Δελτίο Τύπου ΕΔΟΝ Λεμεσού για την ολοκλήρωση του 27ου Δεκαπενθημέρου Επαναπροσέγγισης της ΕΔΟΝ

Ολοκληρώθηκε το Δεκαπενθήμερο Επαναπροσέγγισης που διοργανώνει η ΕΔΟΝ προς τιμή των ηρώων της ελληνοτουρκικής φιλίας, Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, που δολοφονήθηκαν από τη φασιστική τουρκοκυπριακή οργάνωση TMT, στις 11 Απριλίου 1965. Το γραφείο Επαναπροσέγγισης της ΕΔΟΝ Λεμεσού στα πλαίσια του Δεκαπενθημέρου, διοργάνωσε και φέτος σειρά από εκδηλώσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι για την Αριστερά, η επαναπροσέγγιση, έχει βαθιές ιδεολογικές και ταξικές ρίζες, που τρέφονται από το διεθνισμό και τους κοινούς αγώνες μας για την ειρήνη.

Στις 2 Απριλίου 2019, έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ της Δανάης Στυλιανού, “Sharing an island”, στον Πολιτιστικό Όμιλο το «Στέκι». Μέσα από το ντοκιμαντέρ είδαμε το πώς η νέα γενιά της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορεί και χρειάζεται να ζήσει ειρηνικά σε μια επανενωμένη πατρίδα, αφήνωντας πίσω τα εγκλήματα του παρελθόντος σε βάρος του τόπου και του λαού μας.

Την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019, στο σύλλογο «Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών» πραγατοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Γυναίκες της Κύπρου – Θύματα του πολέμου και της σύγκρουσης». Ομιλήτριες ήταν η κυρία Ντογούς Ντεριά εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η κυρία Σκεύη Κουκουμά εκ μέρους της ελληνοκυπριακής, όπου μας μετέφεραν τα δινά του πολέμου και πως τα βίωσαν οι γυναίκες, και από τις δύο κοινότητες, μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες παθούσων του πολέμου.

Το Δεκαπενθήμερο, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, με την ξενάγηση στην παλιά πόλη της Λεμεσού, με στόχο να αναδείξουμε το δικοινοτικό στοιχείο και την ιστορία της πόλης μας. Αναδείξαμε το πώς η πόλη αυτή είναι δομημένη από την Οθωμανική κυριαρχία και εντεύθεν, μέσα από τις καθημερινές ανάγκες Χριστιανών και Μουσουλμάνων που ζούσαν στο νησί, το πως οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμβίωναν, συνεργάζονταν και συνυπήρχαν μαζί πριν τις διακοινοτικές ταραχές και τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε χρέος μας την καθημερινή δράση, για να έχουμε μια Κύπρο μάνα όλων των παιδιών της, μακριά από εθνικισμούς, ότι πιο σάπιο γεννά η κοινωνία και το σύστημα στο οποίο ζούμε. Οφείλουμε να εργαστούμε μέχρι τέλους για να τον ξεριζώσουμε από την κοινωνία μας, αν θέλουμε να ζήσουμε σε μια Κύπρο ειρηνική και επανενωμένη.

Γραφείο Επαναπροσέγγισης ΕΔΟΝ Λεμεσού
15 Απριλίου 2019


 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.