Εισηγητική Ομιλία Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα, Βάκη Χαραλάμπους

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Η ιδεολογική μας θωράκιση, οι θέσεις, οι προτάσεις και οι στόχοι πάλης που θέτουμε συλλογικά αποτελούν βασική προϋπόθεση της πολιτικής μας ύπαρξης και ιδιαίτερα του προσανατολισμού μας. Μας δείχνουν το δρόμο και μας καθοδηγούν για να υπηρετούμε τα δίκαια αιτήματα της νεολαίας και του λαού μας. Τί είναι όμως αυτό που δίνει ζωή στην ιδεολογία μας; Που κάνει τις προτάσεις μας εφικτές; Που διατηρεί την ύπαρξη και την προοπτική μας;

Η απάντηση είναι η πράξη. Η ζύμωση και η τριβή με την κοινωνική πραγματικότητα. Η δυνατότητα να αφουγκραζόμαστε τις πραγματικές ανάγκες των νέων. Να ξεχωρίζουμε για την ποιότητα των θέσεων μας. Να πρωτοστατούμε στους καθημερινούς αγώνες της νεολαίας και να επιδρούμε στην συνείδηση της. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Λένιν «η πράξη έχει το πλεονέκτημα όχι μόνο του γενικού, αλλά και της άμεσης πραγματικότητας».

Για να επιτελέσουμε λοιπόν το σκοπό της ύπαρξης και της προοπτικής, παλεύουμε για μια Οργάνωση μαζική, ισχυρή και συγκροτημένη. Μια Οργάνωση η οποία θα μπορεί να διαφωτίσει, να καλλιεργήσει συνειδήσεις, να κινητοποιήσει και να διεκδικήσει, να ανοίξει δρόμους για τη νεολαία και να την καθοδηγήσει στους πολιτικούς και κοινωνικούς της αγώνες.

Ιδιαίτερα σήμερα, που μια μεγάλη μερίδα των νέων απαξιώνει την οργανωμένη πάλη και πολλές φορές υιοθετεί με ευκολία το «είστε όλοι το ίδιο» ή το «δεν έχω να κερδίσω κάτι», η ανάγκη για μια ΕΔΟΝ γερή και μαζική είναι ακόμα μεγαλύτερη. Είναι προϋπόθεση για να αποκτήσουν δύναμη οι αγώνες της νεολαίας όπως σημειώνεται και στο σύνθημα του Συνεδρίου μας.


Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Προϋπόθεση για μια  ισχυρή ΕΔΟΝ, ικανή να διασφαλίζει τη ζωντανή επαφή με τις μάζες της νεολαίας, ήταν και παραμένει η μαζική και ενεργός συμμετοχή των μελών της, των χιλιάδων εθελοντών, στην καθημερινότητα της ζωής και της δράσης της Οργάνωσης. Άλλωστε, Οργάνωση χωρίς μέλη δεν γίνεται και πόσο μάλλον όταν για τους στόχους που θέτεις, η ύπαρξη των μελών σου δεν εξαντλείται απλά στην τυπική τους ιδιότητα, αλλά στην υπέρβαση που καλούνται να κάνουν για να πετυχαίνει η ΕΔΟΝ τους στόχους της.

Από αυτή τη βασική αφετηρία καλούμαστε κάθε φορά να εκτιμήσουμε τα προβλήματα και τις αδυναμίες, είτε προκύπτουν από αντικειμενικούς παράγοντες, πέρα και έξω από τη δική μας δυνατότητα, είτε πόσο μάλλον προκύπτουν από υποκειμενικούς παράγοντες που αφορούν το σπίτι μας, δηλαδή το τί κάνουμε και το τι δεν κάνουμε εμείς σωστά. Και αυτό που ξεχωρίζει πιο έντονα την τελευταία τριετία ως βασικό χαρακτηριστικό και αφετηρία αρκετών οργανωτικών μας αδυναμιών, είναι η περιορισμένη εμπλοκή μελών στην καθημερινή δουλειά και τα οργανωτικά καθήκοντα, την ίδια στιγμή που ο πήχης των δράσεων και των παρεμβάσεων μας παραμένει πολύ ψηλά.

Αυτή η αντίφαση, οδηγεί μοιραία στη συγκεντροποίηση των ευθυνών σε ένα περιορισμένο αριθμό στελεχών, οι οποίοι πολλές φορές καλούνται να διεκπεραιώνουν τα πιο βασικά οργανωτικά και εκλογικά καθήκοντα. Είναι η ίδια αντίφαση, που στερεί από την Οργάνωση μας τη δυνατότητα να αναδιπλώνει τη δράση της σε τοπικό επίπεδο, που την κρατά πολλές αλυσοδεμένη και μακριά από τους πολιτικούς της στόχους.

Ο στόχος που είχαμε θέσει στο προηγούμενο Συνέδριο για οργανωτική ανασύνταξη και μαζικοποίηση, δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε. Δεν καταφέραμε να επανακτήσουμε τη σημαντική απώλεια των μελών μας (22%) που είχαμε από το 2013 μέχρι το 2016. Παρόλα αυτά, παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης στο επίπεδο των μελών μας από το 2016 μέχρι σήμερα, η οποία όμως δεν είναι αρκετή δεδομένων των πολιτικών στόχων που θέτουμε. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας τα συνδεδεμένα μέλη σε απόλυτους αριθμούς αυξήθηκαν στο Φοιτητικό Τμήμα κατά 1%, στους Νέους Εργαζόμενους κατά 12%, ενώ στο Μαθητικό Τμήμα μειώθηκαν κατά 26%. Στους στρατιώτες είχαμε μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ λόγω της απόφασης για μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Είναι ξεκάθαρο πως το μεγαλύτερο πισωγύρισμα και αυτή την τριετία σημειώθηκε στο Μαθητικό Τμήμα. Σήμερα οι μαθητές αποτελούν το 25% των μελών της Οργάνωσης σε σχέση με το 27% που ήταν στο 18ο Παγκύπριο Συνέδριο και το 31% στο 17ο Συνέδριο. Η συνεχής μείωση του αριθμού των μαθητών-μελών της Οργάνωσης, οδηγεί και στη μείωση της δράσης και της παρέμβασης μας στα σχολεία και στις μαθητικές Τ.Ο.

Η περεταίρω εμπλοκή στελεχών στην καθοδήγηση Τ.Ο, η ενίσχυση της παρουσίας μας σε γυμνάσια και ιδιωτικά σχολεία, η καλλιέργεια πολιτικής συνείδησης στο σύνολο των μελών μας, η διάδοση της δράσης και των θέσεων της ΠΕΟΜ στο σύνολο των μαθητών, η ενίσχυση του περιεχομένου και της μορφωτικής μας δραστηριότητας, παραμένουν ως βασικοί στόχοι που καλούμαστε να υλοποιήσουμε αποφασιστικά.

Το Μαθητικό Τμήμα, αποτελεί για την Οργάνωση μας προτεραιότητα. Τα μαθητικά μας μέλη αποτελούν τη φωνή της ΕΔΟΝ σε κάθε σχολείο και παράλληλα το μέλλον της Οργάνωσης. Συνεπώς, αμετάθετος στόχος μας πρέπει να είναι η μαζικοποίηση του Τμήματος, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για ανάληψη πολιτικών και οργανωτικών ευθυνών από τα μέλη μας στα σχολεία.

Στο Φοιτητικό Τμήμα, κρίνεται ως πολύ σημαντική η αναχαίτιση της πολύχρονης ποσοτικής πτώσης των μελών μας. Οι φοιτητές εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των μελών της Οργάνωσης με 38% σε σχέση με το 40% που ήταν στο προηγούμενο Συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, το Φοιτητικό Τμήμα καλέστηκε να διαχειριστεί τα ραγδαία κοινωνικοοικονομικά δεδομένα που οδήγησαν χιλιάδες φοιτητές στο να τερματίσουν τις σπουδές τους και άλλους τόσους στην παράλληλη εργασία. Ιδιαίτερα σημαντικό, κρίνεται το γεγονός ότι η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών κατάφερε να επανακτήσει την πρώτη θέση στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΠΟΦΕΝ.

Για το Φοιτητικό Τμήμα, ζητούμενο παραμένει η εύρυθμη και συστηματική λειτουργία όλων των Τ.Ο., καθώς σε αρκετές παρουσιάζεται έντονα το φαινόμενο της υποστελέχωσης. Την ίδια στιγμή, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που το Φοιτητικό Τμήμα έχει μπροστά του, είναι η ιδεολογική και πολιτική διαπαιδαγώγηση των μελών του και η ανάδειξη στελεχών.

Στους νέους εργαζόμενους, παρά το ότι κατορθώσαμε να μαζικοποιήσουμε το Τμήμα την τελευταία τριετία, δεν πετύχαμε και την παράλληλη μαζικοποίηση των εργαζόμενων-μελών στην καθημερινότητα της Οργάνωσης. Ο αριθμός των νέων εργαζομένων βρίσκεται σήμερα στο 34% της συνολικής σύνθεσης των μελών μας σε σχέση με 24% που ήταν στο προηγούμενο Συνέδριο.
 
Αρνητικό παραμένει το γεγονός ότι, αδυνατούμε να εντάξουμε στην Οργάνωση μια πολύ σημαντική μερίδα της νεολαίας που από το σχολείο εντάσσεται απευθείας στην αγορά εργασίας, ενώ η μεταφορά και σύνδεση των αποφοίτων του Φοιτητικού Τμήματος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το Τμήμα Νέων Εργαζομένων επιδιώκει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και εκστρατειών σε θέματα που αφορούν τους νέους εργαζόμενους και άνεργους, αλλά αυτό που προκύπτει ως αναγκαιότητα είναι και η ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο. Η ανάκαμψη του Τμήματος Νέων Εργαζομένων είναι μονόδρομος, καθώς κάτι τέτοιο θα προσθέσει καθοριστικά στη λειτουργία των επαρχιακών και κεντρικών σωμάτων.

Σε σχέση με το Παγκύπριο Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων τα κύρια μας προβλήματα εντοπίζονται σε δύο βασικούς παράγοντες: ο πρώτος αφορά στην εξεύρεση εθελοντών που να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν, να καθοδηγήσουν και να λειτουργήσουν τα Τοπικά Κινήματα (Τ.Κ.) και ο δεύτερος και πιο σημαντικός είναι αυτός της μη εξεύρεσης ικανοποιητικού αριθμού παιδιών από την τοπική κοινωνία. Σε αυτά προστίθενται οι αδυναμίες που αντιμετωπίζουμε τοπικά, η ελλιπής συνεργασία με τους συλλόγους και η περιορισμένη ανταπόκριση από το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα.

Πρώτιστος στόχος παραμένει η συγκρότηση σταθερών και μόνιμων Τ.Κ. σε όλες τις επαρχίες που να διασφαλίζουν τη μαζική συμμετοχή παιδιών. Το παιδικό κίνημα, αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μέλλον της Οργάνωσης μας. Η στήριξη και η ενίσχυση των πρωτοβουλιών του, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ολόκληρου του ΕΔΟΝίτικου Οικοδομήματος. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχνούμε πως το Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων αποτελεί την πρώτη επαφή των παιδιών με την ΕΔΟΝ.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Για κάθε ζωντανό οργανισμό, τα κύτταρα αποτελούν απαραίτητο συστατικό στοιχείο πάνω στα οποία στηρίζει τη λειτουργία και την ύπαρξη του. Κατά ένα παρόμοιο τρόπο και η ΕΔΟΝ, η οποία αποτελεί ένα ολοζώντανο κοινωνικό-πολιτικό οργανισμό, για να λειτουργήσει χρειάζεται εκτός από τον εγκέφαλο - που είναι η ιδεολογία και η πολιτική κατεύθυνση - και τα δικά της κύτταρα, που δεν είναι άλλα από τις Τοπικές της Οργανώσεις.

Όπως σημειώνεται και στις θέσεις του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ προς το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο, «Βάση του όλου οικοδομήματος της ΕΔΟΝ αποτελεί η Tοπική Oργάνωση (Τ.Ο), η οποία αναπτύσσει δράση στην κοινότητα, στη συνοικία, στο σχολείο, τις σχολές και τα Πανεπιστήμια.»

Η εύρυθμη και συστηματική λειτουργία των Τοπικών Οργανώσεων παραμένει βασική πρόκληση, καθώς εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στη συμμετοχή, στην υλοποίηση οργανωτικών στόχων και κατ’ επέκταση στον καθορισμό πλάνου δραστηριοτήτων.

Η αναβάθμιση του περιεχομένου και η μαζικοποίηση των Τ.Ο., αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση που πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα. Στο επίκεντρο των Τ.Ο. πρέπει να βρεθούν ζητήματα με αφετηρία τόσο την τοπική κοινωνία, όσο και τα ιδιαίτερα προβλήματα και προκλήσεις των νέων ανά ηλικιακή ομάδα. Η ενεργοποίηση των Τοπικών Επιτροπών διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Για αυτά και άλλα τόσα που αφορούν τις Τ.Ο., το ρόλο τους και τη σύνδεση τους με το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα, θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στη σχετική θεματική συζήτηση.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Για τη δική μας Οργάνωση, η μαζικότητα δεν είναι απλά θέμα αριθμών, αλλά πρώτιστα ιδεολογική επιλογή. Η ΕΔΟΝ πρέπει να είναι μαζική για να αγκαλιάζει όσο το δυνατό περισσότερους νέους. Η φιλοσοφία του μαζικοπολιτικού χαρακτήρα της Οργάνωσης, ήταν και παραμένει η βασική αφετηρία στην προσέγγιση όλων των ζητημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Το Α και το Ω για την ύπαρξη μας είναι η εγγραφή μελών. Επιτυχημένη Οργανωτική Εξόρμηση, είναι η βάση για την εκπλήρωση των στόχων μας στο υπόλοιπο της χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο, πως η ανάκαμψη της ΕΔΟΝ βασίζεται στο μαζικοπολιτικό της χαρακτήρα και περνά μέσα από τη συνεχή σχέση και αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ποσότητα και στην ποιότητα. Η εγγραφή νέων μελών αποτελεί για την ΕΔΟΝ τη βάση πάνω στην οποία κτίζουμε την προοπτική μας και είναι επάναγκες όπως εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για εγγραφή νέων μελών την επόμενη τριετία.

Οι σημερινές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, όχι απλά δεν ευνοούν τη μαζική εγγραφή μελών, αλλά αντίθετα την περιορίζουν. Η απάθεια, η απαξίωση και η αποπολιτικοποίηση είναι πλέον τάση που συμπαρασύρει τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων. Δεν είναι όμως μόνο η αντικειμενική πραγματικότητα που μας δυσκολεύει, αλλά και οι δικές μας αδυναμίες όπως η αναποφασιστικότητα, η ανασταλτικότητα και η τάση που θέλει την υπόθεση της οργανωτικής εξόρμησης από συλλογική, να μετατρέπεται σε υπόθεση λίγων ατόμων. Αυτή η εξέλιξη δεν διασφαλίζει την ολοκληρωμένη και συστηματική επαφή με όλα τα μέλη.

Η εγγραφή κάποιου νέου ή νέας στην ΕΔΟΝ, είναι μια πράξη πρώτα απ΄ όλα πολιτική. Επιλογή συμπόρευσης κάποιου νέου με την Αριστερά. Για εμάς αποτελεί το πρώτο βήμα συνειδητοποίησης, πάνω στο το οποίο κτίζουμε για τη διαμόρφωση της συνείδησης του. Το κάθε βήμα που ακολουθεί, πρέπει αναπόφευκτα να συνοδεύεται με την αναβάθμιση της μορφωτικής – ιδεολογικής δουλειάς της ΕΔΟΝ. Κάτι τέτοιο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ισχυρής βάσης στήριξης του αγώνα της ΕΔΟΝ και της προοπτικής του. Η ιδεολογική-μορφωτική ενίσχυση των ΕΔΟΝιτών και των ΕΔΟΝίτισσων προβάλει ως επιτακτική ανάγκη.

Δυστυχώς, ο τομέας της μορφωτικής δουλειάς είναι ο πρώτος που «θυσιάζεται» μέσα στην πίεση της καθημερινότητας. Η ανάγκη για μορφωτική δουλειά δεν πρέπει να εξαρτάται από την ύπαρξη ή όχι ελεύθερου χρόνου, αλλά αντίθετα θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και του προγραμματισμού της Οργάνωσης. Την ίδια στιγμή, η αυτομόρφωση, πρέπει να αποτελεί μονίμως το βασικό μοχλό της ιδεολογικής κατάρτισης του κάθε ΕΔΟΝίτη, για να είναι ικανός να αντιπαλέψει την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας και την προσπάθεια αποϊδεολογικοποίησης των πάντων.

Βασικό εργαλείο στην επιμόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των στελεχών και των μελών της Οργάνωσης αποτελεί η εφημερίδα «Νεολαία», η οποία παραμένει η μοναδική και αποκλειστική έκφραση της οργανωμένης νεολαίας. Παρά την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της εφημερίδας, δυστυχώς εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, τόσο στη διάδοση της εφημερίδας, όσο και στους συνδρομητές.

Η καλλιέργεια κουλτούρας μελέτης του εκφραστικού μας οργάνου και η αξιοποίηση της ως μορφωτικό καθοδηγητή, πρέπει να εμπεδωθεί πολύ περισσότερο ανάμεσα στα μέλη μας. Το καθήκον της διάδοσης της «Νεολαίας» στις πλατιές μάζες της νεολαίας να αντιμετωπιστεί συλλογικά ως καθήκον του κάθε Τμήματος και της κάθε Τ.Ο.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Για την Οργάνωση μας, η ανάπτυξη πλατιών δραστηριοτήτων αποτελούσε διαχρονικά βασικό πυλώνα της δράσης μας. Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε σε κεντρικό, επαρχιακό και τοπικό επίπεδο, αποτελούν το μέσο για να μπορούμε να προσεγγίσουμε τα πλατιά στρώματα της νεολαίας μας. Αντιλαμβανόμαστε τις δραστηριότητες αυτές ως ακόμα ένα μέσο, όπου μπορούμε να επιδράσουμε στο πολιτικό – κοινωνικό – ιδεολογικό γίγνεσθαι των νέων.

Άλλωστε, μέσα από αυτή την προσέγγιση είναι που γεννήθηκε το Φεστιβαλικό Κίνημα και τα Παγκύπρια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ, τα οποία – αδιαμφισβήτητα - έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των νέων και του λαού μας ως το κορυφαίο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός.

Καταλύτης για την επίτευξη της όσο καλύτερης και ολοκληρωμένης πλατιάς δραστηριότητας, είναι τα Βοηθητικά Γραφεία. Οφείλουμε να λειτουργούμε συστηματικά τα Βοηθητικά Γραφεία της Οργάνωσης και να τα αναβαθμίζουμε, τόσο σε επαρχιακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Η συμμετοχή των μελών μας στα Βοηθητικά Γραφεία πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται στη βάση των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων των μελών μας και της δυνατότητας να προσφέρουν στον κάθε τομέα.

Πέραν από τον πολιτισμό, που αποτελεί εξορισμού τον βασικότερο πυλώνα της πλατιάς μας δραστηριότητας, η Οργάνωση πρέπει να ποντάρει στην  ανάπτυξη ευρύτερων πρωτοβουλιών που να μας καθιστούν πρωτοπόρους. Το περιβάλλον, το στεγαστικό, η οδική ασφάλεια, οι εξαρτήσεις, οι διευκολύνσεις στα άτομα με αναπηρίες είναι ζητήματα που μπορούμε να πρωτοστατήσουμε και να δημιουργήσουμε κοινωνικές συμμαχίες.

Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,

Το 19ο Συνέδριο δεν μπορεί παρά να αποτελέσει για την Οργάνωση μας άλλη μια πρόκληση, αλλά και συνάμα πρόσκληση. Πρόσκληση σε όλα τα μέλη μας αλλά πρωτίστως σε εσάς, τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους, τη συνειδητή πρωτοπορία της Οργάνωσης μας.

Σήμερα, που η κυρίαρχη ιδεολογία κρατά τους νέους παροπλισμένους, μακριά από την οργανωμένη πάλη, η ανάγκη για μια ΕΔΟΝ γερή και μαζική είναι ακόμα μεγαλύτερη. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να φροντίσουμε η φωνή της ΕΔΟΝ να φτάνει παντού. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, στην ανεργία. Όπου υπάρχει νέος και νέα. Να φροντίσουμε η ΕΔΟΝ να βγαίνει πάντα νικητής στην καθοριστική μάχη του κερδίσματος της συνείδησης του νέου ανθρώπου.

Ζήτω το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ
Ζήτω η ΕΔΟΝ

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.