Κυπριακό Πρόβλημα και ο ρόλος της Νεολαίας

Διανύουμε το 47ο έτος από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% περίπου της Κύπρου. Το Κυπριακό, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο σύνολο του ο κυπριακός λαός. Αποτελεί πρωτίστως πρόβλημα διεθνές, πρόβλημα εισβολής, κατοχής, παράνομου εποικισμού, εθνικού ξεκαθαρίσματος και ξένων επεμβάσεων. Ταυτόχρονα το Κυπριακό έχει και την εσωτερική του πτυχή, που αφορά τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων και την επιδιωκόμενη ομοσπονδιακή πολιτειακή δομή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

47 χρόνια μετά, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντανά το 2017,  το οποίο άφησε την Τουρκική πλευρά στο απυρόβλητο, ακολούθησε η εντατικοποίηση των παράνομων ενεργειών από πλευράς της Άγκυρας, με αποκορύφωμα τις προκλητικές και παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις έκνομες μεθοδεύσεις στην Αμμόχωστο.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως το σκηνικό που διαμορφώνεται, σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις βρίσκει στην χειρότερη τους φάση και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την προοπτική επίλυσης του προβλήματος. Είναι ξεκάθαρο, πως μόνο η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν το 2017, μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στα σχέδια της Τουρκίας  για οριστική διχοτόμηση του νησιού.

Η διαιώνιση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής αναμφίβολα και δικαιολογημένα προκαλεί αισθήματα απαισιοδοξίας στον λαό της Κύπρου, αλλά κυρίως στη νεολαία, μιας και είναι αυτή που θα καλεστεί να ζήσει με τις επιπτώσεις της επίλυσης ή της μη λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Για εμάς ως ΕΔΟΝ, μοναδικός δρόμος για να κρατήσουμε το Κυπριακό σε τροχιά λύσης είναι η σταθερή και συνεπής προσήλωση στη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η επιβεβαίωση των συγκλίσεων που αφορούν την πολιτική ισότητα και ειδικότερα την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ αλλά και το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ που απαντά στα ζητήματα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Ως Ε/κ πλευρά θα πρέπει παράλληλα να εκφράσουμε την ετοιμότητα μας, υποβάλλοντας προτάσεις για τα εκκρεμούντα θέματα του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με στόχο τη σύντομη κατάληξη με στρατηγική συναντίληψη.

Σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, πρέπει να συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στις δυνάμεις της μοιρολατρίας από την μια και των εθνικιστικών μαξιμαλιστικών στόχων και επιδιώξεων από την άλλη. Οι δυνάμεις εντός της κοινωνίας που παλεύουν για λύση του κυπριακού προβλήματος οφείλουν να είναι όχι απλά σε ετοιμότητα, αλλά σε διάταξη μάχης, προκειμένου να προστατεύσουμε τόσο το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων όσο και την ίδια τη βάση της λύσης. Εξαιρετικής σημασίας, την ίδια στιγμή, είναι και η ανάπτυξη της κοινής πάλης με τα προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις στην Τ/κ κοινότητα.

 

Άγγελος Δημητρίου

Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Μέλος Γραμματείας Φοιτητικού Τμήματος ΕΔΟΝ

© 2024 EDON. All Rights Reserved.