Η ΕΔΟΝ και ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό


Του Παναγιώτη Παναγιώτου
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Μέλος Γραμματείας Φοιτητικού Τμήματος

Ο ρατσισμός είναι ένα αστικό ιδεολόγημα που εξευτελίζει και ταπεινώνει τον άνθρωπο. Ένα ιδεολόγημα το οποίο όπου και αν εκδηλώθηκε, πλήγωσε την ανθρώπινη ύπαρξη, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πηγάζει κυρίως μέσα από κοινωνικά φαινόμενα, όπως η οικονομική ανισότητα, η φτώχεια, η ανεργία και η κοινωνική αστάθεια, που μαστίζουν την ανθρωπότητα στις μέρες μας.

Ως ΕΔΟΝ, δηλώνουμε ασυμβίβαστοι πολέμιοι του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και πιστεύουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, κύπριοι και ξένοι έχουν κοινό αγώνα και πρέπει να παλέψουν μαζί για να κερδίζουν και να προασπίζονται τα δικαιώματα τους, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα και τη θρησκεία.

Τον τελευταίο καιρό επιχειρείται να διαδοθεί μια στρεβλή αντίληψη από διάφορες εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες, ότι για κάθε αρνητικό που συμβαίνει στην κυπριακή κοινωνία φταίνε οι μετανάστες. Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την καταδίκη μας σε κάθε έκφραση ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και καλούμε την κοινωνία να απομονώσει αυτά τα ιδεολογήματα του μίσους και του ρατσισμού, καθώς δεν πρέπει να έχουν θέση στην κοινωνία μας.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε καθήκον μας την αντιμετώπιση του ρατσισμού, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη για μια ανθρώπινη κοινωνία της ισότητας, του σεβασμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Έχουμε χρέος να καταδεικνύουμε τους πραγματικούς λόγους για τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, να καταδείξουμε τον ένοχο που δεν είναι άλλος από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Να συνεχίσουμε, ακόμα πιο έντονα, τον αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων.

Υπάρχει ανάγκη όσο ποτέ, οι Κύπριοι και οι ξένοι εργαζόμενοι να δώσουν από κοινού τη μάχη με άξονα το σεβασμό των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζομένων.

Υπάρχει ανάγκη συνεπούς πάλης των εργαζομένων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στόχο έχουν να μας στήσουν στον τοίχο εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο εχθρός είναι κοινός και δεν ξεχωρίζει ντόπιους και ξένους. Οι εργάτες ενωμένοι, να αντιπαλέψουν της πολιτικές  λιτότητας, για ένα καλύτερο μέλλον για την εργατιά, για ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά!

© 2024 EDON. All Rights Reserved.