Η ΕΔΟΝ για την επέτειο δολοφονίας των Καβάζογλου, Μισιαούλη

Σαν σήμερα, 59 χρόνια πριν, δολοφονήθηκαν άνανδρα ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και ο Κώστας Μισιαούλης. Ήταν και οι δύο στελέχη του ΑΚΕΛ αλλά και της ΠΕΟ. Ως περήφανα μέλη του Λαϊκού Κινήματος μετέφεραν το μήνυμα του κοινού αγώνα ενάντια στον εθνικισμό και ενάντια στα συνωμοτικά σχέδια του ιμπεριαλισμού κατά της Κύπρου. Περήφανα αγωνίζονταν σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Κυπριακής ιστορίας, όταν οι διακοινοτικές συγκρούσεις, η καταπίεση και οι βίαιες δολοφονίες ανθρώπων που υπερασπίζονταν τις ιδέες της Αριστεράς, ήταν πιο έντονες από ποτέ.

«Ίσως το δέντρο της φιλίας να κλονίστηκε, ίσως οι κλώνοι και τα φύλλα να έγειραν και να πέσαν. Όμως έμεινε ολόρθος ο κορμός, και βαθιά στη γη οι ρίζες να απλωθούν για να στήσουν αύριο πιο περήφανο τον πληγωμένο πλάτανο. Δεν μπορούν  και ούτε θα κατορθώσουν οι αποικιστές και τα όργανα τους με μια μονοκοντυλιά να καταλύσουν αιώνων παράδοση ειρηνικής συμβίωσης και αδελφικής φιλίας Τούρκων και Ελλήνων.»

Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Νεολαία» το 1964. Αυτό ήταν το μήνυμα που χέρι-χέρι, από στόμα σε στόμα προσπαθούσαν να μεταφέρουν στον λαό. Το μήνυμα για μια ειρηνική Κύπρο, μια Κύπρο της αδελφοσύνης.

Οι δύο σύντροφοι, στις 11 Απριλίου το 1965, καθώς μετέβαιναν σε μια πολιτική συγκέντρωση στην Λάρνακα δέχθηκαν δολοφονική επίθεση από την σοβινιστική ακροδεξιά τουρκοκυπριακή οργάνωση της ΤΜΤ. Χαραγμένη στην μνήμη όλων μας, είναι η συγκλονιστική φωτογραφία των δύο ηρώων όπου τα σώματα τους βρέθηκαν αγκαλιασμένα μέσα στο αυτοκίνητο από άντρες περιπόλου των Ηνωμένων Εθνών που περνούσε από τον τόπο του εγκλήματος 2-3 ώρες μετά.

Μέσα από τα μάτια των εθνικιστών, η δολοφονία των Καβάζογλου και Μισιαούλη θα ήταν ένα βήμα προς την δολοφονία κάθε προσπάθειας για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων. Όχι μόνο δεν τα κατάφεραν, αλλά αντίθετα η θυσία των δύο συντρόφων μας έγινε σύμβολο της κοινής πάλης των δύο κοινοτήτων απέναντι στον  ιμπεριαλισμό και τα όργανα του, σύμβολο του αγώνα για την ειρήνη.

Η καλύτερη τιμή απέναντι στη θυσία τους, είναι ο αδιάκοπος αγώνας για λύση και επανένωση της Κύπρου.  Ακολουθώντας τα βήματά και το παράδειγμα τους και έχοντας ως συστατικό στοιχείο του αντικατοχικού μας αγώνα την πολιτική της επαναπροσέγγισης, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί, Ε/κ και Τ/κ, για να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον, για την Κύπρο της ειρήνης.

Ως ΕΔΟΝ, καλούμε τη νεολαία να αγωνιστούμε όλοι μαζί, χέρι – χέρι μέχρι να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον. Για την Κύπρο της ειρήνης, της αδελφοσύνης. Για πατρίδα χωρίς ξένους στρατούς και εγγυητές. Για μια Κύπρο που αφέντης θα είναι ο ίδιος ο λαός της.

Η θυσία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

«Φασίστες σκότωσαν Κώστα και Ντερβίς

στον δρόμο που χαράξανε βαδίζουμε εμείς»

 

Γραφείο Τύπου

11/4/2024

© 2024 EDON. All Rights Reserved.