Ο ρόλος των ΕΔΟΝιτών και ΕΔΟΝίτισσων


Του Λευτέρη Δημοσθένους
Μέλος Φοιτητικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Η νέα γενιά της Κύπρου ζει και δραστηριοποιείται σε ένα κοινωνικό σύστημα που θεοποιεί το κέρδος, επιβάλλει τον ανταγωνισμό, ένα σύστημα που σκοτώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και που προσπαθεί να μετατρέψει τη νεολαία σε ένα άβουλο πιόνι του. Η στάση αποστροφής μερίδας της νεολαίας προς την πολιτική και τα κόμματα καλλιεργείται συστηματικά εδώ και αρκετά χρόνια από το κατεστημένο σε μια προσπάθεια αποχαύνωσης της νεολαίας και είναι με το δικό μας παράδειγμα που θα αντιστρέψουμε αυτή την πορεία απαξίωσης μερίδας της νεολαίας απέναντι στην πολιτική και θα κτυπήσουμε στη ρίζα τους τις νοοτροπίες της παθητικότητας και της υποταγής.

Για το κτίσιμο μιας ανθρώπινης κοινωνίας, μια κοινωνίας της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ισότητας, της κοινωνίας του σοσιαλισμού, είναι επιτακτική ανάγκη εμείς οι ΕΔΟΝίτες να έχουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας (παιδικό, μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, νέους εργαζόμενους, στρατιώτες) και στα νεολαιίστικα δρώμενα, ως το αντίβαρο απέναντι στην απαξίωση και την αποπολιτικοποίηση.

Είναι με τους δικούς μας αγώνες που οι θεσμοί και αξίες στον τόπο μας θα αναστηλωθούν και θα εμποδίσουμε να επικρατήσει η εικόνα παρακμής που εκπέμπει τα τελευταία χρόνια η κυπριακή κοινωνία.

Η ανάπτυξη της δράσης μας ως ΕΔΟΝίτες και η ενίσχυση του ρόλου μας στην κοινωνία, περνά μέσα από την ισχυρή οργανωτική μας συγκρότηση, στις Τοπικές Οργανώσεις. Η διεκδικητική μας παρέμβαση σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας επιτυγχάνεται μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου μας τοπικά, την ανάπτυξη της πολιτικής, μορφωτικής, συνδικαλιστικής και πολιτιστικής μας δράσης σε συνδυασμό με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά. Η κυπριακή νεολαία δέχτηκε το πιο σκληρό κτύπημα από την κρίση του καπιταλισμού μέσα από τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε στη χώρα μας η Τρόικα με την κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη. Μέσα σε αυτά τα δεδομένα, η επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από τον μαζικό και οργανωμένο αγώνα.

Η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη νέα γενιά και μαζί της θα δώσει με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα τις μάχες ενάντια στη λιτότητα και την οικονομική καταστροφή. Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα και σαν μια γροθιά να σταθούμε δίπλα στον εργαζόμενο λαό. Οι ΕΔΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτισσες από όποιο πόστο και αν δραστηριοποιούνται οφείλουν να αποτελούν παράδειγμα στην καθημερινή τους δράση. Είναι με αυτό τον τρόπο που θα κερδίζουμε συνεχώς την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς και θα αυξάνουμε την επιρροή μας σε αυτή.

Οι ΕΔΟΝίτες και ΕΔΟΝίτισσες θα πρέπει να διατηρήσουν και να ενισχύσουν το πολιτικο-ιδεολογικό τους υπόβαθρο, ούτως ώστε να ατσαλώνονται. Η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας, ο αγώνας για την ειρηνική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ και μια Κύπρο ενωμένη, ομοσπονδιακή, κυρίαρχη και αποστρατιωτικοποιημένη θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.

Στεκόμαστε με περηφάνια απέναντι στην ένδοξη ιστορική κληρονομιά που μέσα σε αντίξοες συνθήκες, παρανομίας, καταδιώξεων και φυλακίσεων, μας έχουν αφήσει ως παρακαταθήκη οι πρωτοπόροι συναγωνιστές μας.

Είμαστε περήφανοι που είμαστε ΕΔΟΝίτες. Και θα είμαστε ακόμα πιο περήφανοι εάν φροντίσουμε την Οργάνωση που παραλάβαμε να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ΕΔΟΝιτών ισχυρότερη.

 


© 2024 EDON. All Rights Reserved.