Φεστιβάλ Νεολαίας & Φοιτητών ΕΔΟΝ – Η δική μας κοινωνία

Τα Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ αποτελούν κομμάτι της μακρόχρονης και πολυδιάστατης ιστορίας της οργάνωσης μας. Είναι ένα τρανό παράδειγμα που κάθε χρόνο γίνεται πράξη και παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία που επιδιώκουμε. Αυτή που είναι ταυτισμένη με τον εθελοντισμό, την πρόσβαση όλων προς την ψυχαγωγία, τον ποικιλόμορφο πολιτισμό με καλλιτέχνες όλου του φάσματος και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες πάντα στο πλαίσιο της Αριστεράς και των ιδανικών της.

Το περιεχόμενο, η δομή αλλά και κάθε κομμάτι του φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα ομαδικής, εθελοντικής και συνεχούς δουλειάς που ξεκινάει καιρό πριν την έναρξη του και τελειώνει όταν το καθετί βρεθεί πίσω στη θέση του. Άλλωστε η εμπειρία χρόνων μεταδίδεται από γενιά σε γενιά με στόχο ο θεσμός του Φεστιβάλ να ανανεώνεται και να εκσυγχρονίζεται, στο πλαίσιο μιας μικρής πολιτείας που στόχο έχει ο επισκέπτης να ψυχαγωγηθεί, να μάθει, να αλληλοεπιδράσει και να προβληματιστεί.

Ο εμπλουτισμός του Φεστιβάλ με θεματικά κέντρα που έχουν να κάνουν με θέματα επικαιρότητας, πολιτικής, περιβάλλοντος, τεχνολογίας και ξένων αντιπροσωπειών από άλλες οργανώσεις, αποδεικνύουν τα αντανακλαστικά της οργάνωσης μας προς τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ωστόσο δεν υπάρχουν μονάχα εκεί ως προς ενημέρωση αλλά και ως προς την παρουσίαση των θέσεων μας προς την νεολαία, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους εργαζομένους και την κοινωνία ολόκληρη. Άλλωστε οι ανταλλαγή ιδεών σε ένα ενιαίο χώρο και χρόνο είναι μια ευκαιρία που δύσκολα στην σημερινή πραγματικότητα, με τους γρήγορους ρυθμούς και τα τεχνολογικά μέσα, μπορεί να βρει κανείς. Γι’ αυτό επιμένουμε και προσπαθούμε συνεχώς για τον εμπλουτισμό όλων αυτών των θεματικών κέντρων που κάνει το φεστιβάλ μας να ξεχωρίζει.

Σε ότι αφορά βέβαια το πολιτιστικό μέρος, η ΕΔΟΝ δίνει αλλά και γίνεται η φωνή προς το κοινό πολλών καλλιτεχνών που συσχετίζονται με τη Μουσική, τον Χορό, τις Τέχνες και τη Λαϊκή παράδοση. Γι’ αυτό η συνύπαρξη Κυπριακών Λαϊκών σχημάτων μουσικής και χορού, χορευτών σύγχρονων και άλλων λαϊκών χορών, ζωγράφων, αγγειοπλαστών, γνωστών τραγουδιστών και  μουσικών, καθώς και άλλων τόσων καλλιτεχνών αποτελούν ένα καλοφτιαγμένο κράμα πολιτισμού που δίνουν στο θεατή πλούσιο πρόγραμμα που δύσκολα συναντά κανείς, πάντα προσιτό οικονομικά προς όλους. Όλα αυτά βέβαια, συνυπάρχουν και αξίζουν να τα βιώσει ο επισκέπτης.

Τέλος, τα Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ αποτελούν ένα συναπάντημα χαράς, αισιοδοξίας και έναυσμα αγώνα για γενιές και γενιές ΕΔΟΝιτών που είτε έφυγαν ηλικιακά, είτε τώρα ανήκουν στις τάξεις τις οργάνωσης, συναντιούνται για να πουν το χιλιοειπωμένο, μα ποτέ βαρετό και άτοπο ότι «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…». Με χρέος λοιπόν την ιστορία και την προσδοκία του κόσμου για ακόμα καλύτερα φεστιβάλ, συνεχίζουμε παρά τις άλλες όλες δράσεις της οργάνωσης την χρονιαία διοργάνωση του Φεστιβάλ, δίνοντας πρώτα απ΄ όλα το σύνθημα στην πράξη ότι η ΕΔΟΝ βρίσκεται εδώ, μαζικά και δυναμικά.

 

Χριστιάνα Μανώλη

Μέλος Κ.Σ. ΕΔΟΝ

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.