Της Μαρίας Δίπλαρου
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
*Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας
Αυτή την περίοδο ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά –λίγο ή πολύ– τις σκέψεις μας είναι το ζήτημα του COVID-19. Με το που παρουσιάστηκε στη χώρα μας, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε μια νέα πρωτόγνωρη πρόκληση, που δεν έμοιαζε στην καθημερινότητα που ήμασταν συνηθισμένοι. Οι δραστηριότητες μας, προσωπικές, επαγγελματικές, κοινωνικές κ.ά. καλούνται να διαφοροποιηθούν αισθητά και δεν είναι παράλογο, μαζί τους, να διαφοροποιηθούν και τα συναισθήματα μας.
Με την υιοθέτηση αυτών των αναγκαίων μέτρων είναι πιθανόν κάποια αισθήματα ανασφάλειας, κρίσης εμπιστοσύνης, απώλειας ελέγχου, αγωνίας, άγχους, φόβου ή και θυμού να έχουν οξυνθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε και να αποδεχθούμε τη φυσιολογικότητα που φέρουν όλα αυτά που μπορεί να νιώθουμε. Το γεγονός πως αποδεχόμαστε τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε, δε συνεπάγεται πως αρεσκόμαστε σε αυτά. Αυτή η ασυμφωνία είναι ακόμη μια φυσική διαδικασία και δεν αλλοιώνει καθόλου τον εαυτό μας.
Ο τρόπος διαχείρισης μιας τέτοιας κατάστασης δεν είναι κάτι απλό, αλλά δε συνεπάγεται πως δεν είναι κάτι εφικτό. Με λίγη δουλειά και προσπάθεια, τα επίπεδα ανθεκτικότητας μας θα καλλιεργηθούν και θα αποκτήσουμε περισσότερα εφόδια για πιο σκληρές διαπραγματεύσεις με την πραγματικότητα.
Ένα βασικό στοίχημα είναι καταφέρουμε να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα ρεαλιστικά. Η κάθε καινούργια ημέρα δύναται να έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τις δικές της δυνατότητες. Μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να λειτουργήσει εποικοδομητικά μέσα στην ημέρα θέτοντας του κάποιες απλές ερωτήσεις. Τι μπορώ να κάνω σήμερα; Τι μπορώ να ελέγξω και τι όχι; Είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε και ωθούμε τον εαυτό μας να διαχειριστεί τα πράγματα ως έχουν. Δεν είναι τόσο ωφέλιμο να επιμένουμε να αναπαράγουμε σκέψεις του πως θα θέλαμε ή πως φανταζόμασταν να είναι τα πράγματα. Κάποιες αμετάβλητες πραγματικότητες είναι λιγότερο άσχημες όταν τις αποδεχτούμε. Να θυμάσαι πως, έχει περισσότερο νόημα να ζήσεις στο παρόν, από το να προσπαθείς να προβλέψεις το μέλλον.
Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Καθησύχασε τον εαυτό σου διαβεβαιώνοντας τον πως αυτό θα τελειώσει και πως θα επανέλθουμε σταδιακά σε μια φυσιολογικότητα –όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Διάφορες έντονες καταστάσεις που βιώνουμε στη ζωή μας χρειάζονται χρόνο για να γίνουν περισσότερο διαχειρίσιμες. Αυτή η κατάσταση χρειάζεται το δικό της. Δώσε χρόνο λοιπόν και αφιέρωσε λίγο από αυτό για να πάρεις καθημερινά κάποιες βαθιές αναπνοές, με ή χωρίς εισαγωγικά.
Το πρόγραμμα και η καθημερινότητα μας αναγκαστικά τροποποιήθηκαν, διαμορφώθηκαν, άλλαξαν χαρακτήρα. Σκέψου μερικά θέματα που θα ήθελες να «κλείσεις» αυτή την περίοδο και επιδίωξε να κινηθείς προς την κατεύθυνση των στόχων σου. Βάλε απλούς και ρεαλιστικούς στόχους κάθε ημέρα και κάνε ότι καλύτερο μπορείς. Το κάτι, είναι καλύτερο από το τίποτα, και όλα γίνονται πιο βατά όταν τους αφιερώσεις χρόνο.
Η κατάσταση αυτή, έχει αναχθεί σε ένα συλλογικό επίπεδο, δε το βιώνεις μόνος. Όπως μπορεί να έχεις επηρεαστεί εσύ, πολύ πιθανόν να έχουν επηρεαστεί και οι γύρω σου. Δείξε ενσυναίσθηση και προσπάθησε να κατανοήσεις τα άτομα που σε πλαισιώνουν. Ακόμη και αν εσύ έχεις καταφέρει να διαχειριστείς τα νέα δεδομένα, δε συνεπάγεται πως τα άτομα γύρο σου είναι στο ίδιο στάδιο με εσένα. Μια ήρεμη συζήτηση τείνει να έχει πιο συχνά θετικότερα αποτελέσματα.
Μη ξεχνάς πως όταν τα πράγματα δυσκολέψουν για εσένα ή όταν παρατηρήσεις πως τα επίπεδα λειτουργικότητας σου, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη ζωή σου, μπορείς να ζητήσεις βοήθεια. Δεν είναι ντροπή. Είναι ακόμη κάτι φυσιολογικό! Υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες και φορείς που μπορούν να σου δώσουν ορθή καθοδήγηση, πληροφορίες και βοήθεια για θέματα που αντιμετωπίζεις.