Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της αστυνομικής βίας

 

Η 15η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1997 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της αστυνομικής βίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που γινόμαστε μάρτυρες για ακρότητες που και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα σώματα ασφαλείας. Αναγνωρίζουμε φυσικά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες πολλές φορές καλούνται να δράσουν οι αστυνομικοί όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την κατάχρηση εξουσίας και τη βίαιη καταστολή. 

Δεκάδες είναι τα περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Η δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν στην Τουρκία, σε μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση. Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό στην Ελλάδα. Η πρόσφατη βίαιη καταστολή ενάντια στα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία με σοβαρούς τραυματισμούς δεκάδων διαδηλωτών. Στην Κύπρο, 20χρονος έχασε το ένα του μάτι κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, αποτέλεσμα βίας από αστυνομικό. Θύμα απρόκλητης και βίαιης συμπεριφοράς άντρα αφρικανικής καταγωγής, που τον κτυπούσε ο αστυνομικός ενώ αυτός βρισκόταν στο έδαφος σφαδάζοντας από τους πόνους. 

Υπάρχουν φυσικά και αρκετά περιστατικά τα οποία μένουν άγνωστα καθώς τα θύματα αστυνομικής βίας φοβήθηκαν να μιλήσουν. Καλούμε τον κάθε πολίτη, ο οποίος έχει το κάθε δικαίωμα, να καταγγέλλει οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους της αστυνομίας. Η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές είναι υποχρεωμένες να διεξάγουν έγκαιρα, διεξοδικά και αμερόληπτα έρευνες όπου υπάρχουν ισχυρισμοί ή άλλες αξιόπιστες πληροφορίες ότι ενδέχεται να διαπράχθηκαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς. 

Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων με τα περιστατικά, αστυνομικής βίας σωματικής είτε ακόμα και λεκτικής δείχνουν την έλλειψη εκπαίδευσης για το χειρισμό λεπτών υποθέσεων από τα σώματα ασφαλείας.Η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ όχι μόνο δεν επενδύει  στη διαπαιδαγώγηση του αστυνομικού σώματος και στην πρόληψη των περιστατικών βίας αλλά ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. 

Ως ΕΔΟΝ, δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε τα περιστατικά βίας, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στο αστυνομικό σώμα. Θεωρούμε ότι οι αστυνομικοί πρέπει να τυγχάνουν καλύτερης εκπαίδευσης γύρω από το θέμα της βίας καθώς επίσης και διαπαιδαγώγησης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα Ο καλύτερος τρόπος για αντιμετώπιση της παραβατικότητας βρίσκεται στην πρόληψη και στη διαπαιδαγώγηση καθώς είναι αποδεδειγμένο πως η βία οδηγεί στην αντι-βία και στην ενίσχυση της παραβατικής συμπεριφοράς.

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

14/3/2019

© 2024 EDON. All Rights Reserved.