Η ΕΔΟΝ για την 9η Μάη – Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των λαών

Συμπληρώνονται φέτος 74 χρόνια από την ημέρα της Νίκης των Λαών κατά του φασισμού. Στις 9 Μαΐου του 1945 πραγματοποιείται η άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας.

Αναμφίβολα, η νίκη αυτή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί δίχως την καθοριστική συμμετοχή αντιφασιστικών μετώπων από τους λαούς τη Ευρώπης αλλά και του Σοβιετικού λαού, που με τις θυσίες πέραν των 20 εκατομμυρίων σοβιετικών, άλλαξε την πορεία του πολέμου, κατάφερε να απελευθερώσει όλες τις χώρες που βρέθηκαν στο διάβα του από την χιτλερική κατοχή και να κυματίσει το σφυροδρέπανο στην οροφή του Ράιχσταγκ, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ΑΚΕΛ, που στην ιδρυτική του διακήρυξη το 1941 παρουσιάστηκε ως κόμμα «Δημοκρατικό, Aντιφασιστικό, Aντιχιτλερικό». Με την ιστορική του απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 καλούσε τα μέλη και στελέχη του να καταταγούν στο Βρετανικό στρατό και να πολεμήσουν τον χιτλεροφασισμό. Περίπου 800 ΑΚΕΛιστές μαζί με 11 από τα 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος αναχώρησαν για το μέτωπο της Μέσης Ανατολής, γεγονός που αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή του κυπριακού λαού στον αγώνα κατά του χιτλεροφασισμού.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικά με την επικράτηση της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων, γινόμαστε μάρτυρες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος οικονομικά εξαθλιωμένων λαών που γίνονται θύματα πολέμων και οικονομικής αφαίμαξης. Παράλληλα, παρατηρείται προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό, του θύματος με τον θύτη, παρόλο που διαχρονικά η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων στήριξε και στηρίζει, οικονομικά και στρατιωτικά, φασιστικά καθεστώτα και χούντες για τα δικά της συμφέροντα. Τελευταία, επιχειρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η παραχάραξη της ιστορίας μέσα από τη διαγραφή από τη συλλογική μνήμη της μεγάλης προσφοράς του σοβιετικού λαού και η ημέρα της αντιφασιστικής νίκης να καθιερωθεί ως η ημέρα της Ευρώπης.

Στην Κύπρο, 74 χρόνια μετά, βιώνουμε δυστυχώς την αναβίωση νεοφασιστικών ιδεών και φασιστικών οργανώσεων, που αποτελούν απόγονοι, όπως και οι ίδιοι δηλώνουν, των «ηττημένων του ’45» και των συντελεστών της προδοσίας του 1974, που οδήγησαν στο δίδυμο έγκλημα που άφησε αγιάτρευτες πληγές στην πατρίδα μας.

Ως ΕΔΟΝ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο πιο μισάνθρωπο και σκοταδιστικό ιδεολόγημα που γέννησε ο καπιταλισμός και με φάρο τις θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων, θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την οριστική εξάλειψη του νεοφασισμού από τις συνειδήσεις των ανθρώπων με την οικοδόμηση της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό.

Καλούμε κάθε νέο και νέα την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 και ώρα 18:00 στο Μνημείο των Κύπριων πεσόντων πολεμιστών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, παρά την ΠΑΣΥΔΥ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Εγρήγορση και αγώνας ενάντια στη ακροδεξιά και τον φασισμό» στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΑΣΥΔΥ.

Ζήτω η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών!

 
Μορφωτικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

8/5/2019

 

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.