Ομιλία Νάσου Κούκου - Η Τοπική Οργάνωση και η σχέση της με το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα

Συναγωνιστές/στριες,

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που οφείλουμε όλοι να προτεραιοποιήσουμε και να ενσκύψουμε στην άμεση επίλυση του είναι η λειτουργία και δραστηριότητα των Τοπικών μας Οργανώσεων καθώς και η σχέση που οφείλουμε να έχουν με το Λαϊκό Κίνημα.

Προφανώς για να βρισκόμαστε όλοι μας εδώ σήμερα, δεν ήρθαμε για να χαραμίσουμε ούτε τις μέρες μας ούτε τις ώρες μας. Ήρθαμε πρωτίστως για να προβληματιστούμε, να βρούμε τις λύσεις που θα ενδυναμώσουν την ΕΔΟΝ, τη νεολαία της Αριστεράς και  κατ' επέκταση να διαμορφώσουμε τις προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Ήρθαμε για να τολμήσουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δεχθούμε την κριτική, να συζητήσουμε, να ακούσουμε και να συναποφασίσουμε. Να φύγουμε γεμάτοι από γνώσεις ως το μοναδικό μας όπλο για να αφοπλίσουμε τους υπόλοιπους και γεμάτοι ενέργεια για να υλοποιήσουμε όλα αυτά που θα  αποφασίσουμε.

Για να μπορούμε να βρούμε τις λύσεις πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε κάποιες παραδοχές, για την κοινωνία που ζει και δραστηριοποιείται η νεολαία. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα στρατόπεδα, στους χώρους εργασίας, στις συνοικίες. Μια κοινωνία που δυστυχώς καθοδηγείται από την αποπολιτικοποίηση και την απάθεια. Και όχι επειδή ως νέα γενιά δεν έχουμε άποψη αλλά γιατί συνειδητά  κάποιοι μας κατευθύνουν στην αδιαφορία με σκοπό και στόχο τους να εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές χωρίς καμία αντίσταση από την κοινωνία. Στο σήμερα δυστυχώς επικρατεί η άποψη του κάθε τι πως είναι μάταιο χωρίς διάθεση για να παλέψουμε ώστε να απαλλαγούμε από όσα δεν ανεχόμαστε.

Εδώ έρχεται ο δικός μας ο ρόλος, η δική μας ευθύνη. Ως το πιο αγωνιστικό κομμάτι αυτού του τόπου, ως τη νεολαία που ξέρει να αντιστέκεται, να διεκδικεί και να κατακτεί. Να απαντήσουμε στην αποπόλιτικοποίηση με πολιτικοποίηση. Να τολμήσουμε να συζητήσουμε γιατί να έχουμε άποψη, γιατί να είμαστε πολιτικοποιήμενοι, να προτάξουμε τα θετικά και τα αρνητικά. Να προτάξουμε τα ζητήματα που απασχολούν πρωτίστως την νεολαία, με τα ζητήματα που τα ζει πιο έντονα. Εδώ έρχεται ο ρόλος της Τοπικής Οργάνωσης να βρούμε αυτά που απασχολούν τη νεολαία, να τα αναδείξουμε, να πραγματοποιήσουμε δραστηριότητες, να βρούμε μαζί τις λύσεις.

Άλλωστε ο ίδιος ο Λενιν ανέλυσε την αναγκαιότητα να καθοδηγήσουμε τις μαζες και αναφέρω ένα απόσπασμα: "Πρέπει να ξέρουμε να πλησιάζουμε τις μάζες με υπομονή και προφύλαξη, για να καταλάβουμε την ιδιαίτερη ψυχολογία κάθε υποδιαίρεσης, κάθε επαγγέλματος, κάθε ομάδας της μάζας αυτής."

Αφού τα κάνουμε όλα αυτά, όχι αποσπασματικά, αλλά ως καθημερινότητα μας, να τολμήσουμε να ζητήσουμε την ενδυνάμωση της ΕΔΟΝ, να τους εξηγήσουμε την αναγκαιότητα να είμαστε μέρα με τη μέρα πιο πολλοί. Να γίνει ο  καθένας τους ένας από εμάς, να γίνει μέλος της ΕΔΟΝ, όχι ενός κλειστού γκρουπ αλλά μιας κοινωνικής ομάδας που παλεύει και αγωνίζεται για όλους. Μια οργάνωσης που τολμά να απαλλάξει από κάθε είδους αδικία, που απαιτεί ίσες ευκαιρίες για τον κάθε άνθρωπο, που δε συμβιβάζεται με την υπάρχουσα κατάσταση και τις ψεύτικες δεσμεύσεις, που δεν ανέχεται το φασισμό και το ρατσισμό που κουβαλά και σπέρνει κάθε μισαλλόδοξο πλάσμα, που δεν θα σταματήσει να παλεύει για να δούμε την Κύπρο λεύτερη και επανενωμένη, που δε φοβήθηκε ούτε το θάνατο για να υπερασπιστεί τον τόπο και το λαό μας.

Προφανώς όλα τα πιο πάνω δεν είναι εύκολο να τα αντιληφθεί ο καθένας γιαυτό και οφείλουμε να τα αναδείξουμε. Για να μπορέσουμε να φέρουμε τη νεολαία ακόμη πιο κοντά μας οφείλουμε να γκρεμίσουμε τον τοίχο που κτίζει καθημερινά η αστική τάξη με την προώθηση της αποπολιτικοποιήσης και ισοπέδοσης των πάντων. Να κερδίσουμε τις μικρές μάχες, για να ετοιμαστούμε για τις μεγάλες, συνεχίζοντας  ακόμη περισσότερο.

Όλα αυτά πρέπει να απασχολούν τις Τοπικές μας Οργανώσεις, να τολμήσουμε να ακούσουμε και να συζητήσουμε. Ακολούθως να μπούμε μπροστά για τις μάχες. Να λειτουργήσουμε τις Τοπικές μας Οργανώσεις, όχι για χάρη της λειτουργίας αλλά γιατί υπάρχει η ανάγκη. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σε κάθε σύναξη, να είμαστε όλο και περισσότεροι. Ήρθε η ώρα να τολμήσουμε να συζητήσουμε ανοικτά με όλους τους νέους, μαζί τους να προτεροποιήσουμε τη δράση μας.

Να τολμήσουμε να εμπλέξουμε στη δράση μας περισσότερο κόσμο, να αναθέσουμε ευθύνες και αναλόγως να δράσουμε. Δε χρειάζεται να αναμένουμε ότι  όλοι θα δραστηριοποιούνται σε όλα. Η ανάδειξη και η διαπαιδαγώγηση ΕΔΟΝιτών είναι ένα καίριο και πολύ σημαντικό ζήτημα για την Οργάνωση.  Η φύση και ο χαρακτήρας της ΕΔΟΝ επιβάλει τη συχνή ανανέωση, γι' αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμα να σχεδιάζεται η ανανέωση και ενίσχυση με νέα στελέχη. Η εμπλοκή νέων στην καθημερινή δραστηριότητα της Οργάνωσης και η ζύμωση στο πεδίο της πάλης για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα , αποτελούν προϋποθέσεις για δημιουργία της αντικειμενικής βάσης πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε την πολιτική ανάδειξης στελεχών.

Η ίδια εμπειρία της ΕΔΟΝ ανέδειξε ακόμη κάτι σημαντικό. Την ανάδειξη στελεχών δια του παραδείγματος, δηλαδή να ακολουθούν τη δράση μας και την εμπλοκή μας αναγνωρίζοντας και βλέποντας τα μέλη των καθοδηγητικών σωμάτων να είναι πρώτοι μεταξύ ίσων στη δράση της οργάνωσης. Δυστυχώς ένα ακόμη ζήτημα που οφείλουμε να τολμήσουμε να αναδείξουμε είναι τα αντιπαραδείγματα που ενώ δεν είναι στην καθημερινότητα της οργάνωσης μας, φημίζονται περισσότερο για την προβολή τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των αριστερών τοποθετήσεων τους. Ακόμη κι αυτούς οφείλουμε να τους παλέψουμε να τους φέρουμε ακόμη πιο κοντά, αξιοποιώντας τα μέσα και όχι δαιμονοποιόντας τους.   

Όλοι μας έχουμε προβληματιστεί για την αδυναμία υλοποίησης ενός πλάνου δραστηριοτήτων, την αναβλητικότητα, την μονοθεματικότητα, την επιλεκτικότητα που μας διακατέχει τα τελευταία χρόνια. Φτάνει πλέον να υπάρχει η κατήφεια στη οργάνωση μας. Αγωνιζόμαστε για να φέρουμε ότι πιο όμορφο έχει γεννήσει ο κόσμος, το δικαίωμα στον καθένα να ζήσει αξιοπρεπώς. Δεν χωρεί όλη αυτή η απαισιοδοξία στην αριστερά. Ας τα βάλουμε κάτω σ΄ ένα χαρτί και να κάνουμε αυτά που πρέπει και μπορούμε. Να νιώθουμε κάθε μέρα πως έπραξα ότι περισσότερο μπορούσα για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για όλο τον κόσμο.

Να τολμήσουμε να δώσουμε την ευθύνη σε συναγωνιστές που δεν την είχαν μέχρι στιγμής. Να μη φοβηθούμε τυχόν λάθη, που όλοι  κάναμε και θα κάνουμε. Έτσι κι αλλιώς κάποιοι άλλοι μας εμπιστεύτηκαν, κάποιοι άλλοι τόλμησαν.

Συναγωνιστριες/στες,

Οι Τοπικές μας Οργανώσεις οφείλουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στην Τοπική κοινωνία. Κάτι τέτοιο θα εξασφαλιστεί μέσα από την επιδίωξη για συστηματική συνεργασία με τις ΚΟΒ του ΑΚΕΛ, το σύλλογο και υπόλοιπες οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος σε τοπικό επίπεδο.

Σε συνεργασία οφείλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε την πλατιά μας δραστηριότητα για την εμπλοκή νέων συναγωνιστριών και συναγωνιστών. Μέσω των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που αναπτύσσουμε στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας και άλλων ευρύτερων κοινωνικών ζητημάτων.

Οι Τοπικές μας Οργανώσεις οφείλουν να αναπτύξουν πολυεπίπεδη δράση  και να αναδεικνύουν τα τοπικά ζητήματα όπως έχουμε προαναφέρει.

Η αξιοποίηση των συλλόγων δε συνεπάγεται μόνο του κτηρίου του οποίου στεγαζόμαστε αλλά να δοθεί δράση η οποία να είναι ουσιαστική και να πηγάζει μέσα από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που οφείλουμε να έχουμε. Να δημιουργούνται οι προυποθέσεις και οι δράσεις της εμπλοκής νέων συναγωνιστών και συντρόφων.

Ως ΕΔΟΝ οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να καταφέρουμε να ελκύσουμε και να επαναφέρουμε τη νεολαία στους συλλόγους μας. Θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στους συλλόγους μας τόσο κτηριακά όσο και υποδομής για να μην μπορούν να ζηλέψουν σε τίποτα από τους χώρους που συχνάζει σήμερα η νεολαία. Επίσης οι σύλλογοι μας θα πρέπει να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να δραστηριοποιηθούν πολιτιστικοί όμιλοι , χορού, μουσικής, θεάτρου, ομαδικών και ατομικών αθλημάτων κ.α. Να δοθούν επιλογές που να μην υπάρχουν στους νέους και νέες σήμερα, έτσι κι αλλιώς κάπως έτσι ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι πολιτιστικοί μας όμιλοι. Επίσης θα πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις, φεστιβάλ στις Τοπικές κοινωνίες που να διατηροούμε την επαφή με τον κόσμο, να δίνονται ευθύνες σε στελέχη μας για να μπορούμε να τους αναδεικνύουμε.  

Αγαπητοί συναγωνιστές/στριες,

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως όλοι εμείς αναδειχθήκαμε κυρίως μέσω των Τοπικών μας Οργανώσεων. Αδυναμίες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Οφείλουμε να βρούμε τα ερεθίσματα λοιπόν για να εμπλέξουμε νέους και νέες στην ΕΔΟΝ. Ας πράξουμε το αυτονόητο, να τις λειτουργήσουμε ξανά, σ΄αυτές τις συνθήκες να τολμήσουμε να κάνουμε πράξη όλα αυτά που έχουμε αναφέρει. Να γίνουν οι Τοπικές μας Οργανώσεις η πρώτη μας προτεραιότητα.

Να μη γυρίσουμε το κεφάλι ούτε αριστερά, ούτε δεξιά ψάχνοντας ποιος θα καθοδηγήσει. Να μπούμε μπροστά λοιπόν και θα ακολουθήσουν κι υπόλοιποι. Να μην απογοητευτούμε από το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να βοηθήσει. Να πεισμώσουμε και να παλέψουμε ακόμη περισσότερο.

Ούτε ο Che Guevara, ούτε ο Φιντέλ Κάστρο, ούτε ο Λένιν, ούτε ο Εζεκίας περίμεναν από τους άλλους. Απλά μπήκαν μπροστά στην πρώτη γραμμή, χωρίς να κάνουν βήμα πίσω. Ας παραδειγματιστούμε από όλους αυτούς και να μην τους αναγνωρίζουμε μόνο για θαυμασμό για τα όσα έχουν πράξει. Να διδαχτούμε από τα βιώματα τους κι ας γίνουν και δικά μας. Στοχευμένα χρησιμοποίσα κατ' επανάληψη τη λέξη τόλμη, γιατί αυτοί οι σύντροφοι τόλμησαν, ήρθε η δική μας σειρά να τολμήσουμε.

ΖΗΤΩ Η ΕΔΟΝ ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ.

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.