Κάλεσμα ΕΔΟΝ για συμμετοχή νεολαίας στην Αντιρατσιστική Εκδήλωση – Πορεία για την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων

Η ΕΔΟΝ στηρίζει και συμμετέχει στην Αντιρατσιστική Εκδήλωση – Πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων.

📅Τετάρτη 20 Μαρτίου, 17:00

📍έναρξη πορείας από Πλατεία Σολωμού

🔴Θα ακολουθήσει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Πλατεία Φανερωμένης

Η εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμή της της 21ης Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρας Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό και των διακρίσεων.

Η ΕΔΟΝ απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε όλη την κοινωνία, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Για να σμίξουμε τη φωνή μας με χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιούν αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις και πορείες, και να διακηρύξουμε την προσήλωσή μας στην πάλη ενάντια στις μισάνθρωπες ιδεολογίες και τις πολιτικές χωρίς ηθική υπόσταση, σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε γηγενείς και ξένους. Πάλη που γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική και οφείλει να είναι συνεχής και ανυποχώρητη.

Η φετινή Μέρα Δράσης Ενάντια στον Ρατσισμό βρίσκει την ανθρωπότητα ενώπιον μιας ασύλληπτης γενοκτονίας ενάντια στον παλαιστινιακό λαό από το Ισραήλ, με χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, με την πείνα, τη δίψα και την απουσία περίθαλψης που τους επιβάλλει, με την εκ θεμελίων καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας. Στη ρίζα του τερατώδους εγκλήματος καθώς και του από δεκαετίες ξεριζώματος των Παλαιστινίων από τη γη τους, είναι ο ρατσισμός.

Στην Κύπρο οι ρατσιστικές επιθέσεις κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο παραμένουν ατιμώρητες, αλλά και ενθαρρύνονται από τη ρητορική μίσους από τους κυβερνώντες, από ΜΜΕ,  και από παράγοντες που συμπλέουν ή/και συνεργάζονται με το νεοναζιστικό ΕΛΑΜ, καθώς και από τις απαράδεκτες κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές που συνιστούν θεσμικό ρατσισμό: τις επαναπροωθήσεις, την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και ένοπλους συνοριοφύλακες στην Πράσινη Γραμμή για την απώθηση προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τον εγκλεισμό χιλιάδων αιτητών ασύλου και προσφύγων στα κέντρα κράτησης κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Αποκορύφωμα των ρατσιστικών επιθέσεων ήταν τα ρατσιστικά πογκρόμ στη Χλώρακα και στη Λεμεσό. Αναπόσπαστο μέρος αυτής της ρατσιστικής βαρβαρότητας ήταν και η βομβιστική επίθεση στα γραφεία της ΚΙΣΑ, την οποία καταδίκασε η Συμμαχία.

Την εκδήλωση διοργανώνει η  Συμμαχία Ενάντια στην Ακροδεξιά, στον Φασισμό και τον Ρατσισμό η οποία συναποτελείται από πολλούς οργανωμένους φορείς, κινήσεις και δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες από διάφορες πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές οπτικές. Καλούμε και τώρα τον κάθε δημοκρατικό φορέα και κάθε δημοκρατικό πολίτη να ενισχύσει τις γραμμές της.

 

Γραφείο Τύπου

19/03/2024

© 2024 EDON. All Rights Reserved.