Η Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 έμελλε να γραφτεί στην ιστορία του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος ως η μέρα που η δημοκρατία στη Φοιτητική Ένωση της Θεσσαλονίκης νίκησε.
Η ανάγκη αλλαγής του καταστατικού μιας εκ των αρχαιότερων φοιτητικών ενώσεων, δεν προέκυψε σήμερα. Τα κενά, οι ασάφειες και η αναχρονιστικότητα του, εργαλοιοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια από τις παρατάξεις της ΦΠΚ Πρωτοπορίας και της ΠΕΟΦ.
Μπορούμε να πάμε τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω, όταν η Προοδευτική έθετε ζήτημα για τις διαδικασίες των εκλογών και κατάγγελλε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι και άνθρωπος 50 ετών προσήλθε στη κάλπη για να ψηφίσει.
Οπόταν λοιπόν, δύο ήταν οι βασικοί άξονες για αλλαγή του καταστατικού:
Ο πρώτος ήταν η δημιουργία μητρώου μελών και διαδικασιών εγγραφής στη Φοιτητική Ένωση σε καθορισμένη χρονική περίοδο, που θα αφαιρούσε για πάντα το δικαίωμα στην Εφορευτική Επιτροπή να καθορίζει αυθαίρετα ποιος είναι φοιτητής και ποιος όχι.
Ο δεύτερος ήταν το γεγονός ότι το παλιό -πλέον- καταστατικό, δεν προέβλεπε πρόνοια για καταρτισμό του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστες οι φορές οι οποίες ο Σύλλογος των Κυπρίων φοιτητών της Θεσσαλονίκης να ήταν καρτισμένος και να ανέπτυσσε δράση.
Το 2016 ήταν το έναυσμα για εκείνο που θα ακολουθούσε οκτώ χρόνια αργότερα
Η εκλογές παρωδία του 2016, όπου Πρωτοπορία και ΠΕΟΦ στέρησαν σε 32 φοιτητές να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με αποτέλεσμα την χειραγώγηση των εκλογών, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Έκτοτε, πήραμε τη συνειδητή πολιτική απόφαση ότι δεν θα συμμετέχουμε στις διαδικασίες της Ε.Φ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης. Στο δίλημμα μεταξύ μιας Ε.Φ.Ε.Κ.Θ. που θα έμενε για πάντα στην αδράνεια ή μιας οριστικής αλλαγής στον Σύλλογο, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: οι καταστατικές αλλαγές ήταν μονόδρομος.
Μέσα από εντατική προετοιμασία, διαμορφώσαμε τελικά την ολοκληρωμένη πρόταση μας για το νέο καταστατικό.
Τον Δεκέμβριο του 2018, πραγματοποιήθηκε Καταστατική Γενική Συνέλευση. Η πρώτη προσπάθεια ήταν πλέον γεγονός.
Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών τάχθηκε ΥΠΕΡ, όμως παρά τη μαζική προσέλευση των δημοκρατικών φοιτητών συγκέντρωσε ποσοστό 70,4% και δεν κατάφερε να φτάσει το απαραίτητο όριο του 75%, όπως ορίζεται από το νόμο. Την πρόταση για νέο καταστατικό καταψήφισαν τότε η Αναγέννηση και η ΠΕΟΦ.
Το καταστατικό δεν πέρασε, αλλά το πρώτο βήμα είχε γίνει.
«Έχουμε τη σίγουρη πεποίθηση πως ο φοιτητόκοσμος της Θεσσαλονίκης θα σταθεί ξανά δίπλα μας. Με όπλα στα χέρια μας το καταστατικό που έχουμε ετοιμάσει, αλλά και τις καθαρές και ξάστερες θέσεις της Προοδευτικής, ήδη οργανώνουμε τη δική μας αντεπίθεση. Το δίκιο είναι με το μέρος μας, είμαστε ήδη αρκετοί και τους επόμενους μήνες θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι. Το απαιτούν οι φοιτητές. Η Ε.Φ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης επιβάλλεται με κάθε τρόπο και μέσο να στραφεί σε τροχιά διεκδίκησης και αγώνα. Θα τα καταφέρουμε!»
Αυτά αναγράφονταν στην ανακοίνωση της παράταξης μας στις 9 Δεκεμβρίου 2018.
Η επιδίωξη μας για τις καταστατικές αλλαγές που θα έφερναν τον Σύλλογο ξανά σε τροχιά διεκδίκησης και αγώνα και θα του άνοιγαν τους ορίζοντες του, ήταν έκτοτε σε πρώτο πλάνο για την παράταξη μας, καταφέρνοντας μετά από έξι ακριβώς χρόνια, να θέσουμε ξανά το καταστατικό ενώπιον των φοιτητών.
Αυτή τη φορά, ενάντια στον εκσυγχρονισμό του Συλλόγου τάχθηκε και ο Αγώνας, αλλάζοντας τη στάση που είχε έξι χρόνια νωρίτερα. Έτσι, τρεις παρατάξεις, Αναγέννηση, Αγώνας και ΠΕΟΦ, εναντιώθηκαν στο νέο καταστατικό, παρά του ότι οι δύο τελευταίες συμμετείχαν ενεργά στην τελική του διαμόρφωση και πολλές από τις ανησυχίες τους υιοθετήθηκαν.
Στις 3 Δεκεμβρίου ο φοιτητόκοσμος στη Θεσσαλονίκη, με το συντριπτικό ποσοστό του 75,57%, υπερψήφισε το νέο καταστατικό, στέλνοντας για ακόμα μια φορά στη σύγχρονη ιστορία του Συλλόγου το ηχηρό μήνυμα για Ε.Φ.Ε.Κ.Θ. διεκδικητική και σύγχρονη! Στις 3 Δεκεμβρίου, το καταστατικό υπερψηφίστηκε από 362 φοιτητές, έναντι 117 και ποσοστό 24,43% που το καταψήφισαν.
Η επόμενη ημέρα
Με όπλο το νέο καταστατικό, να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας για ένα ισχυρό και διεκδικητικό σύλλογο. Αδιαμφισβήτητα, οι καταστατικές αλλαγές στη Θεσσαλονίκη έχουν γράψει ακόμα μια χρυσή σελίδα στην πενηντάχρονη πορεία της Προοδευτικής ΚΦ. Η ισχυρή εντολή που μας έδωσαν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, πρέπει να είναι η απαρχή για μια φοιτητική ένωση που θα προάγει τη δημοκρατία και κυρίως θα αναπτύσσει δράση για τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών. Τώρα, ήρθε η ώρα να αναδιπλώσουμε τη δράση μας, να προτάξουμε όλα εκείνα που έμεναν παγιωμένα ένεκα της σαθρής κατάστασης που επικρατούσε στο σύλλογο.
Λένος Χριστοφόρου
Επικεφαλής Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών