Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Έχουν περάσει εξήντα τέσσερα χρόνια από την πορεία των χιλιάδων διαδηλωτών στην Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής. Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία των 70 μαύρων διαδηλωτών από την βίαιη καταστολή της αστυνομίας, που έγινε ο λόγος, έξι χρόνια μετά, ο ΟΗΕ να καθιερώσει την 21η Μαρτίου σαν την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων – Ρατσισμού.

Ο ρατσισμός είναι το ιδεολόγημα που χωρίζει τους ανθρώπους με βάση το χρώμα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνικότητα και πολλές άλλες τεχνητές διαιρετικές τομές. Ενώ ο πλανήτης χρειάζεται άμεσα την ενότητα των ανθρώπων, ο ρατσισμός σαπίζει τις κοινωνίες και εμποδίζει την ενότητα των εργαζομένων. Αυτό φυσικά, κάτω από την επίβλεψη και προώθηση του από δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις που ποτίζουν με εθνικισμό τις συνειδήσεις των μαζών. Συντηρητικά, νέο-ναζιστικά, νεοφιλελεύθερα ακροδεξιά και άλλα κόμματα της δεξιάς έχουν ενσωματώσει τον ρατσισμό στις πολιτικές τους μέσα από κυβερνήσεις και κοινοβούλια σε πολλές χώρες.

Ως ΕΔΟΝ τιμούμε την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό. Διακηρύττουμε για ακόμα μια φορά την προσήλωσή μας στην πάλη ενάντια στις μισάνθρωπες ιδεολογίες και τις πολιτικές χωρίς ηθική υπόσταση, σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε γηγενείς και ξένους. Πάλη που γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική και οφείλει να είναι συνεχής και ανυποχώρητη.

Η φετινή Μέρα Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό βρίσκει την ανθρωπότητα ενώπιον μιας ασύλληπτης γενοκτονίας ενάντια στον παλαιστινιακό λαό από το Ισραήλ, με χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, με την πείνα, τη δίψα και την απουσία περίθαλψης που τους επιβάλλει, με την εκ θεμελίων καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας. Στο μείγμα, της πολιτικής αντίληψης, της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου βρίσκει κανείς έντονα, μεταξύ άλλων και το ρατσιστικό στοιχείο.

Στην Κύπρο οι ρατσιστικές επιθέσεις κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο παραμένουν ατιμώρητες, αλλά και ενθαρρύνονται από τη ρητορική μίσους από τους κυβερνώντες, από ΜΜΕ, και από παράγοντες που συμπλέουν ή/και συνεργάζονται με το νεοναζιστικό ΕΛΑΜ, καθώς και από τις απαράδεκτες κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές που συνιστούν θεσμικό ρατσισμό: τις επαναπροωθήσεις, την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και ένοπλους συνοριοφύλακες στην Πράσινη Γραμμή για την απώθηση προσφύγων, καθώς και τον εγκλεισμό χιλιάδων αιτητών ασύλου και προσφύγων στα κέντρα κράτησης κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Αποκορύφωμα των ρατσιστικών επιθέσεων ήταν τα ρατσιστικά πογκρόμ στη Χλώρακα και στη Λεμεσό. Αναπόσπαστο μέρος αυτής της ρατσιστικής βαρβαρότητας ήταν και η βομβιστική επίθεση στα γραφεία της ΚΙΣΑ, το προηγούμενο διάστημα.

Ως ΕΔΟΝ τασσόμαστε απέναντι στον ρατσισμό και τα παράγωγα του. Δεν θα σταματήσουμε να υποδεικνύουμε πως ο ρατσισμός και η ακροδεξιά είναι εργαλεία στα χέρια του συστήματος απέναντι στους εργαζόμενους. Αγωνιζόμαστε για την κοινωνία της αλληλεγγύης, όπου ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, θα αποτελούν ξένα προς αυτήν φαινόμενα. Προτάσσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τον αγώνα για διαρκή ειρήνη, απέναντι στους πολεμοκάπηλους που δημιουργούν πόνο και προσφυγιά στον πλανήτη. Παλεύουμε για ένα άλλο κόσμο, τον κόσμο του σοσιαλισμού.

 

Γραφείο Τύπου Κ.Σ. ΕΔΟΝ
21/03/2024

© 2024 EDON. All Rights Reserved.