Χαιρετισμός Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ) στο 20ο Παγκύπριο Συνέδριο ΕΔΟΝ

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες αντιπρόσωποι,

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ στέλνουμε συντροφικούς χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους της ΕΔΟΝ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στη νεολαία της Κύπρου, τους νέους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές, στον αγώνα της για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού, ενάντια σε κάθε διχοτομικό σχέδιο που απεργάζονται για την Κύπρο, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Στηρίζουμε τον αγώνα για μια λύση δίκαιη, μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, µε µία και μόνη κυριαρχία, µία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το Συνέδριό σας διεξάγεται μέσα στις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες του νέου κύματος της πανδημίας παγκόσμια. Οξύνεται η επιθετικότητα των μονοπωλίων εις βάρος των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, γενικεύοντας τις ελαστικές μορφές εργασίας, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τον μισθό, αυξάνοντας τις τιμές στο ρεύμα, τη λαϊκή κατοικία. Τσακίζονται τα δικαιώματα στη δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό.

Από όλες τις εξελίξεις φωτίζεται η μεγάλη αντίφαση της εποχής μας: Από τη μία οι τεράστιες δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και από την άλλη η “κανονικότητα” του καπιταλιστικού συστήματος, που ακυρώνει αυτές τις δυνατότητες και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους. 

Οξύνεται ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και της Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με άλλα καπιταλιστικά κέντρα, προετοιμάζουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις –που όπως και οι προηγούμενες- θα κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές αθώων ανθρώπων, εκατομμύρια θα στραφούν ξανά στον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να εξασφαλίσει το δικό της μερίδιο. Αυτό εξυπηρετούν οι επιθετικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Στην Ελλάδα έχουμε πείρα από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί εδώ και 2,5 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και από αυτή που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η δήθεν "αριστερή" κυβέρνηση του σοσιαλδημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, όπως και από τις κυβερνήσεις του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Αποδείχθηκε ότι καμία αστική κυβέρνηση - νεοφιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική - δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!»

Με τον αγώνα του για μια κοινωνία που τα όνειρα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και αδικία θα μπορέσουν τελικά να εκπληρωθούν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλη την Ευρώπη, τον κόσμο.

30 χρόνια μετά την ανατροπή του Σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το κεφάλαιο και τα επιτελεία του, κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικές ενώσεις εντείνουν τον αντικομμουνισμό, στοχεύοντας ιδιαίτερα στη νεολαία.

Η ΚΝΕ αντλεί γνώση και πείρα από τις μελέτες που διεξάγει το ΚΚΕ για την σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ο αιώνα, προκειμένου να γίνουμε πιο ικανοί στη μάχη για τον σοσιαλισμό σήμερα.

Σε αυτή τη μάχη αναδεικνύεται και η αναγκαιότητα συντονισμού της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των Κομμουνιστικών Νεολαιών, η ανάγκη να μετρήσουμε βήματα στην ιδεολογικοπολιτική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Μόνο η πάλη των εργαζομένων όλου του κόσμου, η λαϊκή πρωτοβουλία, η οργάνωση, η σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Γιατί ο Σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τον 21ο αιώνα!

© 2024 EDON. All Rights Reserved.