ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2022 στη Λευκωσία, στη βάση της συζήτησης των «Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου», της εισαγωγικής ομιλίας του Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ και των εισηγητικών ομιλιών που κατατέθηκαν, κατέληξε στην πιο κάτω απόφαση:

Η Διεθνής Κατάσταση

  1. Το συνέδριο μας πραγματοποιείται ενόσω ακόμα εκτυλίσσεται η κρίση που εκδηλώθηκε με την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19. H πανδημία ήρθε για να καταδείξει για άλλη μια φορά τη γύμνια του συστήματος και την αδυναμία του να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των λαών. Ξεκινώντας από την αδυναμία των συστημάτων υγείας και στη συνέχεια με προέκταση σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, η πανδημία ανέδειξε τα τραγικά αποτελέσματα που έφερε το ξήλωμα των κρατών πρόνοιας, που χτίστηκαν υπό την πίεση του εργατικού κινήματος και της ύπαρξης των σοσιαλιστικών κρατών τις προηγούμενες δεκαετίες.
  2. Η προτεραιοποίηση των κερδών έναντι των ανθρώπινων ζωών, η αδυναμία συντονισμένης ενέργειας στη βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού και σε πολλές περιπτώσεις οι πρόχειροι και αντεπιστημονικοί χειρισμοί των αστικών κυβερνήσεων, που στάθηκαν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση, είχε ως αποτέλεσμα αυτή να περάσει με μεγάλη ταχύτητα στην οικονομία. Την ίδια στιγμή ολιγωρία επέδειξε και ο ΠΟΥ ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Η ασθενική ανάκαμψη που ξεκίνησε να εμφανίζεται  μετά τη μακροχρόνια ύφεση της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, τσακίστηκε υπό το βάρος των απαγορεύσεων κυκλοφορίας, των ανακατατάξεων στις αγορές και την πίεση που δέχτηκε το διεθνές εμπόριο. Αποτέλεσμα, να ενταθούν ξανά οι ταξικές αντιθέσεις και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επιθέσεων στα εργατικά-λαϊκά κεκτημένα. Αστικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την πανδημία χρησιμοποιώντας την ως πρόσχημα για τις επιθέσεις αυτές (λ.χ. η απαγόρευση των διαδηλώσεων) ή ακόμα και για να καταπατήσουν βασικές ανθρώπινες ελευθερίες. Πολλές φορές εκμεταλλεύτηκαν τον φόβο του λαού και αξιοποίησαν διάφορα μέσα για να τον αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα.

Παράλληλα, κατά τηνπερίοδο της πανδημίας του Covid -19, και υπό το πέπλο σιωπής από τα πλείστα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, βιώσαμε την εντατικοποίηση πολιτικών και στρατιωτικών επεμβάσεων και πολέμων.

  1. Η προηγούμενη οικονομική κρίση οδήγησε σε ανακατατάξεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών, διαδικασία που φαίνεται να αναζωπυρώνεται με τις εξελίξεις που ακολούθησαν την πανδημία. Παραδοσιακές συμμαχίες αμφισβητήθηκαν και διαμορφώθηκαν νέες, ενώ η γενικότερη ροπή της διεθνούς πολιτικής πραγματικότητας οδηγεί σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση, σε περισσότερα βίαια και πολεμικά ξεσπάσματα.

Εντός αυτών των ανακατατάξεων όπου παρατηρείται η άνοδος χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της BRICS (Βραζιλία, Νότια Αφρική), πυροδοτούνται νέες εντάσεις στην οικονομικοπολιτική και στρατιωτική επιθετικότητα από πλευράς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε, προκειμένου να υπερασπιστούν την ηγεμονία τους στην ιμπεριαλιστική «Νέα τάξη πραγμάτων». Στη νέα κούρσα εξοπλισμών συμμετέχουν τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, ενώ συμπαρασύρονται και μικρότερες χώρες λόγω των αυξημένων κινδύνων που αισθάνονται. Το ΝΑΤΟ εντείνει τη δράση του, ορίζοντας, πλέον, και τη Λ.Δ. της Κίνας -πέραν της Ρωσικής Ομοσπονδίας- ως απειλή εναντίον της Συμμαχίας. Ο ζωτικός χώρος, που αυθαίρετα διεκδικεί το ΝΑΤΟ, εξαπλώνεται στην ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Ρωσική Ομοσπονδία, στη νότια Μεσόγειο, στις αραβικές χώρες, αλλά και στη Νότιο Αμερική.

Στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την παρούσα φάση, βρίσκεται η προσπάθεια ελέγχου των ενεργειακών πηγών και αγωγών, των θαλάσσιων οδών καθώς και των αγορών. Η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, του ελέγχου των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων καθώς επίσης και της συγκέντρωσης μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων, σε μια περιοχή μάλιστα που ιστορικά βρισκόταν σε αστάθεια.

Στην Ανατολική Ευρώπη, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να διευρύνει και να ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία με επίκεντρο τη Βαλτική και με την αυξημένη συμμετοχή των ΝΑΤΟϊκών εταίρων στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Προσφιλής τακτική παραμένει η επαναχάραξη των συνόρων και η δημιουργία/αναγνώριση νέων κρατών-προτεκτοράτων (π.χ. η περίπτωση του Κοσσόβου), κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και της κυριαρχίας ανεξάρτητων κρατών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης με την υποδαύλιση του εθνικισμού-σοβινισμού, εσωτερικών αναταραχών, αποσχιστικών κινημάτων κατά το δοκούν ή ακόμα και εμφυλίων πολέμων.

Ο αντικομμουνισμός θεσμοθετείται και με κορωνίδα την αντιεπιστημονική θεωρία των δύο άκρων, επιχειρείται η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό και γίνεται προσπάθεια να επιβληθείη παραχάραξη και η αναθεώρηση της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Ιδιαίτερα στην Ε.Ε. έχει πλέον γίνειτο κυρίαρχο αφήγημα πάνω στο οποίο οικοδομείται η λεγόμενη κοινή ιστορία. Πλέον πέραν της ταύτισηςτων δήθεν εγκλημάτων των κομμουνιστών με αυτά των ναζιστών σε πολλά επίσημα έγγραφα επιζητείται και η τιμωρία των κομμουνιστών που παραμένουν ατιμώρητοι μέχρι σήμερα, αφήνοντας να νοηθεί ότι ο ναζισμός πλήρωσε για τα εγκλήματα του, εξιλεώνοντας τον. Νεοναζιστικές και νεοφασιστικές οργανώσεις αναπτύσσονται, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και σε κάποιες χώρες αποκτούν ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ή/και συμμετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα. Οι δυνάμεις αυτές αποτελούν γέννημα-θρέμμα του συστήματος και εμφανίζονται πολύ έντονα στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού. Παρ’ όλο που παρουσιάζονται ως αντισυστημικές, δρουν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο φροντίζει να τις αξιοποιεί για την κατατρομοκράτηση των λαϊκών μαζών. Την ίδια στιγμή, ποινικοποιούνται και καταδιώκονται κομμουνιστικά, προοδευτικά και αντιφασιστικά κόμματα, οργανώσεις και κινήματα.

Η ΕΔΟΝ προτάσσει ακόμα πιο έντονα τη θέση της για διάλυση του ΝΑΤΟ και των παρακλαδιών του και την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου. Στηρίζει τον αγώνα των λαών του κόσμου και της νεολαίας που αγωνίζεται για την επικράτηση της διαρκούς ειρήνης ενάντια στον πόλεμο, την κατοχή και τον φασισμό. Στέκεται αλληλέγγυα στα κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις που βρίσκονται σήμερα υπό διωγμό.

  1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυναμώνει το χαρακτήρα της ως προωθημένος οργανισμός καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Στη βάση αυτή λαμβάνουν χώρα διεργασίες που εμβαθύνουν την ολοκλήρωση της Ε.Ε. σε μια πορεία όπου η κυριαρχία των κρατών και των λαών περιορίζεται δραματικά και μεταφέρεται στο αντιδραστικό επίπεδο της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή τα ηγετικά κράτη της Ε.Ε., εν μέσω αντιθέσεων και συμμαχιών, διαδραματίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο επιβολής των πολιτικών τους.

Η Ε.Ε πρωτοστατεί στην περαιτέρω θεσμοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού, εφαρμόζοντας πολιτικές που αποδυναμώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους, ενισχύουν το έδαφος για επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα και στον δημόσιο πλούτο, ενισχύουν την κερδοφορία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, στην Ε.Ε. παρατηρούνται ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που εκφράζονται και στο επίπεδο της πορείας στρατικοποίησης της ένωσης (βλ. PESCO – Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Άμυνα). Οι πολιτικές που ακολουθούνται ευνοούν την περαιτέρω σύνδεση της Ε.Ε. με τους στόχους του ΝΑΤΟ. Δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε και των κρατών μελών δίνονται σε εξοπλιστικά προγράμματα και στρατιωτικές αποστολές, προς ενίσχυση των «προληπτικών πολέμων». Παράλληλα, οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών και ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής συνεχίζονται αμείωτα και αποτελούν μαζί με το ΝΑΤΟ τους ένοχους για τη δημιουργία του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος των τελευταίων χρόνων ενώ παράλληλα η Ε.Ε. κλείνει τις πόρτες της και ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της. Οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στα σύνορα της Ε.Ε. βρίσκονται αντιμέτωποι με συρματοπλέγματα και παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ όταν τα καταφέρνουν, καταλήγουν σε χώρους που αναγκάζονται να ζουν κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης.

Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε τη δική μας αντίληψη απέναντι στην Ε.Ε. διακηρύσσοντας πως η δική μας κριτική δεν έχει καμία σχέση με το λαϊκίστικο ευρωσκεπτικισμό της ακροδεξιάς, ο οποίος αποτελεί απόλυτα συστημικό στοιχείο. Η ΕΔΟΝ υπογραμμίζει την ανάγκη για ανατροπή συσχετισμών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Πιστεύει στη δύναμη και τις αγωνιστικές παραδόσεις των λαών της Ευρώπης που μπορούν και πρέπει να παλέψουν για μια Ευρώπη των λαών, των εργαζομένων, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης και όχι των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.

  1. Σε συνθήκες βαθέματος των αντιθέσεων του συστήματος, η ενότητα του διεθνούς κινήματος σε ταξική και αντιιμπεριαλιστική βάση, είναι όσο ποτέ αναγκαία. Οι αγώνες της Αριστεράς δεν μπορεί παρά να είναι συνδεδεμένοι με την προοπτική οικοδόμησης της ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής. Της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση που θα στηρίζεται στη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, που στο κέντρο της θα θέτει τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των υλικών και πνευματικών δυνατοτήτων του.

Το κομμουνιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να συγκεντρώσει ισχυρή λαϊκή στήριξη, μαζικοποιώντας τις γραμμές του και αξιοποιώντας ορθά τις δυνατότητες συμμαχιών με ευρύτερα προοδευτικά κινήματα. Μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό, να διατηρήσει και να ενισχύσει την προοπτική του κοινωνικού μετασχηματισμού, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και να θωρακίζουν τους εργαζόμενους από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Το κομμουνιστικό κίνημα έχει να αντιπαλέψει σήμερα τόσο τις αναδυόμενες νεοναζιστικές-νεοφασιστικές δυνάμεις, όσο και τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Καλείται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους αγώνες του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος για ειρήνη, αποστρατιωτικοποίηση, αφοπλισμό και αποπυρηνικοποίηση. Να προασπίσει το διεθνές δίκαιο κόντρα στις μονομερείς αποφάσεις των ιμπεριαλιστών. Να δυναμώσει τη διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους λαούς. Να προτάξει ακόμα πιο έντονα την αναγκαιότητα για διάλυση του ΝΑΤΟ και κάθε άλλου πολεμοκάπηλου οργανισμού. Να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και για προστασία του περιβάλλοντος που θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Η ανάγκη της περαιτέρω συνεργασίας ανάμεσα στις κομμουνιστικές, προοδευτικές οργανώσεις και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα διεθνώς, είναι αναγκαία και πρέπει να βελτιωθεί. Ο συντονισμός της δράσης και οι κοινές πρωτοβουλίες, εκεί και όπου είναι εφικτό, στη βάση του σεβασμού της αυτοτέλειας της κάθε οργάνωσης είναι χρήσιμα εργαλεία ως προς την προσπάθεια αυτή. Στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα θα πρέπει να παραμείνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Η ΕΔΟΝ θα πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στις Συναντήσεις των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών (ΣΕΚΟΝ) και να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης πιο πρωταγωνιστικού ρόλου.

 

 

Η κατάσταση στην Κύπρο

  1. Το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, ξένων επεμβάσεων και κατάφωρης παραβίασης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν και παραμένει αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών επιβουλών. Συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού. Είναι θέμα εθνικού ξεκαθαρίσματος που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων. Το Κυπριακό, πέραν από τη διεθνή πτυχή, έχει και την εσωτερική του πτυχή η οποία συνίσταται στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, του εθνικισμού-σοβινισμού και στο γεγονός ότι εδώ και 47 χρόνια οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά.

Ο αγώνας του λαού μας για απελευθέρωση και επανένωση διεξάγεται μέσα σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον όξυνσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Περιβάλλον το οποίο οδηγεί στην επικράτηση του δικαίου του ισχυρού σε βάρος του διεθνούς δικαίου, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα συμφέροντα των λαών. Η διαιώνιση του προβλήματος δεν είναι καθόλου άσχετη με τους σύγχρονους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή για γεωπολιτικό και οικονομικό έλεγχο και για διασφάλιση της πρόσβασης σε ενεργειακούς πόρους.

  1. Ο βασικός υπαίτιος για τη διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος είναι η Τουρκία και η αδιαλλαξία της, που εδώ και 47 χρόνια συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού. Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει απροκάλυπτα την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, σωρεία ψηφισμάτων, αποφάσεων και καταστατικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμμένοντας στην άτεγκτη στάση της. Εντούτοις, μερίδα της διεθνούς κοινότητας με προεξάρχοντες τους Αμερικανοβρετανούς, ανέχεται, ενθαρρύνει ή και στηρίζει την τουρκική αδιαλλαξία, με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Την ίδια στιγμή, οι λανθασμένοι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη και η αδυναμία του να πείσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει μέχρι τέλους στο Κραν Μοντανά, επέτρεψαν την απενοχοποίηση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα. Γεγονός που, ανάμεσα σε άλλα, έδωσε το άλλοθι στην Άγκυρα να προχωρά από το 2017 μέχρι σήμερα στη δημιουργία νέων και άκρως επικίνδυνων τετελεσμένων χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος. Η διαρκής καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, για τον τρόπο αντιμετώπισης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και η αποσύνδεσή του από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, έχει εκθέσει περαιτέρω την ανεπάρκεια της στη διαχείριση του προβλήματος.
  2. Το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, όπως καθορίστηκε στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-79 και  επαναβεβαιώθηκε μέσα από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008, προνοεί για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.
  3. Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντανά, αποτέλεσμα κυρίως της τουρκικής στάσης, αλλά και των παλινδρομήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, οδήγησε το Κυπριακό σε μια επικίνδυνη στασιμότητα. Ακολούθησαν οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αρνητικές δηλώσεις της τ/κ ηγεσίας, καθώς και η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ η οποία αποενοχοποιούσε την Τουρκία και επέρριπτε την ευθύνη του ναυαγίου στις δύο πλευρές. Η εκλογή του διχοτομιστή Τατάρ στην ηγεσία του τουρκοκυπριακής κοινότητας και οι προκλητικές αξιώσεις που ακολούθησαν, δυστυχώς ήρθαν για να προσθέσουν στο ήδη αρνητικό σκηνικό. Η άτυπη πενταμερής του Απρίλη του 2021 δεν πέτυχε τον κύριο στόχο που είχε, που δεν ήταν άλλος από την συμφωνημένη επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Ως ΕΔΟΝ τονίζουμε πως το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Τα νέα τετελεσμένα που δημιουργούνται, και επί του εδάφους, μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο κίνδυνος για οριστική διχοτόμηση του νησιού είναι πιο ορατός από ποτέ. Μόνο η επίτευξη λύσης μπορεί να απελευθερώσει και να επανενώσει τον τόπο μας και να διασφαλίσει ένα μέλλον ασφάλειας για την Κύπρο και τους Κυπρίους.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει αποφασιστικές πρωτοβουλίες που να ενισχύουν την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς έναντι της διεθνούς κοινότητας για λύση και επανένωση στο πλαίσιο της ΔΔΟ και να θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της για το Κυπριακό.

  1. Η ΕΔΟΝ δεν θα αποδεχτεί ποτέ, την εισαγωγή στη λύση του Κυπριακού πρόνοιας που να καθιστά εγγυητή το ΝΑΤΟ. Επιδιώκουμε λύση που θα καταργεί το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και τα όποια επεμβατικά δικαιώματα. Είμαστε αντίθετοι στην ένταξη της Κύπρου στην PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Άμυνα), στη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου και στη δημιουργία του ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών συμφερόντων Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Συνοριακής Ασφάλειας - CYCLOPS στη χώρα μας, όπως και στην όποια προσπάθεια ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ή στα παρακλάδια του, όπως είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη. Η Κύπρος δεν πρέπει να έχει καμία σύνδεση και εμπλοκή με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Απώτερος στόχος παραμένει η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων, κάτι που διευκολύνεται με τον κοινό αγώνα των δύο κοινοτήτων μέσα από την ίδια τη λύση.
  2. Η διαιώνιση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς, δικαιολογημένα προκαλεί αισθήματα απαισιοδοξίας στο λαό και τη νεολαία. Έχουμε χρέος να τονώνουμε την πίστη ότι η λύση δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά και εφικτή. Για την ΕΔΟΝ η λύση του Κυπριακού είναι αδιαπραγμάτευτος και αμετάθετος στόχος. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη μόνη οδό που υπάρχει για τη σωτηρία της Κύπρου, τη μόνη οδό για απαλλαγή μας από την κατοχή, τα ξένα στρατεύματα και τον εποικισμό. Την ομοσπονδιακή λύση. Μόνο με δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, λειτουργική και βιώσιμη λύση θα υπάρξει μόνιμη και σταθερή ειρήνη.

Ως ΕΔΟΝ, θα παραμείνουμε σταθεροί πολέμιοι του εθνικισμού – σοβινισμού, του σκοταδισμού και του φασισμού και των ακροδεξιών ιδεολογημάτων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Η ρητορική και τα συνθήματα τους θυμίζουν την περίοδο της προδοτικής δράσης της ΕΟΚΑ Β΄. Στο εσωτερικό μέτωπο πρέπει να συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στις δυνάμεις της μοιρολατρίας και του δόγματος τυφλής υποταγής στη Δύση από τη μια και τις δυνάμεις των μαξιμαλιστικών, εθνικιστικών στόχων και επιδιώξεων από την άλλη.

Απευθύνουμε θερμό συναγωνιστικό χαιρετισμό φιλίας, συνεργασίας και κοινής πάλης για λύση και επανένωση της πατρίδας μας προς όλους τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Για την ΕΔΟΝ η επαναπροσέγγιση πηγάζει μέσα από τους κοινούς ταξικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και εκφράζεται μέσα από την πάλη για την κοινή πατρίδα, για την ομοσπονδία και για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η ΕΔΟΝ είναι δεσμευμένη στην πολιτική της επαναπροσέγγισης και της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συνεχίζει τους αγώνες της για εμβάθυνση και μαζικοποίηση αυτής της πολιτικής.

  1. Το κοινωνικό – πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται η κυπριακή νεολαία χαρακτηρίζεται από τα αρνητικά φαινόμενα που συνδέονται με το σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος στον τόπο μας, όπως αυτό διαμορφώνεται με την κυριαρχία του κυπριακού και του ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου. Καθοριστική είναι επίσης η επίδραση που ασκούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά συνέπεια, η κυπριακή κοινωνία παρά τις ιδιομορφίες της, δεν διαφέρει σημαντικά από τις κοινωνίες των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ιδιαίτερα με τη δεξιά στην εξουσία από το 2013, η διαχείριση της οικονομίας και πολλών κοινωνικών προβλημάτων που οξύνθηκαν ένεκα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις δοκιμασμένες αντιδραστικές πολιτικές που ασκούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προωθήθηκαν πολιτικές που οδήγησαν σε ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στη μείωση των δημόσιων επενδύσεων, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Η διεύρυνση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο σε συνδυασμό με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης οδήγησαν σε περαιτέρω συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, σε διαρθρωτική επιδείνωση στην εργασία και στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και σε όξυνση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Ως εκ τούτου, ηανάκαμψη που παρατηρήθηκε τα χρόνια πριν την πανδημία δεν είχε ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά αντίθετα ήταν ανάκαμψη για τους λίγους.

  1. Η πανδημία του Covid-19 συνέβαλε στο φρενάρισμα της ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας, που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αναδεικνύοντας τόσο τα αδιέξοδα, την αποτυχία και τις εγγενείς αντιφάσεις του καπιταλισμού, όσο και τις επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών οι οποίες προκαλούν νέα προβλήματα σε κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο. Η πανδημία ανέδειξε με ακόμα πιο εμφαντικό τρόπο τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, τα ελλείμματα κοινωνικής πολιτικής, την αδήλωτη εργασία, τη ψευδοαπασχόληση και τη μείωση της συνδικαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων. Με αφορμή την πανδημία επανήλθε εντονότερα η συζήτηση για προώθηση και επέκταση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης και ειδικότερα της τηλεργασίας και της εξ’ αποστάσεως απασχόλησης. Παράλληλα η πανδημία ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο του κράτους στη διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Την ίδια στιγμή η περιρρέουσα κατάσταση τόσο σε σχέση με την υγειονομική πλευρά, όσο και στο επίπεδο διαχείρισης της σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επιδράσει με αρνητικό τρόπο και στη συλλογική συνείδηση.

Η προσπάθεια του κεφαλαίου και των φορέων που το εκπροσωπούν για περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και για ευέλικτη απασχόληση που ξεκίνησε με την εφαρμογή του μνημονίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης της Δεξιάς εντείνεται σήμερα με πρόσχημα την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Επιπτώσεις που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, με μειώσεις μισθών, στέρηση εργασιακών δικαιωμάτων και αύξηση της ανεργίας, την ίδια στιγμή που τα κέρδη αυξάνονται.

  1. Η Αριστερά με μπροστάρη την ΕΔΟΝ, οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή πάλη για να αποτρέψει την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων με πρόσχημα την πανδημία, για να μην πληρώσουν και αυτή την κρίση οι εργαζόμενοι/ες και η νεολαία. Στις σημερινές συνθήκες και στο σημερινό στάδιο αγώνα του λαού μας, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες, ως ΕΔΟΝ μαζί με το Λαϊκό Κίνημα παλεύουμε για την ύπαρξη ενός σύγχρονου κράτους στο οποίο, στο μέτρο του εφικτού, η οικονομική ανάπτυξη θα συνδέεται με την κοινωνική ευημερία. Βασική προϋπόθεση είναι o τερματισμός των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ο ριζικός αναπροσανατολισμός των προτεραιοτήτων, έτσι που τα διάφορα μέτρα να απευθύνονται στον πλούτο. Όπου θα προωθείται δικαιότερη κατανομή και ανακατανομή του πλούτου που δημιουργεί η κοινωνία. Όπου θα υπάρχει ένα πιο ανθρώπινο και κοινωνικά ευαίσθητο κράτος το οποίο θα προστατεύει και θα στηρίζει τα οικονομικά ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.

Η Κατάσταση του Κυπριακού Νεολαιίστικου Κινήματος

  1. Η νέα γενιά της Κύπρου ζει και δραστηριοποιείται μέσα σε ένα σύστημα που «σκοτώνει» την κοινωνική αλληλεγγύη, που θεοποιεί το χρήμα και που μετατρέπει τη νεολαία σε στοιχείο εγωκεντρικό, περιθωριοποιημένο και αποστασιοποιημένο από τη συλλογική συμμετοχή και δράση στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Το κοινωνικό σύστημα διαμορφώνει «πλαστές συνειδήσεις», καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και συχνά καταφέρνει να πετύχει την κοινωνική αποστράτευση των νέων που είναι, ως κοινωνική ομάδα, η πιο επιρρεπής σε επιδράσεις.

Συνεπακόλουθα μεγάλη μερίδα της νεολαίας αποστασιοποιείται από την πολιτική, τα κόμματα και την οργανωμένη πάλη, χωρίς να μπορεί να επεξηγήσει - παρά επιφανειακά - τη συγκεκριμένη της στάση, με την πλειοψηφία να μένει σε γενικεύσεις βασισμένη σε αποσπασματικά γεγονότα ή «μισές αλήθειες». Αυτή η τάση είναι ανησυχητική και επικίνδυνη, γιατί τα φαινόμενα απαξίωσης και απομάκρυνσης από την πολιτική διαδικασία συνολικά λειτουργούν ως μηχανισμός αυτοάμυνας, συντήρησης και αναπαραγωγής του κατεστημένου. Αυτή η αποξένωση φυσιολογικά μετακυλίεται και εκφράζεται και στο ψηλό ποσοστό αποχής καθώς και στις χιλιάδες μη εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που καταγράφονται.

Απότοκο του κοινωνικού, αυτού, περίγυρου είναι και η αυξανόμενη αντικοινωνική συμπεριφορά μερίδας της νεολαίας, η οποία εκδηλώνεται με βίαιο τρόπο, αλλά συχνά και με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως η καταφυγή σε εξαρτήσεις και αλλά παρόμοια. Παράλληλα, η οργή και η αγανάκτηση της νεολαίας, τυγχάνει εκμετάλλευσης από νεοφασιστικές-νεοναζιστικές οργανώσεις, οι οποίες προτάσσουν το -δήθεν- αντισυστημικό τους προφίλ, αλλά και από νεοφανείς τυχοδιωκτικούς σχηματισμούς ή κόμματα σε προεκλογικές περιόδους.

  1. Παρ’ όλη την πίεση που νιώθει η νεολαία της Κύπρου, σε γενικές γραμμές αυτή διατηρεί τα χαρακτηριστικά της αμφισβήτησης, του αυθορμητισμού, της τάσης προς κάθε τι το νέο και καινούριο. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν στοιχεία ριζοσπαστικά και μέσα από τον σωστό προσανατολισμό τους μπορούν να γίνουν στοιχεία προοδευτικά και με αποφασιστική καθοδήγηση της νεολαίας, αυτή να γίνει φορέας κοινωνικών αλλαγών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμμετοχή των νέων σε μαζικούς φορείς νεολαίας, όπως φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, είναι σημαντική. Την ίδια στιγμή, ακόμα πιο σημαντική είναι η δραστηριοποίηση των νέων στις τάξεις της Οργάνωσής μας.

  1. Για την ΕΔΟΝ η παιδεία αποτελεί ένα αδιαπραγμάτευτο, δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους και να είναι προσανατολισμένη στη δημιουργία ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκονται οι μαθητές/τριες και οι πραγματικές τους ανάγκες. Όραμα μας παραμένει η δημιουργία ενός σχολείου που αντιπαλεύει τις ανισότητες και δίνει ευκαιρίες μόρφωσης σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών τους.

Η διακυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, μόνο ως πισωγύρισμα μπορεί να χαρακτηριστεί για τη Δημόσια Εκπαίδευση, αφού η πορεία εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισηςπου σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, ανατράπηκε βίαια. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού στην παιδεία που μετατρέπει τους μαθητές/τριες σε πειραματόζωα. Η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε και σε αντιδραστικές πολιτικές μέσω της εφαρμογής νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων και νέων ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων. Παράλληλα, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ όχι μόνο προχωρεί στην συντηρητικοποίηση της εκπαίδευσης αλλά την προωθεί με ετσιθελισμό και αυταρχισμό χωρίς ίχνος διαβούλευσης με τους οργανωμένους φορείς της παιδείας.

Η εφαρμογή των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων και τα μέτρα σε βάρος των εκπαιδευτικών δείχνουν ξεκάθαρα τον στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός σχολείου εξεταστικού κέντρου όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αναλώνονται σε ένα συνεχές κυνήγι βαθμού χωρίς να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και χωρίς να λαμβάνουν ολόπλευρη μόρφωση και αγωγή που είναι απαραίτητες για τον κάθε άνθρωπο στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Ως ΕΔΟΝ, τονίζουμε εδώ και χρόνια την ανάγκη για σχεδιασμό μιας ριζοσπαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα αγγίζει τόσο τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων όσο και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

  1. Εικοσιεπτά (27) χρόνια μετά τη νομιμοποίηση στις διαδικασίες εκλογής και λειτουργίας της Παγκύπριας και των Επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών (ΠΣΕΜ και ΕΣΕΜ), η θεσμική κατοχύρωση της ελεύθερης δράσης και έκφρασης Μαθητικών οργανώσεων μέσα στα σχολεία κρίνεται ως επιτακτική αναγκαιότητα. Μέσω των μαθητικών οργανώσεων κατοχυρώνονται τα δημοκρατικά δικαιώματα των μαθητριών και των μαθητών και η ελευθερία έκφρασης και διαμορφώνονται άνθρωποι πολιτικοποιημένοι, με κριτική άποψη για τον κόσμο που τους περιβάλλει. Σημαντικό ρόλο στην πορεία αυτή έχει η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών (ΠΕΟΜ), η συνδικαλιστική έκφραση της ΕΔΟΝ στους μαθητές, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας για δημιουργία ενός πραγματικά οργανωμένου, μαζικού και διεκδικητικού Μαθητικού Κινήματος.
  2. Η ΕΔΟΝ έχει ως όραμα το Πανεπιστήμιο που θα έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και που θα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που υπηρετεί τη νεολαία, τον λαό μας γενικότερα και τις ανάγκες του. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο ανθρώπινο και δημοκρατικό, δημόσιο και πραγματικά δωρεάν για όλους, που να προάγει την επιστημονική γνώση και την ακαδημαϊκή έρευνα βασισμένη στις ανάγκες της κοινωνίας, και όχι στις ανάγκες του κέρδους των επιχειρήσεων και της αγοράς.
  3. Η εννιάχρονη παρουσία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ στην εξουσία, έφερε σημαντικές αλλαγές στο σκηνικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονός που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη δράση της Οργάνωσης μας. Η μείωση των νέων που επιλέγουν να σπουδάσουν, παρόλο που έχει σε κάποιο βαθμό συγκρατηθεί, εξακολουθεί να υφίσταται έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στις Φοιτητικές Ενώσεις και στις φοιτητικές παρατάξεις που δρουν στους χώρους σπουδών. Στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, το κέντρο βάρους του φοιτητικού κινήματος εξακολούθησε να βρίσκεται στην Κύπρο και δευτερευόντως στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  4. Με γνώμονα πάντοτε, τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του οργανωμένου Κυπριακού Φοιτητικού Κινήματος και την ύπαρξη του ως αυτόνομου, ενωμένου και διεκδικητικού, η μόνη επιλογή ήταν και παραμένει η στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων και των Φοιτητικών Ενώσεων. Η ΠΟΦΕΝ, μόνο μέσα από τη σωστή και δημοκρατική της δομή και λειτουργία, τον διεκδικητικό χαρακτήρα της, μπορεί να αποτελέσει το εχέγγυο της συλλογικής δράσης, του συντονισμού και της καθοδήγησης των φοιτητικών δυνάμεων, που θα παλεύουν με συνέπεια για τα δίκαια της φοιτητιώσας νεολαίας και του λαού μας, για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και του επιπέδου σπουδών τους.

Πρωταγωνιστής στους αγώνες και στις διεκδικήσεις του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, ήταν και παραμένει, η Προοδευτική Κ.Φ. η οποία αποτελεί τη Φοιτητική Παράταξη της Αριστεράς στους χώρους σπουδών.

Από το 2019 μέχρι και σήμερα στην ΠΟΦΕΝ, έχει απόλυτη πλειοψηφία η Πρωτοπορία, μετατρέποντας την σε χειροκροτητή των αντιφοιτητικών πολιτικών της Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Είναι καθήκον μας να επαναφέρουμε τη δημοκρατική πλειοψηφία στην ΠΟΦΕΝ και μέχρι τότε να αγωνιστούμε ενάντια στον εκφυλισμό του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος.

  1. Οι νέοι οι οποίοι υπηρετούν τη 14μηνη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά, καλούνται να φέρουν σε πέρας μια δύσκολη και σημαντική αποστολή μέσα στις συνθήκες ημικατοχής που βρίσκεται η Κύπρος.

Η λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, παρ’ όλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία αρκετά χρόνια σε σχέση κυρίως με τις συνθήκες διαβίωσης των εθνοφρουρών, εντούτοις συνεχίζει να χαρακτηρίζεται και από στοιχεία που δεν συμβαδίζουν με το γενικότερο επίπεδο της κοινωνικής εξέλιξης.

Η στρατιωτική πειθαρχία δεν πρέπει να βασίζεται στην απειλή της τιμωρίας, αλλά να καλλιεργείται έχοντας ως βάση τον αλληλοσεβασμό, τη λογική και τη συνείδηση του χρέους του κάθε στρατιώτη. Ιδιαίτερα σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, η στρατιωτική θητεία πρέπει να εδράζεται στην αγάπη για μια Κύπρο ενωμένη, ειρηνική και ελεύθερη και όχι να οικοδομείται πάνω σε εθνικιστικές λογικές, σοβινιστικά συνθήματα και μίσος απέναντι σε οτιδήποτε αλλοεθνές.

Χρειάζεται ακόμα αγώνας μέχρι να ξεριζωθεί από μερίδα στελεχών της Εθνικής Φρουράς η αντίληψη που θέλει τους στρατιώτες να είναι άτομα ξεκομμένα από την ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα και να θεωρούνται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι οι στρατευμένοι είναι ισότιμοι πολίτες, οι οποίοι εκτός από υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα.

  1. Η σκληρότητα του καπιταλισμού και η αδυναμία κάλυψης πραγματικών κοινωνικών αναγκών αποτυπώνεται έντονα στους νέους εργαζόμενους, οι οποίοι αποτελούν το κομμάτι του νεολαιίστικου κινήματος, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο άμεσα με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τους νόμους που διαμορφώνει το καπιταλιστικό σύστημα, αφού συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία.

Οι νέοι εργαζόμενοι, γυναίκες και άντρες, καλούνται να ανταπεξέλθουν κοινωνικών προβλημάτων όπως η ανεργία, η μείωση μισθών, το κουτσούρεμα δικαιωμάτων, η επιβολή ευέλικτων και ελαστικών ωραρίων εργασίας, η δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες, η δυσκολία στην εξασφάλιση στέγης.

Η επικράτηση των προσωπικών συμβολαίων, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων,ο αυταρχισμός των εργοδοτών και των οργανώσεων τους, η άρνηση του δικαιώματος οργάνωσης στο χώρο εργασίας και η υποβάθμιση του συνδικαλισμού οδηγούν τους νέους μακριά από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τον δρόμο της πάλης για δουλειά με δικαιώματα.

Μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για οργάνωση των νέων εργαζόμενων, ενίσχυση των διεκδικήσεων τους και διαμόρφωση της ταξικής τους συνείδησης.

  1. Τα φαινόμενα της αναξιοκρατίας και του ρουσφετιού εμφανίζονται πλέον ακόμα πιο έντονα  στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και έχουν πλέον πάρει θεσμικό χαρακτήρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία από ιδρύσεως της υπήρξε ένα κράτος δομημένο στα μέτρα της συντήρησης, του κατεστημένου και της δεξιάς. Το βαθύ κράτος ήρθε να ενισχύσει η δεκαετής διακυβέρνηση της δεξιάς (1993-2003), η οποία επέτεινε - δυστυχώς - το «καρκίνωμα» του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας, της νοοτροπίας του βολέματος και του εύκολου κέρδους, ενώ επέβαλε την κομματικοποίηση του δημόσιου τομέα και την κακοδιαχείριση στον μέγιστο βαθμό.

Από το 2013 μέχρι και σήμερα η Κύπρος έχει γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη στη διαφθορά, έχοντας διασυρθεί διεθνώς, κύρια μέσω του σκανδάλου της βιομηχανίας πώλησης χρυσών διαβατηρίων που έστησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Το πιο κραυγαλέο στοιχείο σε αυτό το τοπίο διαπλοκής, αδιαφάνειας και σύγκρουσης συμφέροντος είναι το γεγονός ότι αυτά τα φαινόμενα, έχουν πάρει θεσμικό χαρακτήρα αφού, αγγίζουν τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη και τον οικογενειακό του περίγυρο, αλλά και μέλη της κυβέρνησής του. Η αναξιοκρατία ως κοινωνική μάστιγα πλέον, ενισχύει τη σήψη, τη διαπλοκή και τη διαφθορά στην κυπριακή κοινωνία.

Ως ΕΔΟΝ, πιστεύουμε ότι χρειάζεται μεγάλος αγώνας, χωρίς ταλαντεύσεις και ημίμετρα, προκειμένου να επέλθει η ποιοτική αλλαγή. Βέβαια, δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι φαινόμενα τέτοια, σύμφυτα του καπιταλιστικού συστήματος, μπορούν να εξαλειφθούν στις δοσμένεςκοινωνικό-οικονομικές συνθήκες.

  1. Η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο του συστήματος αυτού και υπαγορεύεται από την αντικειμενική δράση των νόμων που διέπουν την καπιταλιστική παραγωγή. Ιδιαίτερα σήμερα, η ανεργία έχει μετατραπεί σε μόνιμη και επομένως δομική. Ο αποκλεισμός από την εργασία ενός ολοένα και αυξανόμενου αριθμού ατόμων και ιδιαίτερα νέων οδηγεί μοιραία στην αύξηση κοινωνικών φαινομένων άμεσα συνδεδεμένων με την απομάκρυνση από την κοινωνική διαδικασία της εργασίας όπως της εγκληματικότητας, της περιθωριοποίησης της νεολαίας, τις αυτοκτονίες, τη χρήση ναρκωτικών, την έξαρση του ρατσισμού κτλ. Η αντιμετώπιση της ανεργίας, περνά μέσα από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με σεβασμό στα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
  2. Αν και η στέγη αποτελεί ουσιώδες κοινωνικό αγαθό για την εξασφάλιση του οποίου πρωταρχική ευθύνη έχει το κράτος, η έλλειψη μιας σωστής και ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος για δεκαετίες οδήγησε στην όξυνσή του, ασκώντας πίεση ιδιαίτερα στους νέους.

Παράλληλα, το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και η τραπεζική κρίση στην Κύπρο αλλά και η άναρχη οικοδόμηση πύργων σχεδόν σε όλο το νησί, ένεκα του προγράμματος των χρυσών διαβατηρίων, οδήγησε στην άνοδο των τιμών των ακινήτων, μεγέθυνε το πρόβλημα σε ανησυχητικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι και νέες να μην έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα απόκτησης της δικής τους στέγης, ενώ η ενοικίαση στέγης αποτελεί εξαιρετικά μεγάλο κόστος του μηνιαίου προϋπολογισμού αν αναλογιστούμε τις υπερβολικά υψηλές τιμές που επικρατούν ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Την ίδια ώρα τα στεγαστικά σχέδια όπως εφαρμόζονται από την παρούσα κυβέρνηση παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα ως προς το περιεχόμενο αλλά και την διαδικασία υποβολής αίτησης. Πολλές είναι οι φορές που ένας νέος/α δεν υποβάλλει αίτηση είτε επειδή είναι πολύπλοκη η διαδικασία είτε επειδή δεν έχει ολόκληρο το ποσό για την αγορά/ανέγερση/επιδιόρθωση αφού τα χρήματα των σχεδίων παραχωρούνται μετά την ολοκλήρωση των δαπανών.

  1. Από την ίδρυση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (Ο. ΝΕ. Κ), η ΕΔΟΝ πρωτοστατεί στο να καταστεί μια έπαλξη διεκδίκησης, μέσα από τον οποίο το μαζικό κίνημα νεολαίας θα δυναμώνει τη φωνή και τη συμμετοχή του στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Πάγια μας θέση είναι ότι ο Ο.ΝΕ.Κ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μαζικό κίνημα νεολαίας, ούτε και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς αυτό. Ο Οργανισμός Νεολαίας έχει δημιουργηθεί για να συνδιαμορφώνει και να υλοποιεί ολοκληρωμένες και ενίοτε εξειδικευμένες πολιτικές σε θέματα νεολαίας που θα υποβοηθούν στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία.
  2. Ο πολιτισμός είναι ταυτόχρονα φαινόμενο ιστορικό και ταξικό, αφού αντικατοπτρίζει την ιστορική εξέλιξη της κοινωνίας, με την οποία βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση. Συνεπώς, ο πολιτισμός αποτελεί την έκφραση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνία, στα πλαίσια της οποίας αναπτύσσεται. Από τη μία, αντανακλά και καταγράφει την ιστορικά διαμορφωμένη κοινωνική πραγματικότητα και από την άλλη, επενεργεί πάνω σε αυτή. Έτσι, κατά τη δική μας αντίληψη, αποστολή του πολιτισμού πρέπει να είναι η δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων και η διαπαιδαγώγηση τους, ούτως ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Για την ΕΔΟΝ, ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες δράσης της, καθώς και ένα επιπλέον μεγάλο εφόδιο του λαού μας ενάντια στην κατοχή και τη διαίρεση. Μέσα από την ιστορική της πορεία ανέπτυξε ένα πολιτιστικό κίνημα το οποίο μεταφέρει πολιτιστικές αξίες, ενθαρρύνει και προβάλλει την ερασιτεχνική και επαγγελματική καλλιτεχνική δημιουργία και το έργο των Κύπριων δημιουργών, αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις άλλων χωρών. Η πολιτιστική δράση της ΕΔΟΝ αποτελεί την απάντηση, σε όλους όσους θέλουν τους νέους εύκολα θύματα της υποκουλτούρας και της πολιτιστικής παρακμής. Για εμάς, ο πολιτισμός πρέπει να μετατραπεί σε μοχλό πολιτικής και κοινωνικής ανάτασης, διαμορφώνοντας μια κοινωνία που θα προβάλλει ένα πρότυπο ανθρώπου που θα δημιουργεί και θα αγωνίζεται.

Μέσα από την καθημερινή μας δράση και πολιτική, οφείλουμε να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες και δημιουργούς, θύματα της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, η οποία αφήνει τα κονδύλια για τον πολιτισμό συρρικνωμένα, απαξιώνοντας τους ανθρώπους του και αφήνοντας τους απροστάτευτους, ιδιαίτερα μετά και το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID -19.

  1. Ο αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα στην ζωή μας και χρήσιμο στοιχείο για επίτευξη μιας πιο υγειούς κοινωνίας, βασισμένη στην ανάπτυξη του πνεύματος, της προσωπικότητας, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και του χαρακτήρα των νέων. Παράλληλα, η ενασχόληση με τον αθλητισμό ενισχύει τις αντιστάσεις των νέων ενάντια στις εξαρτήσεις, την εγκληματικότητα και τη βία που δυστυχώς κατακλύζει την σημερινή νεολαία.

Για εμάς ο αθλητισμός είναι λαϊκό δικαίωμα, στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης. Σε καμία περίπτωση ο αθλητισμός, ανεξαρτήτως αγωνίσματος, δεν πρέπει να είναι μόνο για την ελίτ, για συγκεκριμένους εκλεκτούς και για τους πρωταθλητές.

Θεωρούμε πως η εφαρμογή της νομοθεσίαςγια «την Πρόληψη και την Καταστολή της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους» τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις μας. Η νομοθεσία-τρομονόμος εκπέμπει άκρως κατασταλτική φιλοσοφία, προωθεί το φακέλωμα των πολιτών, ελλοχεύει κινδύνους σοβαρής οικονομικής εκμετάλλευσης από τις εμπλεκόμενες εταιρίες και γενικά πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιαστικά τη βία, αφού απλά μεταφέρει το πρόβλημα εκτός γηπέδων. Επιμένουμε στη θέση μας για αλλαγή των προνοιών της νομοθεσίας που την καθιστούν τρομονόμο και την ριζική αναδιαμόρφωση του χαρακτήρα και των προτεραιοτήτων του. Για εμάς η βία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό φαινόμενο για το οποίο να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης και διαπαιδαγώγησης και όχι καταστολής.

  1. Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε νέου και νέας. H περίοδος διακοπών είναι αναγκαία για να μπορούν οι άνθρωποι να ξεκουραστούν, σωματικά και ψυχικά, από τους εξαντλητικούς ρυθμούς ζωής που επιβάλλει η καπιταλιστική κοινωνία και να ανταπεξέλθουν στην καθημερινή ρουτίνα της εργασίας, του σκληρού ανταγωνισμού στο σχολείο και το πανεπιστήμιο και των υπολοίπων υποχρεώσεων. Στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού, ακόμη και το αυτονόητο δικαίωμα στις διακοπές δεν είναι δεδομένο για όλους.

Η ΕΔΟΝ αντιμετωπίζει τις διακοπές ως δικαίωμα, στο οποίο θα πρέπει να έχουν εύκολη και φθηνή πρόσβαση όλοι οι νέοι και νέες της Κύπρου. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε τον τουρισμό ως μέσο επαφής των νέων με τα επιτεύγματα του πολιτισμού της Κύπρου, αλλά και ολόκληρου του κόσμου και, κατ’ επέκταση, ως εκπαιδευτικό μέσο.

  1. Η υγεία αποτελεί βασικό δικαίωμα, δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, το οποίο ένα κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες του.

Η πανδημία του κωρονοϊού ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο των δημόσιων συστημάτων υγείας. Την ίδια ώρα με δραματικό τρόπο ανέδειξε τις ελλείψεις, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση που υπέστησαν επί χρόνια τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου λόγω των περικοπών που έγιναν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗ.ΣΥ.

Η εικόνα που παρατηρείται σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια καταδεικνύει πως ο τομέας της υγείας στην Κύπρο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η υποστελέχωση, η έλλειψη φαρμάκων,τεχνικού και υλικού εξοπλισμού, είναι μερικά παραδείγματα από την κατάσταση των κρατικώννοσηλευτηρίων. Η μέχρι σήμερα πορεία του ΓεΣΥ επιβεβαιώνει τη μεγάλη ανάγκη που είχε ηκυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα για ένα ισότιμο, προσβάσιμο για όλους τους πολίτες και αλληλέγγυο σύστημα υγείας. Το ΓεΣΥ στην παρούσα φάση παρουσιάζει και προβλήματα. Ως ΕΔΟΝ, τονίζουμε την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης της υλοποίησης και λειτουργίας του ΓεΣΥ, της βελτίωσης του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και της διαφύλαξης της φιλοσοφίας και των αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται. Τονίζουμε επίσης, ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια πρέπει να καταστούν η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, για μια δημόσια και δωρεάν υγεία που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

  1. Οι εξαρτήσεις, αποτελούν μια μάστιγα σύμφυτη του κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ζούμε, αποτέλεσμα των προβλημάτων, των αδιεξόδων και των ανασφαλειών που παράγει και αναπαράγει το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα κυρίως στους νέους. Η όξυνση των αιτιών που γεννούν την εξάρτηση, έχουν οδηγήσει μερίδα της νεολαίας στην αναζήτηση υποκατάστατων ευτυχίας, όπως είναι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ο τζόγος, τα τυχερά παιχνίδια, η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η χειραγώγηση από το τεχνητό lifestyle. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί επίσης η λειτουργία καζίνο και η περαιτέρω διάχυση του τζόγου εντός της κοινωνίας.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται σε ένα πλέγμα μέτρων για την πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη. Αφετηρία της λογικής αυτής είναι να οδηγούνται στις εξαρτήσεις όλο και λιγότεροι νέοι και νέες, ενώ όλο και περισσότεροι που ζουν μέσα στο πρόβλημα να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται, στοχεύοντας παράλληλα στη συναισθηματική και πνευματική καλλιέργεια των νέων και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Η ΕΔΟΝ είναι κάθετα αντίθετη με τις προσεγγίσεις τεχνητού διαχωρισμού μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών, αλλά και της νομιμοποίησής τους.

  1. Οι ταξικοί φραγμοί, οι άνισες ευκαιρίες στη ζωή, τη μόρφωση και τη δουλειά συνεχίζουν να οδηγούν μερίδα της νεολαίας ενώπιον κοινωνικών αδιεξόδων και στον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση ή και την παραβατική συμπεριφορά. Η αδυναμία των νέων να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κοινωνίας και την επίθεση της Κυβέρνησης, τους οδηγεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά. Για την ΕΔΟΝ, σημαντικότερη συνεισφορά για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας αποτελεί η ένταξη των νέων στην οργανωμένη πάλη, μέσα από τις τάξεις της ίδιας της Οργάνωσης.
  2. Ο ρατσισμός είναι ένα αστικό ιδεολόγημα που εξευτελίζει και ταπεινώνει τον άνθρωπο. Τροφοδοτείται κυρίως από κοινωνικά φαινόμενα, όπως η οικονομική ανισότητα, η φτώχεια, η ανεργία και η κοινωνική αστάθεια, που μαστίζουν την ανθρωπότητα στις μέρες μας. Ως ΕΔΟΝ, δηλώνουμε ασυμβίβαστοι πολέμιοι του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και παλεύουμε για την ισότητα και την ίση μεταχείριση όλων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, γλώσσας, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Η ΕΔΟΝ καταδικάζει κάθε έκφραση ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και καλούμε την κοινωνία να απομονώσει αυτά τα ιδεολογήματα του μίσους και του ρατσισμού, καθώς δεν πρέπει να έχουν θέση στην κοινωνία μας.
  3. Ως ΕΔΟΝ σημειώνουμε ότι, η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά πολύ περισσότερο, η διαρκής υπεράσπιση και προστασία τους συνδέονται με τον αγώνα για μια ποιοτικά ανώτερη κοινωνία, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της πραγματικής ελευθερίας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα απέναντι σε εκείνες τις πολιτικές, που υποθάλπουν ή δεν αντιμετωπίζουν, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις σύγχρονες συνθήκες είναι απαράδεκτη η στάση συντηρητικών κύκλων, όπως η Εκκλησία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤ+ άτομα ως περιθωριακά και όχι ως ισότιμα. Για εμάς οι άνθρωποι κρίνονται με βάση την ταξική τους θέση και συνείδηση και όχι στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

Το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να καλλιεργήσει κουλτούρα αποδοχής του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου του κάθε ανθρώπου. Θετικό βήμα είναι η θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια. Χρειάζονται όμως περαιτέρω βήματα όπως η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤ+ στην εργασία, την ενίσχυση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την ομοφοβική και τρανσφοβική ρητορική μίσους, την κατοχύρωση του δικαιώματος νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου και τον τερματισμό των διακρίσεων στην τεκνοθεσία και την εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπλέον, θεωρούμε σημαντικό όπως το κράτος διενεργήσει εκστρατείες καταπολέμησης των στερεότυπων και των προκαταλήψεων εις βάρος των ατόμων ΛΟΑΤ+.

  1. Στην Κύπρο παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να σταματήσουν οι διακρίσεις και να δημιουργηθούν συνθήκες πλήρους ένταξης των ατόμων με αναπηρίες σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε ότι η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και η ισότιμη μεταχείριση τους δεν πρέπει να μένουν στις πομπώδεις διακηρύξεις και στα διάφορα έγγραφα, αλλά να γίνουν πράξη με την καλλιέργεια νοοτροπίας και με την εισαγωγή πολιτικών στήριξης. Πολιτικών που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ ως άτομα ισάξια και ισότιμα με την υπόλοιπη κοινωνία. Τέτοιες πολιτικές αφορούν τον τερματισμό της εργασιακής εκμετάλλευσης, προωθούν την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία, ενισχύουν την αναγκαία φροντίδα τους αλλά και διασφαλίζουν την προσβασιμότητα εκεί και όπου χρειάζεται όπως επίσης και με την παροχή των απαραίτητων μέσων. Παράλληλα το κράτος οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και τις ιδέες των ΑμεΑ και των αντίστοιχων οργανωμένων φορέων για θέματα τα οποία τους αφορούν.
  2. Τόσο ιστορικά, αλλά ιδιαίτερα στις μέρες μας, με αφορμή την οικονομική κρίση, παρατηρείται μια επικίνδυνη αναπτυξιακή στόχευση για «ανάπτυξη παντός είδους και ανεξαρτήτως περιβαλλοντικού κόστους». Στο όνομα της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» ανά το παγκόσμιο, οι φυσικοί πόροι εξυπηρετούν πρωτίστως τις ανάγκες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και όχι τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας

Στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, η εκμετάλλευση του περιβάλλοντοςστόχο έχει την ραγδαία αύξηση των κερδών και όχι την διατήρηση του σε συνδυασμό με το κοινωνικό όφελος.

Η επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών κατά τα τελευταία χρόνια επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα η Γη βρίσκεται στα όρια απορρύθμισης, με κίνδυνο την αυτοκαταστροφή της.

Η αποκαλούμενη «πράσινη ανάπτυξη» δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Είναι από δημιουργίας της προβληματική καθώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποκομμένα από τη γενεσιουργό του αιτία, που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Αποτελεί ένα συνονθύλευμα πολιτικών, που στην πλειονότητά τους, είναι ανεπαρκείς και δεν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις πράγματι να μειώνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση, σε γενικές γραμμές όμως λειτουργεί ως ακόμα ένα εργαλείο για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Με τον μανδύα των πράσινων πολιτικών και της δήθεν περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σε αρκετές περιπτώσεις, το περιβάλλον επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο.

Η άναρχη οικοδομική και βιομηχανική ανάπτυξη την οποία εφαρμόζει κατά γράμμα τα τελευταία χρόνια η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, έχει εντείνει την κατάσταση αυτή διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στην περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στην Κύπρο. Οι επαύλεις σε προστατευόμενες περιοχές, η καταστροφή οικοτόπων, προστατευόμενων ειδών, η προσπάθεια αλλοίωσης των περιοχών Natura και του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα με την πιθανότητα μεγάλων αναπτύξεων απειλούν τις όποιες προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος. Τα εργοστάσια ασφάλτου δίπλα από κατοικημένες περιοχές δημιουργούν προβλήματα τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των πολιτών. Η δρομολογούμενη μεταφορά από μια περιοχή στην άλλη χωρίς να συνυπολογίζεται το βεβαρυμμένο της περιοχής απλά μεταφέρει το πρόβλημα.

Ως ΕΔΟΝ στηρίζουμε τις προσπάθειες προστασίας των περιοχών Natura 2000 και ζητούμε όπως ενταχθούν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, όλοι οι διάφοροι τύποι οικοτόπων και τα είδη που χρήζουν προστασίας.

  1. Οι νέοι έχουν ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσουν στις τοπικές κοινωνίες τόσο για ζητήματα που τους αφορούν και μπορούν να επηρεάσουν άμεσα οι ίδοι (πολιτισμός, αθλητισμός, επιμόρφωση, κοινωνικά προβλήματα κ.ά.), όσο και για γενικότερα ζητήματα (πολεοδομικός σχεδιασμός και έργα υποδομής, περιβάλλον, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά.). Η ΕΔΟΝ καλείται να συνεχίσει την προσπάθειά της, για να επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες τοπικής διοίκησης. Επιπλέον, πέρα από τα θεσμικά όργανα καλούμαστε να αναπτύξουμε δράση και προσφορά σε τοπικό επίπεδο.
  2. Η κοινωνική θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό οφείλεται κύρια στους αγώνες του γυναικείου κινήματος και ευρύτερα του Λαϊκού Κινήματος. Παρόλα αυτά η ισοτιμία των φύλων παραμένει όραμα και όχι πραγματικότητα. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα αυτές των λαϊκών στρωμάτων, υπόκεινται διπλή εκμετάλλευση εξαιτίας της πατριαρχίας και του καπιταλισμού και καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους, μέσα σε ένα σύστημα που βασίζεται στην ανισότητα και την εκμετάλλευση.

Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τις προσπάθειες ενδυνάμωσης του γυναικείου κινήματος της ΠΟΓΟ. Να αναδεικνύουμε τον ταξικό χαρακτήρα του γυναικείου ζητήματος, να συστηματοποιήσουμε τη συζήτηση αυτή ανάμεσα στα στελέχη και τα μέλη μας, συνδέοντας το με τα σύγχρονα προβλήματα της νέας εργαζόμενης γυναίκας και αναδεικνύοντας το παράλληλα ως κοινό αγώνα ανδρών και γυναικών.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Κυβέρνησης αλλά και της Ε.Ε. , οδηγούν σε πισωγυρίσματα τη θέση της γυναίκας. Ανεργία, ανισομισθία, εξαναγκασμοί σε παραίτηση ή απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, διαχωρισμός επαγγελμάτων με βάση το φύλο, βία κατά των γυναικών, βαραίνουν τον γυναικείο πληθυσμό και ειδικά τις νέες γυναίκες.

  1. Το διαδίκτυο, όπως και κάθε επιστημονική πρόοδος, θεωρούμε ότι πρέπει να τίθεται στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Οι δυνατότητες που προσφέρει στις μέρες μας το διαδίκτυο είναι τεράστιες. Μέσα στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο, φυσιολογικά αξιοποιούνται πρωτίστως από την άρχουσα τάξη για τη χειραγώγηση της νεολαίας. Καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ελευθερίας έκφρασης ενώ η λογοκρισία (censorship) και η φίμωση απόψεων στα μονοπώλια του διαδικτύου είναι ήδη γεγονός. Η επαναλαμβανόμενη και σκόπιμη επιλογή αναμετάδοσης πληροφοριών, κύρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας να υιοθετεί άκριτα κάθε αναφορά που βρίσκει στο διαδίκτυο ως έγκυρη. Η πλειοψηφία των χρηστών δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη λανθασμένη χρήση του διαδικτύου, ενώ η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων είναι γεγονός, κάτι που εξυπηρετεί κυρίως την εμπορική κερδοφορία των πολυεθνικών εταιρειών. Η συλλογή των προσωπικών δεδομένων οδηγεί σε διαδικτυακό φακέλωμα αποκαλύπτοντας ακόμα τα πολιτικά και άλλα φρονήματα των χρηστών.

Παράλληλα, αξιώνουμε την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων των νέων στο διαδίκτυο. Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο, κύρια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απέκτησε σημαίνοντα ρόλο στη μαζική έκφραση πολιτικών και κοινωνικών αιτημάτων, στην οργάνωση κινητοποιήσεων και στην προώθηση πολιτικών θέσεων. Επίσης, όλα τα πεδία διαπάλης, πολιτικής όξυνσης και αντιπαράθεσης που παρατηρούνται στην κοινωνία, αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό και στο διαδίκτυο. Μερικές φορές μάλιστα η πολιτική διαπάλη στις μέρες μας, τροφοδοτείται και αλληλοεπιδρά, πρώτα μέσα από το διαδίκτυο και μετέπειτα σε παραδοσιακά πεδία πολιτικής ζύμωσης, καθιστώντας το ως νέο, χρήσιμο και απαραίτητο πεδίο πάλης.

 

Το ΕΔΟΝίτικο οικοδόμημα

  1. Βάση του όλου οικοδομήματος της ΕΔΟΝ αποτελεί η Tοπική Oργάνωση (Τ.Ο), η οποία αναπτύσσει δράση στην κοινότητα, στη συνοικία, στο σχολείο, τις σχολές και τα Πανεπιστήμια. Μια τοπική οργάνωση μαζική, η οποία λειτουργεί και αναπτύσσει δραστηριότητα προς διάφορες κατευθύνσεις, μπορεί όσο κανένας άλλος να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από τους νέους, να διοχετεύσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα τη διάθεση της νεολαίας για συλλογική συμμετοχή και δράση. Κατ’ επέκταση, πάγιος στόχος της ΕΔΟΝ είναι η συστηματική λειτουργία των Τοπικών Οργανώσεων (Τ.Ο.) και η μαζική συμμετοχή των μελών της Οργάνωσης στη ζωή και τη δράση των Τ.Ο.

Ο στόχος που επαναβεβαιώθηκε και στο 19ο Συνέδριο για οργανωτική ανασύνταξη και μαζικοποίηση παραμένει το ζητούμενο. Σε επίπεδο μελών την τελευταία τριετία υπάρχει μικρή αυξητική τάση, ως αποτέλεσμα κυρίως της επανασύνδεσης περισσότερων μελών στο Τμήμα Νέων Εργαζομένων.

Παρά τις δυσκολίες και τις αδυναμίες της οργανωτικής μας δουλειάς, αποτελεί σημαντική επιτυχία η ανακοπή της πτωτικής τάσης σε απόλυτους αριθμούς μελών που σημειωνόταν τα προηγούμενα χρόνια. Η σταθεροποίηση των αριθμών της Οργάνωσης μας, μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία καθώς έγινε ένα σημαντικό βήμα.

  1. Η σωστή λειτουργία των Τ.Ο. προϋποθέτει τη μαζική συμμετοχή, κάτι που επιτυγχάνεται με συστηματική δουλειά, σωστή καθοδήγηση και συστηματικό έλεγχο. Η Τοπική Επιτροπή που καθοδηγεί τη δράση της Τοπικής Οργάνωσης από Γενική Συνέλευση σε Γενική Συνέλευση, θα πρέπει να συνεδριάζει τακτικά και να φροντίζει για την υλοποίηση του πλάνου δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και την κατανομή των ευθυνών, έτσι που να πλαταίνει την εμπλοκή των ΕΔΟΝίτισσων και ΕΔΟΝιτών στη δουλειά. Η συνεχής και έγκαιρη ενημέρωση όλων των ΕΔΟΝιτών και ΕΔΟΝίτισσων για τις δραστηριότητες και τις θέσεις της ΕΔΟΝ, αποτελεί σημαντικό παράγοντα επίδρασης της ΕΔΟΝ στα μέλη της. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη συμμετοχή των μελών στις συνεδρίες της Τοπικής Οργάνωσης.

Τα Επαρχιακά Συμβούλια και ιδιαίτερα οι Επαρχιακές Γραμματείες, θα πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν συγκεκριμένη βοήθεια στις Τοπικές Οργανώσεις και συνεχώς να τις παρακολουθούν, καθοδηγώντας τις και όχι υποκαθιστώντας τις. Έλεγχος και στήριξη της δουλειάς μας πρέπει να γίνεται και από την Κεντρική Γραμματεία προς τις Επαρχιακές Οργανώσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής στελέχωση των καθοδηγητικών σωμάτων με στελέχη της Οργάνωσης που να έχουν τις πολιτικές και οργανωτικές δυνατότητες.

  1. Ο ρόλος των καθοδηγητικών σωμάτων της ΕΔΟΝ στην υλοποίηση των στόχων και την εύρυθμη λειτουργία της Οργάνωσης είναι αποφασιστικής σημασίας, γι’ αυτό και πάντοτε θα πρέπει να διατηρούν ζωντανή την επαφή τους με τη βάση. Τα καθοδηγητικά σώματα, για να είναι σε θέση να καθοδηγούν τη δουλειά της Οργάνωσης που αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα και σε διάφορες κατευθύνσεις χρειάζεται να αφουγκράζονται τον παλμό της νεολαίας, την επικαιρότητα των προβλημάτων, των αναζητήσεων και των προβληματισμών της, έτσι που να γίνεται σωστή αξιολόγηση των στόχων και της δράσης που αναλαμβάνει η Οργάνωση.
  2. Η φύση και ο χαρακτήρας της ΕΔΟΝ επιβάλλει τη συχνή ανανέωση, γι’ αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμα να σχεδιάζεται η ανανέωση και ενίσχυση με νέα στελέχη των καθοδηγητικών σωμάτων, όσο και των Τοπικών Οργανώσεων. Η εμπλοκή νέων στην καθημερινή δραστηριότητα της Οργάνωσης και η ζύμωση στο πεδίο της πάλης για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα, αποτελούν προϋποθέσεις για δημιουργία της αντικειμενικής βάσης πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε την πολιτική ανάδειξης στελεχών.

Για την καλύτερη αξιοποίηση των στελεχών που διαμορφώνονται μέσα από την καθημερινή δουλειά, επιβάλλεται να ενισχύσουμε τους δεσμούς και την οργανωτική σχέση των Τ. Ο. του Μαθητικού, του Φοιτητικού και των Νέων Εργαζομένων, έτσι που στη μεταφορά από το ένα τμήμα στο άλλο να μην έχουμε απώλειες δυνάμεων.

  1. Η φιλοσοφία του μαζικοπολιτικού χαρακτήρα της Οργάνωσης, ήταν και παραμένει η βασική αφετηρία στην προσέγγιση όλων των ζητημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η εγγραφή κάποιου νέου ή νέας στην ΕΔΟΝ, είναι μια πράξη πρώτα απ΄ όλα πολιτική. Είναι η ενέργεια, η οποία συνδέει ένα νέο/νέα με την πολιτική οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς, την ΕΔΟΝ. Η ιδιότητα του μέλους της ΕΔΟΝ δεν είναι απλή ή τυπική υπόθεση και θα πρέπει να της αποδίδουμε τη δέουσα σημασία, εξηγώντας και διευκρινίζοντας στον καθένα που προσεγγίζουμεγια να γίνει μέλος τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, συζητώντας και διαφωτίζοντάς τον, για τοv χαρακτήρα, την ιδεολογία και τη δράση της ΕΔΟΝ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενταθεί και η στοχευμένη προσπάθεια διαπαιδαγώγησης των μελών τα οποία μετά την εγγραφή δεν έχουν ουσιαστική εμπλοκή με τη δράση της Τ.Ο. .

  1. Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων (Π.Κ.Ε) δραστηριοποιείται Παγκύπρια και η δράση του στηρίζεται στη λειτουργία των Τοπικών Κινημάτων (Τ.Κ.), αλλά και σε κεντρικές και επαρχιακές δραστηριότητες. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-13 χρονών, με περισσότερη ανταπόκριση στα παιδιά του δημοτικού.

Μέσα από την πολύπλευρη δράση του Κινήματος γίνεται συστηματική προσπάθεια, ώστε τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τις απόψεις τους και τις ιδέες τους δημιουργικά, να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο, να αναπτύσσουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους, μέσα από τη συλλογική δουλειά, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εξέλιξή τους σε κριτικά σκεπτόμενους ανθρώπους και να διαπαιδαγωγούνται στη βάση των πανανθρώπινων αξιών της ειρήνης, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στόχος της Οργάνωσης είναι η συγκρότηση Τοπικών Κινημάτων σε όλες τις επαρχίες, παντού και όπου υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, όπως επίσης και η εμπλοκή καθοδηγητών στην ολόχρονη δράση του Παιδικού Κινήματος. Επιπλέον, στόχος θα πρέπει να είναι η διάδοση του χαρακτήρα και της δράση του Παγκύπριου Κινήματος Εδονόπουλων σε όλα τα τμήματα της Οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το τμήμα αντιμετώπισε προβλήματα στην υλοποίηση του προγραμματισμού του, ίσως στον μεγαλύτερο βαθμό απ΄ όλα τα τμήματα. Οφείλουμε με ταχύτητα και μεθοδικότητα να ανακάμψουμε.

  1. Το σχολείο ήταν και είναι ο κατεξοχήν χώρος για ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση και αλληλεπίδραση για διάφορα ζητήματα. Αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην καθημερινότητα της μαθητιώσας νεολαίας, παρόλη την αποπολιτικοποίηση που υπάρχει γενικότερα στην κοινωνία.

Η δραστηριοποίηση της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ) από το 1955, της μαθητικήςσυνδικαλιστικής κίνησης της αριστεράς και η δράση της στα σχολεία, καθώς και η λειτουργία μαθητικών Τ.Ο. κρίνεται απαραίτητη. Αφενός για να έχουμε αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σήμερα στο σχολείο και αφετέρου να μπορούμε να οργανώνουμε στις γραμμές της ΕΔΟΝ μαθήτριες και μαθητές.

Από το προηγούμενο συνέδριο έγινε σημαντική προσπάθεια για δραστηριοποίηση στα γυμνάσιακαι σε λιγότερο βαθμό στα ιδιωτικά σχολεία. Η προσπάθεια για εντατικοποίηση της πολιτικόμορφωτικής μας δουλειάς συνεχίστηκε ενώ έγινε σημαντική αναβάθμιση στην προβολή της δράσης μας. Στοιχεία τα οποία αξιολογούμε θετικά και πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν.

Το Μαθητικό Τμήμα, αποτελεί για την Οργάνωσή μας προτεραιότητα. Τα μέλη της ΕΔΟΝ αποτελούν την φωνή μας εντός των σχολείων, αλλά το πιο σημαντικό αποτελούν το μέλλον της Οργάνωσης. Τέλος, αμετάθετος στόχος του Μαθητικού Τμήματος, είναι η μαζικοποίηση του Τμήματος, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για ανάληψη πολιτικών και οργανωτικών ευθυνών από τα μέλη μας στα σχολεία.

  1. Η δημιουργία του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ το 1992 και η λειτουργία Τοπικών Οργανώσεων στη βάση του χώρου σπουδών, ήταν απαραίτητη συγκυρία, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της συνεχούς ανόδου του αριθμού των φοιτητών  και φοιτητριών.

Συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν το φοιτητικό κίνημα, μέσα σε πολύ αρνητικά κοινωνικοοικονομικά δεδομένα για τους φοιτητές/τριες, απόρροια των πολιτικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Παραμένει η συνεπής δύναμη διεκδίκησης του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, μέσα και από την πλατιά συνδικαλιστική μας έκφραση, την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών που ιδρύθηκε το 1974.

Παραμένει ζητούμενο η εύρυθμη λειτουργία όλων των Τ.Ο., καθώς στις πλείστες υπάρχει υποχώρηση σε όλα τα επίπεδα και παρουσιάζεται έντονα το φαινόμενο της υποστελέχωσης, ειδικά μετά και τον ένα περίπου χρόνο που ήταν κλειστά τα πανεπιστήμια. Τα οργανωτικά κενά σε αρκετές Τ.Ο., σε συνδυασμό με τις σταθερές απαιτήσεις που απορρέουν από τις συνεχείς και ολόχρονες εκλογικές διαδικασίες, οδηγεί σε συγκεντροποίηση της δουλειάς μας.

Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που το Φοιτητικό Τμήμα έχει μπροστά του, είναι η ιδεολογική και πολιτική διαπαιδαγώγηση των μελών του, καθώς και η μαζική ανάδειξη νέων στελεχών. Έχει βελτιωθεί η συμμετοχή των φοιτητικών στελεχών στη δράση της Οργάνωσης και του Λαϊκού κινήματος ευρύτερα, ενώ συνεχίζουν οι αδυναμίες σύνδεσης των αποφοίτων με το Τμήμα Νέων Εργαζομένων.

  1. Το Τμήμα των Εργαζόμενων δημιουργήθηκε το 2010 με βασικούς στόχους, τη μαζικοποίηση των Νέων Εργαζόμενων στη ζωή και δράση της ΕΔΟΝ, την ίδρυση μεγαλύτερου αριθμού Τ.Ο. Νέων Εργαζόμενων και την εξειδίκευση σε προβλήματα που αφορούν τους Νέους Εργαζόμενους.

Από το προηγούμενο συνέδριο το Τμήμα στελεχώνεται αποκλειστικά με εθελοντές επαρχιακούς υπεύθυνους και με εθελοντή κεντρικό υπεύθυνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κάτι που επηρεάζει τη δυνατότητα του Τμήματος να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις.

Το Τμήμα αποτελεί το μεγαλύτερο Τμήμα της ΕΔΟΝ ενώ έχει προσεγγίσει τον ψηλότερο αριθμό μελών από τη χρονιά ίδρυσης του.

Η συχνότητα των συνεδριών των Τ.Ο. είναι χαμηλή και η συμμετοχή των μελών σε αυτές είναι περιορισμένη. Οι Τ.Ο. Νέων Εργαζόμενων θα πρέπει να καταστούν χώροι ζύμωσης, διαπαιδαγώγησης, μορφωτικής και ιδεολογικής δουλειάς, χώροι ανάδειξης προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία και εφαλτήριο αγώνων και διεκδικήσεων για τους νέους.

Ταυτόχρονα το Τμήμα οφείλει, μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται να λειτουργήσει και ως χώρος ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής διαπαιδαγώγησης καθώς και ουσιαστικής σύνδεσης μελών του με το Κόμμα και τις Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει από κοινού με το Κόμμα και τις Οργανώσεις του να τεθεί, συγκεκριμένο πλάνο, πολιτικού και οργανωτικού περιεχομένου που θα ενισχύσει αυτή του την λειτουργία.

  1. Το Φεστιβαλικό Κίνημα αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές έκφρασης της πολιτιστικής, αλλά και πολιτικής παρέμβασης της ΕΔΟΝ στα κοινωνικά δρώμενα. Τα Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των νέων και του λαού μας ως γεγονός, γεμάτο ανθρωπιά και αξιοπρέπεια. Η ΕΔΟΝ θα πρέπει να καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για ποιοτική αναβάθμιση των Φεστιβάλ αλλά και των δραστηριοτήτων που προηγούνται αυτού, δίνοντας παράλληλα χώρο δράσης στους νέους για να δημιουργήσουν, να παράγουν πολιτισμό και να εκφραστούν πολιτικά μέσα από το Φεστιβάλ μας.
  2. Η πλατιά δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης της οργάνωσης και αφορά στον τομέα του πολιτισμού και τον ευρύτερο τομέα ψυχαγωγίας των νέων. Στην πλατιά δραστηριότητα συμπεριλαμβάνονται τα φεστιβάλ, οι συναυλίες, πολιτικό-καλλιτεχνικές  εκδηλώσεις, αθλητικά τουρνουά και πρωταθλήματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές, πάρτι, διοργάνωση μπουάτ, κινηματογραφικές προβολές, διατήρηση μουσικών, χορευτικών, θεατρικών σχημάτων κ.ο.κ. Η ΕΔΟΝ επιδιώκει την ενεργητική εμπλοκή των νέων στις τέχνες, τον πολιτισμό, δίνοντας δημιουργική διέξοδο στις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα όμως, η πλατιά δραστηριότητα με τη δυνατότητα που παρέχει στην Οργάνωση για μαζική επαφή με τους νέους αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μηχανισμό για άμεση και έμμεση πολιτική- ιδεολογική επίδραση σε πλατιά στρώματα νεολαίας.
  3. Οι Σύλλογοι του Λαϊκού Κινήματος αποτέλεσαν για δεκαετίες φάρο πολιτιστικής, μορφωτικής, αθλητικής, αλλά και πολιτικής δραστηριότητας και παρέμβασης. Σήμερα, η δράση τους παρουσιάζει σοβαρή υποχώρηση και σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζονται  στη λειτουργία τους ως καφενεία. Η υποδομή και ο τρόπος λειτουργίας των συλλόγων μας δεν μπορεί να ελκύσει τη νεολαία, κάτι που διαιωνίζει την απουσία της νεολαίας από τους συλλόγους μας. Όπου έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι για τη νεολαία και λειτουργούν πολιτιστικοί όμιλοι ή αθλητικές δραστηριότητες, παρατηρείται εμπλοκή νεολαίας.

Στη βάση των πιο πάνω διαπιστώσεων, και αναγνωρίζοντας τον εξαιρετικής σημασίας ρόλο που επιβάλλεται να διαδραματίσουν οι αθλητικοί-μορφωτικοί μας σύλλογοι, ως το πλέον σημαντικό μέσο επαφής του Λαϊκού Κινήματος με τις τοπικές κοινωνίες, επιβάλλεται να παρθούν μέτρα πρακτικά και εφαρμόσιμα.

  1. Η μορφωτική – ιδεολογική δουλειά και η διαπαιδαγώγηση των μελών μας, με τα ιδανικά της Αριστεράς και του σοσιαλισμού, παραμένει βασική προτεραιότητα της ΕΔΟΝ. Η συνεχής ενίσχυση της μορφωτικής δουλειάς, αναβαθμίζει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής δραστηριότητας και παρέμβασης των μελών μας στην κοινωνία και ενισχύει τις αντιστάσεις τους σε φαινόμενα όπως ο παραγοντισμός, ο εγωισμός και ο καιροσκοπισμός.

Η αυτομόρφωση, ως συμπλήρωμα της μορφωτικής δουλειάς της Οργάνωσης, αποτελεί βασικό μοχλό της ιδεολογικής κατάρτισης της κάθε ΕΔΟΝίτισσας και του κάθε ΕΔΟΝίτη. Η ιδεολογική δουλειά αποκτά νόημα μόνο όταν μεταφέρεται από τη θεωρία στην πράξη, εξυπηρετώντας την οργανωτική και πολιτική δουλειά της Οργάνωσης.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, πρέπει να συνεχιστεί αμείωτα η προσπάθεια για πραγματοποίηση σεμιναρίων – διαλέξεων σε τοπικό, επαρχιακό και παγκύπριο επίπεδο, για θεσμοθέτηση της Παγκύπριας Κομματικής Σχολής για τα μέλη σωμάτων, έκδοση σύντομων σημειωμάτων για ζητήματα επικαιρότητας, απλοποιημένων εκδόσεων (ιστορία του Λαϊκού Κινήματος, τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία, τη Μαρξιστική-Λενινιστική Ιδεολογία κ.α), εμπλουτισμό της δανειστικής βιβλιοθήκης του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ, συνέχιση της λειτουργείας του βιβλιοπωλείου στις δράσεις της Οργάνωσης, συνέχιση των διαγωνισμών αυτομόρφωσης σε επαρχιακό επίπεδο και προσπάθεια επαναφοράς των παγκύπριων διαγωνισμών αυτομόρφωσης

  1. Η Οργάνωση μας εστιάζει τη δράση της σε διεθνές επίπεδο γύρω από δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η διεθνοποίηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικής μας ανάλυσης και η ανάδειξη του αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για ειρηνική και βιώσιμη επίλυση του. Ο δεύτερος άξονας αφορά το κομμάτι της διεθνιστικής αλληλεγγύης το οποίο πηγάζει από την ιδεολογική μας θεώρηση πως η Αριστερά πρέπει να πρωτοστατεί στην έμπρακτη στήριξη όλων των αγωνιζόμενων λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, πρόοδο και σοσιαλισμό.

Βασικότερο πεδίο της διεθνούς δράσης της ΕΔΟΝ αποτελεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Η εκλογή της ΕΔΟΝ στην προεδρία της ΠΟΔΝ από το 2011 ομόφωνα, η επανεκλογή της το 2015, αλλά και οι διαστάσεις και ο χαρακτήρας που πήρε η 20η Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κύπρο, επιβεβαίωσαν την εκτίμηση που χαίρει η Οργάνωση από το σύνολο των κομμουνιστικών και αριστερών οργανώσεων και του νεολαιίστικου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η 20η Συνέλευση της ΠΟΔΝ αποτέλεσε ένα ιστορικό σταθμό τόσο στην ιστορία των Διεθνών Σχέσεων της ΕΔΟΝ, όσο και στην ιστορία της Ομοσπονδίας.

  1. Για τις οργανώσεις δικού μας χαρακτήρα σημαντική θέση έχει το εκφραστικό τους όργανο, που στην ΕΔΟΝ το ρόλο αυτό έχει η εφημερίδα «Νεολαία». Καλείται να προσφέρει ποιοτική ενημέρωση των νέων, να μεταφέρει τα προστάγματα και τις προτεραιότητες της οργάνωσης μας και ευρύτερα του Λαϊκού Κινήματος, να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία του Λαϊκού Κινήματος και Παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος και να διαπαιδαγωγήσει τη νεολαία στην χρήση των ιδεολογικών εργαλείων του Μαρξισμού-Λενινισμού. Η συχνότητα έκδοσης και η μορφή της «Νεολαίας» παραμένει σταθερή, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της οργάνωσης, εδώ και αρκετό διάστημα.
  2. Η «Νεολαία» σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις όπως τη χαμηλή αναγνωσιμότητα και τα οικονομικά εμπόδια. Βασικοί στόχοι που πρέπει να τεθούν είναι αφενός η καλλιέργεια και ενίσχυση της κουλτούρας μελέτης του εκφραστικού μας οργάνου από τα μέλη της οργάνωσης με σκοπό της ενημέρωση και αυτομόρφωση τους και αφετέρου η προσπάθεια διάδοσης της στις πλατιές μάζες της νεολαίας.

Η αύξηση της κυκλοφορίας του εντύπου μας πρέπει να είναι κύρια έγνοια μας. Εκτός από την οικονομική πτυχή, για την EΔON έχει τεράστια πολιτική σημασία να καταλήγει η εφημερίδα στα χέρια όσο το δυνατό περισσότερων νέων. Αποτελεί, σ’ αυτό τον τόπο, μία από τις ελάχιστες φωνές που αντιπροτάσσουν στα διαβρωμένα ΜΜΕ του σήμερα, τις δικές της ποιοτικές προτάσεις, θέσεις και δράσεις.

  1. Η λειτουργία της κατασκήνωσης της ΕΔΟΝ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες για δύο μεγάλα τμήματα της Οργάνωσης, το Μαθητικό Τμήμα και το Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων. Κάθε χρόνο θα πρέπει να θέτουμε τις βάσεις, ώστε η κατασκήνωση να συνδράμει με τρόπο καθοριστικό στην ιδεολογικοπολιτική κατάρτιση των μαθητικών στελεχών μας, στη δημιουργία ευαισθησιών και συνείδησης στα ΕΔΟΝόπουλα, στην ενδυνάμωση των δεσμών των ΕΔΟΝιτών μεταξύ τους, αλλά και των δεσμών των μελών μας με την Οργάνωση. Παράλληλα, η κατασκήνωση θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει τη δυνατότητα στα ΕΔΟΝόπουλα και τους ΕΔΟΝίτες να αξιοποιήσουν δημιουργικά και παραγωγικά τον ελεύθερο τους χρόνο, ερχόμενοι σε επαφή με ευρύτερες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Η έντασητου ανταγωνισμού που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με άλλες κατασκηνώσεις είναι μεγάλη. Έστω κι αν οι υπόλοιπες κατασκηνώσεις είναι αρκετά πιο ακριβές, εντούτοις προσελκύουν εκατοντάδες παιδιά γιατί υπερέχουν στην ποιότητα των υποδομών. Πλέον αποτελεί μονόδρομο η εξεύρεση πόρων και τρόπων για υλοποίηση της απόφασης της Οργάνωσης για ανέγερση καινούριας, σύγχρονης κατασκήνωσης, παρόλο που βρισκόμαστε σε αδιέξοδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της οικονομικής κατάστασης της Οργάνωσης.

  1. Το 20ο Παγκύπριο Συνέδριο αποτελεί σταθμό ανασύνταξης και ενδυνάμωσης της ΕΔΟΝ. Μια ανασύνταξη που θα καταστήσει την ΕΔΟΝ πιο μαζική και πιο μαχητική. Με πίστη στη νεολαία και τους αγώνες της θέτουμε στην προμετωπίδα μας τον αγώνα για απελευθέρωση κι επανένωση της πατρίδας μας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά παράλληλα με αυτό στόχο, την πάλη για βελτίωση της ποιότητας ζωής της νέας γενιάς. Διατηρούμε ξεκάθαρη την προοπτική της οικοδόμησης της ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας. Της κοινωνίας της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του σοσιαλισμού.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η κοινωνική αλλαγή περνάει μέσα από την πάλη για το σήμερα. Μέσα στις σημερινές σύνθετες και εχθρικές συνθήκες, η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να είναι ακλόνητη και συμπαγής, δυνατή και μαζική. Συνεχίζοντας στο δρόμο της πάλης για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.

 

«πιο μαζικά – πιο μαχητικά

με πίστη στη νεολαία και τους αγώνες της»

© 2024 EDON. All Rights Reserved.