Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια μέρα τέχνης

«Ονειρεύομαι τις ζωγραφιές μου και ζωγραφίζω τα όνειρα μου»

-          Vincent Van Gogh, Ολλανδός ζωγράφος (1853-1890)

H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης, με τη διακήρυξη της Γκουανταλαχάρα. Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου. Το 1452, στις 15 Απριλίου γεννήθηκε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο αναγεννησιακός καλλιτέχνης που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Τον ενδιέφεραν μεταξύ άλλων η ζωγραφική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική και η μουσική και για αυτό τον λόγο έχει επιλεχτεί η μέρα της γέννησης του για την Παγκόσμια μέρα τέχνης.

Η τέχνη είναι μία πραγματικότητα που ο δημιουργός με στοιχεία που δανείζεται τις πιο πολλές φορές από τη φύση συνθέτει, μεταγγίζοντας όμως τη δική του προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις του σε σχέση με την κοινωνία μέσα στην οποία ζει κα δραστηριοποιείται. Ο καλλιτέχνης μεταμορφώνει μια πραγματικότητα σε μια άλλη με τη βοήθεια μιας ψυχικής ικανότητάς του: της φαντασίας. Τo καλλιτεχνικό έργο είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου του καλλιτέχνη με τον κόσμο της εποχής του και η μετουσίωση της τελευταίας σε εικόνα, ποίημα, μουσική. Η τέχνη μεταλαμπαδεύει προβληματισμούς, ευαισθητοποιεί, αποτελεί το εφαλτήριο της σκέψης. Ο καλλιτέχνης με το έργο του μοιράζεται συναισθήματα, απαντά σε ερωτήματα που έμμεσα η ίδια η κοινωνία θέτει. Μας «μιλά» για τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς του κόσμου. Η τέχνη οδηγεί τους ανθρώπους στη συνειδητοποίηση των κοινών στοιχείων που τους ενώνουν, αλλά και των κοινών προβλημάτων που τους μαστίζουν και δίνει διέξοδο στις ανησυχίες και αγωνίες τους.

Στον σύγχρονο κόσμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εμπορευματοποίησης, είναι φυσικό επακόλουθο η τέχνη και ότι αυτή πρεσβεύει να τεθεί στο περιθώριο. Αξίες που αναδύονται μέσα απο την τέχνη θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους. Η ΕΔΟΝ μέσα από την καθημερινή της δράση, αναπτύσσει κα ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία. Δίνει βήμα έκφρασης στη νεολαία, η οποία βομβαρδίζεται καθημερινά από την υποκουλτούρα που προωθεί ο καπιταλισμός. Εκατοντάδες καλλιτέχνες προβάλλουν το ταλέντο τους στο χώρο της τέχνης μέσα από τις εκδηλώσεις αι δραστηριότητες της ΕΔΟΝ με αποκορύφωμα το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε να έχουμε στο επίκεντρο της δράσης μας τις τέχνες ενθαρρύνοντας τους νέους να ασχοληθούν με τις τέχνες και να μείνουν μακριά από την υποκουλτούρα και ό,τι σάπιο προωθεί ο καπιταλισμός.

Πολιτιστικό Γραφείο

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

14/04/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.