Δηλώσεις Μέλους Κεντρικής Γραμματείας ΕΔΟΝ, Αντρέα Γρηγορίου,
στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα: «ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ»
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ και το Αθλητικό της Γραφείο έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα με το τροποποιητικό Νομοσχέδιο «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ».
Έχουμε εκφράσει τόσο εντός της Επιτροπής του Κοινοβουλίου, όσο και με δημόσιες μας τοποθετήσεις, την κάθετη διαφωνία μας για μια σειρά από απαράδεκτες πρόνοιες του νομοσχεδίου, αλλά και στην γενικότερη του φιλοσοφία. Φιλοσοφία που δεν καταπολεμά τη βία, όπως δηλώνει ο κ. Ιωνάς Νικολάου.
Από την πρώτη στιγμή η όλη προσέγγιση, από πλευράς Κυβέρνησης, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, του αυταρχισμού και του ετσιθελισμού. Χωρίς να γίνει καμία αξιολόγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας του 2008, αλλά και χωρίς να προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, κατατέθηκε στο Υπουργικό το έγγραφο με τις τροποποιήσεις. Συνεχίζοντας έτσι, ακόμη μια φορά στο μοτίβο «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και εκ των υστέρων ζητάμε συναίνεση και συνεργασία.
Η όλη επιχειρηματολογία των κυβερνώντων στηρίζεται δήθεν στο ότι πρόκειται για τροποποιήσεις στα πρότυπα του αγγλικού μοντέλου, επιχείρημα που πόρο απέχει από την πραγματικότητα, λέγοντας ψέματα, αφού συγκεκριμένα η κάρτα οπαδού δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ε.Ε. Ακόμα και εκεί και όπου είχε εφαρμοστεί η κάρτα φιλάθλου δεν βοήθησε στην επίλυση των προβλημάτων. Η εφαρμογή συγκεκριμένα της κάρτας φιλάθλου πρόκειται για μέτρο που παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και στοχοποιεί του φίλαθλους ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες ή ως εγκληματικά στοιχεία. Πρόκειται για επίσημο κυβερνητικό φακέλωμα για το οποίο δεν αναφέρεται πουθενά αναλυτικά το κόστος των εγκαταστάσεων στα γήπεδα και τι θα σημαίνει η μετακυλήση του κόστους αυτού στα εισιτήρια των αγώνων.
Παραπέρα, η Αρχή Αδειοδότησης σταδίων έχει ξεκάθαρα χαρακτήρα οργάνου άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, αφού αποκλειστικά από αυτήν θα διορίζεται, ενώ σε συνδυασμό με τις υπερεξουσίες που συγκεντρώνει στα χέρια της εύλογα δημιουργείται η καχυποψία για μεροληπτική αντιμετώπιση σταδίων και κατ’ επέκταση ομάδων. Παράλληλα, το κόστος των αποφάσεων της αποτελεί ακόμα ένα σημείο που μπορεί να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων. Γεγονός που θα πλήξει τα Σωματεία μας μέσα σε αυτές τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Το όλο πακέτο των τροποποιήσεων ουσιαστικά διαγράφει από τον τίτλο της νομοθεσίας τη λέξη ΠΡΟΛΗΨΗ, αφού σε κανένα σημείο τα μέτρα που προτείνει δεν είναι προληπτικά. Αντίθετα περιορίζεται και τονίζεται μέσα από τις τροποποιήσεις ο κατασταλτικός χαρακτήρας, που θα έχει πλέον ο νόμος, σημείο που φαίνεται να αποτελεί κυβερνητική πολιτική. Επικεντρώνεται μονάχα στην εντός γηπέδων εικόνα και μόνο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι στατιστικά η συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών περιστατικών βίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται εκτός γηπέδων.
Μόνο εκτός κυπριακής πραγματικότητας μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόνοια για απαγορεύσεις μετακίνησης οπαδών. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διαφορετικά, αφού αγνοεί παντελώς την ύπαρξη οπαδών των μεγάλων ομάδων σχεδόν σε όλες τις πόλεις, την ήδη μειωμένη προσέλευση κόσμου στα γήπεδα και πόσο μάλλον τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων βίας εκτός αγωνιστικών χώρων στις περιπτώσεις όπου εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες.
Στην ευρύτερη αντίληψη του φίλαθλου κόσμου δεν μπορεί παρά να συσχετίσει μεταξύ τους την προσπάθεια για δημιουργία πλατφόρμας με όλες τις ομάδες από πλευράς της ΚΟΠ με τη χρονικά σχεδόν ταυτόχρονη παρουσίαση ενός πακέτου τροποποιήσεων που δεν μπορεί παρά να μειώσει την προσέλευση στα γήπεδα και να αυξήσει τους τηλεθεατές. Σε όλα αυτά προστίθενται τα κονδύλια για τις απαραίτητες αλλαγές σε γηπεδικές εγκαταστάσεις και τους τεχνολογικούς εξοπλισμούς και κατά πόσο κάποιοι θα θησαυρίσουν στις πλάτες των φιλάθλων.
Σε καμία περίπτωση το εν λόγω νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της βίας.
Ως ΕΔΟΝ, θέλουμε να υπογραμμίσουμε για πολλοστή φορά, ότι για μας το φαινόμενο της βίας αποτελεί ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά με κατασταλτικά μέτρα. Η δική μας φιλοσοφία θέτει έμφαση στην πρόληψη, στη διαπαιδαγώγηση με βάση το αθλητικό ιδεώδες. Θα πρέπει να ληφθούν και προληπτικά μέτρα σε πολλά επίπεδα, με έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης. Για εμάς ο αθλητισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και στόχος να αποτελεί η όλο και μαζικότερη εμπλοκή του λαού σε αυτόν. Προσεγγίσεις που τον θέλουν εμπόρευμα και θέμα για τους λίγους και εκλεχτούς, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.
Ολοκληρώνοντας, ως ΕΔΟΝ παρακολουθώντας με ανησυχία, αλλά συνάμα και προβληματισμό, όλες αυτές τις εξελίξεις, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Κατά συνέπεια, για τους πιο πάνω λόγους, που έχουμε αναλύσει, έχουμε αποφασίσει όπως προχωρήσει σε μια Παγκύπρια Εκστρατεία ενημέρωσης – διαφώτισης γύρω από το θέμα του Νομοσχεδίου σε διάφορους χώρους, όπως είναι τα γήπεδα, σχολεία, πανεπιστήμια και ευρύτερα σε χώρους νεολαίας. Παράλληλα θα επιδιώξουμε να διοργανωθούν ανοικτές συγκεντρώσεις για ενημέρωση και ευρύτερη συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο και τις πρόνοιες του. Είμαστε σίγουροι ότι η νεολαία και ο κυπριακός λαός ευρύτερα θα αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια με πρώτιστο στόχο, συλλογικά, από την μια να αντιπαλέψουμε την βία, το ρατσισμό και από την άλλη καταθέτοντας προτάσεις εποικοδομητικές για να αλλάξουμε την όλη φιλοσοφία του απαράδεκτου νομοσχεδίου.
ΕΔΟΝ: ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στον τρομονόμο!