Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1910 από τη Σοσιαλιστική (2η) Διεθνή και μετέπειτα  το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε προς τιμήν των γυναικείων απεργιακών κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα.

Συγκεκριμένα, στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς, διεκδικώντας τα πολιτικά και εργασιακά τους δικαιώματα ως ίσες μεταξύ ίσων.

Στις μέρες μας, γίνεται έντονη προσπάθεια από την άρχουσα τάξη η ημέρα αυτή να χάσει το πολιτικό της στίγμα, μέσα από την προσπάθεια εμπορευματοποίησης της. Για την ΕΔΟΝ, η μέρα αυτή δεν παύει να είναι σημείο αναφοράς για περισυλλογή, σκέψη, αναδρομή στην ιστορία και αγώνα κόντρα στην καταπίεση και στη διπλή εκμετάλλευση που βιώνουν οι εργαζόμενες στον καπιταλισμό.

Διανύουμε τον αιώνα που έχει χαρακτηριστεί ως ο αιώνας για την ανάδειξη του ρόλου των γυναικών, που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, αλληλοσεβασμός, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα. Στην Κύπρο, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ) πέτυχε με τους αγώνες της σπουδαίες κατακτήσεις για τη γυναίκα, για τη θέση της στην κοινωνία και τα δικαιώματα της.

Ως ΕΔΟΝ, συμμετείχαμε στην κινητοποίηση προς τιμήν της ημέρας της Γυναίκας που διοργάνωσε η ΠΟΓΟ και το Γραφείο Γυναικών της ΠΕΟ στις 6 Μαρτίου με σύνθημα «Όχι στις ανισότητες, Όχι στις διακρίσεις», κατά την οποία επιδόθηκε ψήφισμα στην Υπουργό Εργασίας.

Η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για κατάργηση των ανισοτήτων και του αγώνα για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Ένα γαρύφαλλο λοιπόν σε όλες τις γυναίκες, τιμώντας τις καθημερινά. Εξάλλου όπως σημειώνει ο θεμελιωτής του επιστημονικού σοσιαλισμού Καρλ Μάρξ «οι μεγάλες κοινωνικές μεταβολές είναι αδύνατες χωρίς το γυναικείο προζύμι».

Γραφείο Ισότητας και Ισοτιμίας

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

07/03/2019

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.