«Ο Μεταξάς ποτέ δεν είπε το «όχι». Αυτό που συνέβηκε ακριβώς, ήταν ένας αιφνιδιασμός. Πήγε ο πρέσβης της Ιταλίας νύχτα, τρεις-τέσσερις η ώρα, στο σπίτι του Μεταξά, δεν του είπε εμείς θα επιτεθούμε και πέστε μου αν θα αμυνθείτε ή δεν θα αμυνθείτε. Του είπε, εμείς έξι ώρα το πρωί ξεκινάμε για την Ελλάδα. Ο Μεταξάς ρώτησε «δηλαδή θα έχουμε πόλεμο», και ο πρέσβης του απάντησε «ναι, αν θα αντισταθείτε». Δηλαδή ο Μεταξάς δεν πρόφτασε να του πει το «όχι».» Με αυτά τα λόγια ο βετεράνος αντιστασιακός και λαϊκός αγωνιστής Φοίβος Τσέκερης, εξήγησε σε συνέντευξη του, γιατί αναγκάστηκε ο Μεταξάς να πει το «όχι».
Το μήνυμα της αντίστασης είχε αποφασιστεί από τον ελληνικό λαό, πολύ πιο πριν τον Μεταξά. Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και η νεολαία τους η ΕΠΟΝ απάντησαν στο φασισμό. «Ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα» (Νίκος Ζαχαριάδης, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ).
Η παραχάραξη της ιστορίας βολεύει. Βολεύει πάντα αυτούς που είχαν ταχθεί με τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου. Η αστική τάξη στην Ελλάδα είχε ξεκάθαρα αναλάβει το ρόλο του χαφιέ, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν δίστασε να συνεργαστεί με τους κατακτητές.
Ακόμα και σήμερα η ιστορική αλήθεια δεν τους βολεύει. Κάνοντας μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώνει κανείς ότι, ο δικτάτορας Μεταξάς πήρε απόφαση εναντίον των δικών του πεποιθήσεων. Αυτός εξάλλου είχε δημιουργήσει και την ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας) και την είχε διαπαιδαγωγήσει στα μέτρα ακριβώς των φασιστικών νεολαίων της Ιταλίας.
Η ΕΔΟΝ τιμά τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τη νεολαία τους την ΕΠΟΝ. Ο καλύτερος τρόπος να μείνει άσβεστη η μνήμη των τότε αγωνιστών της ελευθερίας, είναι η αντίσταση στους σημερινούς δοσίλογους. Ο φασισμός και ο ναζισμός δεν έχουν να προσφέρουν εντελώς τίποτα στη σημερινή νεολαία.
«Μάθαινε, άνθρωπε στο άσυλο! Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή! Μάθαινε, γυναίκα στην κουζίνα! Μάθαινε, εξηντάχρονε! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία. Ψάξε για σχολείο, άστεγε! Προμηθεύσου γνώση, παγωμένε! Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν' ένα όπλο. Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία. Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις...»
(«Εγκώμιο στη μάθηση», Μπέρτολτ Μπρεχτ)
Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
27/10/2014