Ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον λαό της Κούβας

Το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2022 στη Λευκωσία, μετά από εις βάθος συζήτηση για τη διεθνή πραγματικότητα κατέληξε στα εξής σε σχέση με την κατάσταση στην Κούβα και τις ενέργειες κατά του λαού της:

Α. Η Κούβα παραμένει φωτεινό παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Ο λαός της Κούβας συνεχίζει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του και τον σοσιαλισμό ενάντια στην υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Β. Ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν 60 χρόνια έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες δυσκολίες στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και στις συνθήκες διαβίωσης του κουβανικού λαού, επιδιώκοντας να καταπνίξει το σοσιαλιστικό σύστημα της χώρας και να ανατρέψει τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Το συνολικό κόστος της εφαρμογής του εγκληματικού αποκλεισμού υπολογίζεται από την κυβέρνηση της Κούβας σε πάνω από 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, με βαριές επιπτώσεις σε διάφορους και ευαίσθητους τομείς όπως είναι ο τομέας των φαρμάκων.

Γ. Μέρος της πολιτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού είναι και η συνεχιζόμενη ιδεολογικοπολιτική επέμβαση μέσω των ΜΜΕ τα οποία χρησιμοποιώντας μαύρη προπαγάνδα και διάδοση παραποιημένων και ψευδών πληροφοριών προς τη διεθνή κοινότητα και το εσωτερικό της Κούβας, υποβοηθούν τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Η προσπάθεια τους αυτή, στηρίζεται και από τα διάφορα κουβανικά λόμπι των «αντικαθεστωτικών» τα οποία ενισχύονται και χρηματοδοτούνται από την CIA, κατευθύνοντας μια προσπάθεια ανατροπής του συστήματος της χώρας. Μόνο το 2020, υπηρεσίες όπως η USAID, υπολογίζεται πως χρηματοδότησαν «πρωτοβουλίες» τέτοιων λόμπι με ποσά ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δ. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε και η Ε.Ε. η οποία μέσα από τη λεγόμενη Κοινή Θέση, αποσκοπεί στην υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας, του ηθικού και της οικονομίας της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη την πιο πάνω κατάσταση, το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ:

  1. Υπόσχεται ότι μαζί με όλη την προοδευτική ανθρωπότητα θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στον κουβανικό λαό, στην κυβέρνηση και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, τιμώντας την κουβανική Επανάσταση και τον αγώνα του ηρωικού επαναστάτη, διεθνιστή και οραματιστή ηγέτη της, Φιντέλ Κάστρο, δηλώνοντας πως η ιστορία θα τον δικαιώσει.
  2. Αντιστρατεύεται την οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο εσωτερικό της Κούβας ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.
  3. Χαιρετίζει τους αγώνες του Κουβανικού λαού ο οποίος μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, πέτυχε να διασφαλίσει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία του καθώς επίσης να δημιουργήσει μια σειρά από επιτεύγματα στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίοι συγκρίνονται ευνοϊκά με ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη. Παρά τον αποκλεισμό, το σύστημα της Κούβας έδειξε γι' ακόμη μία αφορά την ανωτερότητα του, με την αποστολή της Κουβανικής Διεθνούς Δύναμης Ιατρών εξειδικευμένων σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες "Henry Reeve" σε δεκάδες χώρες του πλανήτη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
  4. Ξεκαθαρίζει πως η όποια προσπάθεια αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την άρση του αποκλεισμού, την επιστροφή της στρατιωτικής βάσης του Γκουαντάναμο που διατηρούν παράνομα οι ΗΠΑ στα εδάφη της Κούβας, τον τερματισμό των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών κατά της Κούβας και την αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα της επιθετικής πολιτικής εναντίον του κουβανικού λαού.
  5. Επαναβεβαιώνει την έμπρακτη και σταθερή θέση του για την ανάγκη άμεσης άρσης του απάνθρωπου, εγκληματικού και καταστροφικού χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας και του λαού της από το 1962.
  6. Καταδικάζει τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και τις συνεχείς παραβιάσεις των ΗΠΑ σε βάρος του λαού της Κούβας και ζητεί τον τερματισμό των άμεσων και έμμεσων επεμβάσεων εντός της χώρας που στόχο έχουν να τερματίσουν την επαναστατική διαδικασία. Καταδικάζει επίσης τις σημερινές προσπάθειες παρέμβασης στο νησί της επανάστασης, αφού οι ΗΠΑ εντατικοποιούν τις προσπάθειες τους, επιστρατεύοντας ντόπιες αντιδραστικές δυνάμεις, κύκλους της μαφίας και της αντεπανάστασης, που πολύ πρόθυμα επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα εσωτερικής αστάθειας.
  7. Υπενθυμίζει ότι η Γ.Σ. του ΟΗΕ έχει ήδη καταδικάσει τον αποκλεισμό σε βάρος της Κούβας και ψήφισε υπέρ της άρσης του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ. Από τις 193 χώρες του Οργανισμού μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν το εν λόγω ψήφισμα.
  8. Στηρίζει την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Σοσιαλιστική Κούβα, κάτι που προστίθεται στην ενδυνάμωση των στενών δεσμών και σχέσεων μεταξύ των δύο λαών που χρονολογούνται από τη δημιουργία του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
  9. Επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη και τη στήριξη μας προς τον κουβανικό λαό, ο οποίος με θυσίες και πολλές δυσκολίες εξακολουθεί για 63 ολόκληρα χρόνια να ακολουθεί το δρόμο της επανάστασης πραγματώνοντας τα ιδανικά της ισότητας, της ειρήνης και του σοσιαλισμού.
  10. Συνεχίζει να αγωνίζεται για την ενδυνάμωση του Παγκόσμιου Κινήματος Αλληλεγγύης το οποίο αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Αποδεικνύεται ξανά ότι οι λαοί αποτελούν την πραγματική υπερδύναμη αλλά και το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό. Το παράδειγμα της Κούβας αποτελεί για τους λαούς του κόσμου φάρο ελπίδας και προοπτικής.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.