Ο ρόλος της εφημερίδας «Νεολαία» στη δράση της Οργάνωσης

 

  «Ο ρόλος της εφημερίδας δεν περιορίζεται μόνο στη διάδοση ιδεών, μόνο στην πολιτική διάδοση ιδεών και την προσέλκυση πολιτικών συμμάχων. Η εφημερίδα δεν είναι μόνο συλλογικός προπαγανδιστής και συλλογικός διαφωτιστής, μα και συλλογικός Οργανωτής».
(Λένιν - Άπαντα - Από που ν’ αρχίσουμε - Τ.5)

Για οργανώσεις σαν την ΕΔΟΝ, το εκφραστικό τους όργανο κατέχει σημαντική θέση στη δράση τους. Ο ρόλος που καλείται να παίξει το εκφραστικό όργανο της ΕΔΟΝ, η «Νεολαία», είναι πολυεπίπεδος και πολυδιάστατος. Έχει καθήκον να μεταλαμπαδεύσει στην νεολαία του τόπου μας τις αντιλήψεις και τα προστάγματα της ΕΔΟΝ. Να θέσει στις μάζες τα εργαλεία της Μαρξιστικής - Λενινιστικής ανάλυσης και κατανόησης της κοινωνίας, μελετώντας ταυτόχρονα το παρελθόν και το παρόν, σκιαγραφώντας την ίδια ώρα το μέλλον τόσο στην Κύπρο αλλά και διεθνή. Μέσα από την εφημερίδα της η ΕΔΟΝ μεταφέρει στα μέλη της τις πρώτιστες προτεραιότητες της. Την ίδια ώρα σημαντική είναι η διαπαιδαγώγηση που συντελείται μέσα από την εμπλοκή των μελών και φίλων της οργάνωσης στην δουλειά για την δημιουργία και κυκλοφορία της «Ν».

Ιδιαίτερα σήμερα που η αστική τάξη ανέπτυξε (και συνεχίζει να αναπτύσσει) περεταίρω μηχανισμούς καλλιέργειας της κυρίαρχης ιδεολογίας, σήμερα που οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης ενισχύουν την αλλοτρίωση των μαζών και διευρύνουν τον φετιχισμό του εμπορεύματος σχεδόν στο σύνολο της κοινωνίας η ενίσχυση της «Νεολαίας» είναι επιτακτική και αναγκαία.

Η πραγμάτωση των  φαινομένων που αναπτύσσει η αστική τάξη σήμερα δημιουργεί μια σειρά από προκλήσεις που το εκφραστικό όργανο της οργάνωσης μας πρέπει να υπερκεράσει (και να συνεχίσει να ξεπερνά ανάλογα με τις συνθήκες) . Έχει να αντιμετωπίσει την οπισθοχώρηση που παρατηρείται σήμερα στην κοινωνία ολόκληρη, σχετικά με το διάβασμα, ιδιαίτερα των έντυπων εφημερίδων.  Η συνεχής ενασχόληση των νέων με το διαδίκτυο και η πληθώρα της πληροφορίας που βρίσκεται σε αυτό, που στις πλείστες φορές χαρακτηρίζεται από πλαδαρότητα, στρεβλότητα και σκοπιμότητα, μειώνει περεταίρω την κριτική σκέψη. Σε τελική ανάλυση πρέπει να δώσει από το δικό της μετερίζι τη μάχη ενάντια στην αποπολιτικοποίηση και αποχαύνωση που προελαύνει σήμερα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΕΔΟΝ είναι η μόνη οργάνωση νεολαίας του τόπου μας που διαχρονικά εδώ και δεκαετίες εκδίδει το εκφραστικό της όργανο σε τακτική βάση και απευθύνεται στο προοδευτικό κομμάτι της νεολαίας προσεγγίζοντας τα γεγονότα μέσα από ταξική σκοπιά. Μέσα από την θεματολογία της προσπαθεί να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Μένουν όμως πολλά που πρέπει να γίνουν. Στην ενίσχυση της «Ν» θα πρέπει να εμπλακούν όλα τα μέλη της οργάνωσης. Αρχικά στην δημιουργία, στην διατύπωση άρθρων και αναλύσεων που θα είναι επίκαιρα και θα μπορούν να φωτίζουν μέσα από τα δικά μας εργαλεία ανάλυσης τις πτυχές εκείνες την κοινωνικής πραγματικότητας που η αστική τάξη επιδιώκει να κρατά στο σκοτάδι. Να ριχτούν όλοι στην μάχη για την διάδοση της. Κόντρα στις νοοτροπίες που καλλιεργούνται στις μέρες μας να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε την αναγκαιότητα του κομματικού τύπου. Θα πρέπει να φτάσει η νεολαία σε όλους τους νέους, οι μαθητές στα σχολεία, οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και οι νέοι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς και τα στέκια νεολαίας, μεταφέροντας έτσι και τις θέσεις και αναλύσεις της οργάνωσης μας.

 

Χριστόφορος Πιτταράς

Μέλος Κ.Σ ΕΔΟΝ

Υπεύθυνος  Συντακτικής Επιτροπής «Ν»

© 2024 EDON. All Rights Reserved.