80 χρόνια ΑΟΝ – ΕΔΟΝ

Το 2024 αποτελεί χρονιά ορόσημο για το προοδευτικό κίνημα νεολαίας στον τόπο μας, αφού συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση της Ανορθωτικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΑΟΝ) που στην συνέχεια, 65 χρόνια πριν έδωσε την σκυτάλη των αγώνων στην Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, την ΕΔΟΝ.

Η ίδρυση της ΕΔΟΝ ήταν ιστορική αναγκαιότητα βγαλμένη από τη μαχητικότητα και τη θέληση για αγώνα της Κυπριακής νεολαίας, καθώς παρά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου που είχαν προηγηθεί, οι αποικιοκράτες συνέχιζαν να κρατούν εκτός νόμου το ΑΚΕΛ, την ΑΟΝ και τις υπόλοιπες οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος. Ήταν ιστορική αναγκαιότητα για να μπορεί με νόμιμο τρόπο η προοδευτική νεολαία του τόπου μας να αγωνιστεί ενάντια στον εθνικισμό – σοβινισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και να παλέψει για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Αυτή η ιστορική αναγκαιότητα οδήγησε 1506 νέες και νέους από κάθε γωνιά της Κύπρου, στις 12 Απριλίου του 1959, να συμμετέχουν στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΔΟΝ, που πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» στη Λευκωσία.

80 χρόνια από την ίδρυση της ΑΟΝ και 65 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΟΝ, η Οργάνωση μας έχει χαράξει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της σε όλους του αγώνες της κυπριακής νεολαίας, σε κάθε κατάκτηση του νεολαιίστικου κινήματος της Κύπρου. Οι ΑΟΝίτισσες και ΑΟΝίτες, οι ΕΔΟΝίτισσες και ΕΔΟΝίτες δήλωσαν παρόν σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας: στον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία τις δεκαετίες του 1940 και 1950, ενάντια στην Τουρκική ιμπεριαλιστική επιδρομή το ’64, προασπίζοντας τη δημοκρατία κατά του προδοτικού φασιστικού πραξικοπήματος της ΕΟΚΑ Β’, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους στην Τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Οι δεκάδες θυσίες των ΕΔΟΝιτών, που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή στον αγώνα για την ελευθερία, αποτελεί φάρο και καθοδηγητή στους σημερινούς μας αγώνες. Αποτελούν φάρο στον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Αποτελούν φάρο στον αγώνα μας για να αντιπαλέψουμε το φασισμό, τον εθνικισμό – σοβινισμό. Αποτελούν φάρο στον αγώνα μας κόντρα στο ιμπεριαλισμό και τα σχέδια του.

Με φάρο την 80χρόνη ιστορία μας θα συνεχίσουμε για νέους αγώνες, για το δικαίωμα μας στη μόρφωση και στη ζωή. Με απόφαση του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ, ξεκινώντας από απόψε, όπου θα λάβει χώρα εκδήλωση έναρξης των εορτασμών και για ένα ολόκληρο χρόνο μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για να τιμήσουμε τα 80 χρόνια ζωής και δράσης της Οργάνωσης μας, ενώ διάφορες εκδόσεις και επετειακά έργα τέχνης θα δημιουργηθούν επίσης στα πλαίσια των εορτασμών. Τόσο η σημερινή εκδήλωση, όσο και το σύνολο των εορτασμών, πραγματοποιούνται κάτω από το σύνθημα των 80 χρόνων: «Πρωταγωνιστούμε στην ιστορία – Δημιουργούμε το μέλλον».

 

Μορφωτικό Γραφείο

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

12 Απριλίου 2024

© 2024 EDON. All Rights Reserved.