Του Μηνά Σαξάνη
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Μέλος Κεντρικού Αθλητικού Γραφείου
Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που αποτελεί πόλο κοινωνικοποίησης και αγωγής ιδιαίτερα για τους νέους. Έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί συνειδήσεις, να προάγει πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, την ευγενή άμιλλα και τον υγιή ανταγωνισμό, να συμβάλει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, να αναπτύσσει τη συναδέλφωση και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των ανθρώπων. Η ΕΔΟΝ δεν αντιμετωπίζει τον αθλητισμό ως ενασχόληση μόνο για τους εκλεκτούς και τους πρωταθλητές, αλλά αγωνίζεται και απαιτεί από την πολιτεία διεύρυνση των προϋποθέσεων μαζικής άθλησης των νέων.
Πιστεύουμε στην ανάγκη καλλιέργειας και ανάπτυξης του αγωνιστικού αθλητισμού, ο οποίος συμβάλλει στην προβολή της πατρίδας μας με τις διεθνείς αθλητικές επιτυχίες και συμμετοχές, κάτι που προϋποθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, επιστημονική προετοιμασία και κίνητρα για τους αθλητές που δεν θα περιορίζονται μόνο σε οικονομικά.
Φαινόμενα εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, όπως είναι η βία στα γήπεδα, η χρήση αναβολικών και η χρήση ρατσιστικών και ναζιστικών συμβόλων ως μέσο χειραγώγησης των νέων, για εμάς δεν έχουν καμία θέση στο χώρο του αθλητισμού.
Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και η επιδίωξη επίτευξης του μέγιστου κέρδους, έχει αναιρέσει αυτά τα χαρακτηριστικά που έπρεπε να υπηρετεί. Αντίθετα, ολοένα και γίνεται υπόθεση των λίγων και των εκλεκτών, η χρήση αναβολικών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ η διαπλοκή στο χώρο διεθνώς δίνει και παίρνει. Για εμάς, ο αθλητισμός είναι λαϊκό δικαίωμα στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης.
Η αφετηρία του προβλήματος είναι η καλύτερη πρόληψη
Τα φαινόμενα εμπορευματοποίησης έχουν κοινωνική αφετηρία και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Η λύση του προβλήματος αποτελεί συλλογική ευθύνη. Για παράδειγμα, η βία που υπάρχει στα γήπεδα δεν είναι τίποτε άλλο από προέκταση της κοινωνικής βίας, που εκδηλώνεται σε πάρα πολλές πτυχές της ζωής μας. Και η ρίζα της βρίσκεται στα αδιέξοδα που γεννούν ιδιαίτερα στη ζωή των νέων ανθρώπων, οι πολιτικές που ακολουθούνται και οι οποίες δημιουργούν μια ασφυκτική καθημερινότητα.
Το γήπεδο δεν έμεινε έξω από την γενικότερη έξαρση του ρατσισμού-φασισμού-εθνικισμού. Όπως και αλλού, στα κυπριακά γήπεδα έχουν εδώ και χρόνια κάνει την εμφάνιση τους σύμβολα, που μόνο αποστροφή πρέπει να προκαλούν στον κάθε άνθρωπο. Μέσα στους οργανωμένους φιλάθλους είναι περισσότερο από εμφανής η δράση και τα αποτελέσματα εξτρεμιστικών φασιστικών οργανώσεων. Οργανώσεις οι οποίες εκμεταλλευόμενες την αγνή αγάπη του έφηβου για την ομάδα του ή για την ελληνική σημαία, τον μετατρέπουν σε ένα τυφλό στρατιώτη των απάνθρωπων ιδεολογημάτων τους.
Ως η πρωτοπόρα νεολαία του τόπου έχουμε θέση μας ότι, η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί με εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα.
Ως προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνουμε μεταξύ άλλων περαιτέρω επέκταση του προγράμματος του ΚΟΑ για τον κοινωνικό αθλητισμό με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών αρχών, που να στοχεύει στη δημιουργία μικρών και απλών αθλητικών εγκαταστάσεων σε ενορίες και κοινότητες με δικαίωμα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.
Επίσης, προτείνουμε την επεξεργασία πλάνου με τη συνεργασία κράτους, πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων νεολαίας, αθλητικών σωματείων και όλων των φορέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό για την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα. Ένα πλάνο που πρέπει να έχει ως στόχο την πρόληψη και όχι την καταστολή, ενώ με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων να στοχεύσουμε στην καταπολέμηση του φαινομένου του ρατσισμού στον αθλητισμό, αλλά και των νεοφασιστικών φαινομένων. Οι προσπάθειες για αντιμετώπιση του ζητήματος της χρήσης αναβολικών ουσιών πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο από πλευράς του ΚΟΑ με τη στήριξη και παροχή κάθε βοήθειας στην Εθνική Επιτροπή Αντί-Ντόπινγκ.