Του Κωστάκη Ανδρέου
Βετεράνος ΑΟΝ - ΠΕΟΜ
Με την ευκαιρία της συναυλίας για να γιορταστούν τα 70χρονα της ΑΟΝ- ΕΔΟΝ, τριγύριζε στο μυαλό μου ότι κάτι λείπει από τον τίτλο της συναυλίας. Τελικά το βρήκα και νάμαι να γράφω αυτό το σύντομο άρθρο για να συμπληρωθεί ο τίτλος της εκδήλωσης, όπως φαίνεται πιο πάνω. Από μια τέτοια γιορταστική εκδήλωση, δεν θα μπορεί να λείπει, η μικρή αδελφή.
Βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι η ΠΕΟΜ, ιδρύθηκε τον Ιούλη του 1955. Επειδή όμως μπήκε στα 60 της χρόνια και όπως λέμε στην Κύπρο, περπατά στα 60, την αποκαλώ 60χρονη. Φυσικά οι προεργασίες για την ίδρυση της άρχισαν πολύ πιο νωρίς από τον Ιούλη.
Όπως αναφέρεται πιο πάνω, η ΠΕΟΜ ιδρύθηκε τον Ιούλη του 1955. Τότε, με την καθοδήγηση του Κόμματος, λήφθηκε η απόφαση για την ίδρυση μιας μαθητικής οργάνωσης, που να προάγει την υγιή διαπαιδαγώγηση των μαθητών, καθώς και την προώθηση και αντιμετώπιση μαθητικών προβλημάτων. Έτσι έγινε μια επιλογή δημοκρατικών μαθητών, που ήταν έτοιμοι, να μπουν στις γραμμές της ΠΕΟΜ και να ενώσουν τις δυνάμεις τους και μαζί με τις άλλες δημοκρατικές οργανώσεις να αγωνιστούν, τόσο για τα δίκαια των μαθητικών προβλημάτων, αλλά και ενάντια στην τότε αγγλική κατοχή.
Οι επιλεγμένοι μαθητές, συναντηθήκαμε στη Λευκωσία σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερες διατυπώσεις για να καταλάβουμε ποιοι ήσαν ποιοι. Από εκεί, με λεωφορείο μεταβήκαμε στο 5 μίλι της Κερύνειας και κάτω από τις χαρουπιές λήφθηκε η απόφαση να εκδοθεί επισήμως και να κυκλοφορήσει η «ληξιαρχική πράξη» για την ίδρυση της ΠΕΟΜ.
Εκεί αποφασίστηκε και τέθηκαν οι στόχοι και επιδιώξεις της οργάνωσης και να φροντίσουμε να εργαστούμε εντατικά, έτσι που οι συμμαθητές και συμμαθήτριες μας να ενημερωθούν για την ίδρυση της ΠΕΟΜ και να πυκνώσουν τις γραμμές της μαθητικής αυτής οργάνωσης.
Τότε ήμουν μαθητής της 5ης τάξης του Εμπορικού Λυκείου Αμμοχώστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκλέγηκα Επαρχιακός Γραμματέας της Οργάνωσης και υπηρέτησα μέχρι το καλοκαίρι του 1957, όταν αποφοίτησα.
Πρόεδρος της οργάνωσης εξελέγει ο αείμνηστος σύντροφος Αντώνης (Αντωνάκης) Χριστοδούλου, ο οποίος αργότερα διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Διευθυντής της Χαραυγής και υπηρέτησε το Κόμμα μας από διάφορα καθοδηγητικά όργανα του. Δεν θα αναφερθώ σε άλλους συντρόφους για λόγους δεοντολογίας.
Στην Αμμόχωστο εργαστήκαμε μεθοδικά και η πλειοψηφία των συμμαθητών μας, πύκνωσαν τις γραμμές της Οργάνωσης μας. Φτάσαμε στο σημείο να εγγράψουμε τα 2/3 των μαθητών του σχολείου μέλη της ΠΕΟΜ.
Όλοι ήσαν ενεργοί στις διάφορες εκδηλώσεις. Διανομή φυλλαδίων, τοποθέτηση πανό, εγγραφή συνθημάτων. Συμμετοχή σε διαμαρτυρίες για το κλείσιμο των σχολείων από την αποικιακή κυβέρνηση και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Ιδίως μετά το Δεκέβρη του 1955 με την κήρυξη του ΑΚΕΛ και των άλλων Λαϊκών Οργανώσεων, παράνομες από την τότε αποικιακή Κυβέρνηση, αναλάβαμε κάποια ειδικά καθήκοντα, για μεταφορά μηνυμάτων, χωρίς να προκαλούμε οιανδήποτε υποψία.
Επίσης, θα πρέπει να αναφέρω ότι επειδή δουλεύαμε στην παρανομία, είχαμε όλοι ψευδώνυμα. Εγώ επέλεξα σαν ψευδώνυμο Ευαγόρας, από το όνομα του Βασιλιά της Αρχαίας Σαλαμίνας. Κατόπιν όμως δεύτερης σκέψης και συνεννόηση με το κέντρο, αποφασίσαμε να το αλλάξουμε, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να προδοθεί η ταυτότητα του μέλους, λόγω προέλευσης.
Έτσι πήρα το όνομα Πραξιτέλης. Γιατί αυτό; Τούτο, είναι μια άλλη Ιστορία.
Εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στις Οργανώσεις μας, να τα χιλιάσουν, για να μπορούν να συνεχίσουν τον ευγενικό αγώνα, για τα δίκαια του πολύπαθου λαού μας και για την επανένωση της αγαπημένης Πατρίδας, της Κύπρου μας.
Καλή επιτυχία στη συναυλία.