Χαιρετισμός Ιάκωβου Τοφαρή, Προέδρου της ΠΟΔΝ, προς το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ

 Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, απευθύνω με μεγάλη χαρά, τους πιο θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς, στο 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ.

Το 2019 αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της οργάνωσης μας καθώς η ΕΔΟΝ φτάνει στο τέλος της δεύτερης της θητείας στην προεδρία της ΠΟΔΝ. Μετα από 8 ολόκληρα χρόνια στη θέση αυτή, η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση των αδελφών μας οργανώσεων για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριστήκαμε το μεγάλο αυτό φορτίο σε όλες τις προκλήσεις που καλεστήκαμε να αντιμετωπίσουμε, επιβεβαιώνουν την ετοιμότητα και την ικανότητα της οργάνωσης μας να ανταποκριθεί στις συνθήκες πάλης του 21ου αιώνα.

Η ΕΔΟΝ βέβαια δεν είναι παρούσα μόνο τα τελευταία 8 χρόνια στην ΠΟΔΝ. Σαν ιδρυτικό μέλος της, υπήρξε διαχρονικά υποστηρικτής και θεμελιωτής στην ύπαρξη, τους στόχους, τον αγώνα, και τον αντι-ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας αυτός έχει βαθιές ρίζες, καθώς η ΠΟΔΝ γεννήθηκε μέσα από τον αγώνα ενάντια στο χιτλεροφασισμό και τον όλεθρο που άφησε πίσω ο Β΄ΠΠ και μέσα. Μπορεί σήμερα, 73 χρόνια μετά, η πραγματικότητα γύρω μας να είναι πολύ διαφορετική, ο στόχος όμως της ΠΟΔΝ για ένα κόσμο απαλλαγμένο από τον ιμπεριαλισμό παραμένει επίκαιρος και πιο αναγκαίος από ποτέ.

Ο πλανήτης μας, απ’ άκρη σ’ άκρη υποφέρει κάτω από την εξουσία των ιμπεριαλιστών οι οποίοι με την μεγαλύτερη ευκολία σφαγιάζουν και καταδυναστεύουν τους λαούς για τα συμφέροντα των λίγων μονοπωλίων που προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους. Τα παραδείγματα αμέτρητα. Ο ηρωικός λαός της Κούβας που για δεκαετίες βρίσκεται αντιμέτωπος με τα εμπάργκο και τους αποκλεισμούς, η Βενεζουέλα που κρατιέται με όλες της τις δυνάμεις ενάντια στις ξένες επεμβάσεις, η Νικαράγουα, η Βολιβία και τόσες άλλες χώρες στη Λατινική Αμερική των οποίων οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις απειλούνται από τις συνομωσίες που σχεδιάζονται στις ΗΠΑ.

Στην Αφρικανική ήπειρο χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα, τις κακουχίες και την έλλειψη πρόσβασης σε φάρμακα. Για τους ισχυρούς της γης, η τόσο πλούσια σε φυσικούς πόρους Αφρική δεν έχει το δικαίωμα στα τόσα που μπορεί να παράγει.  Τα τεράστια αποθέματα σε ορυκτό πλούτο και οι πηγές ενέργειας που διαθέτει, την καθιστούν έναν ακόμα συντελεστή κέρδους στις εξισώσεις των καπιταλιστών ενώ οι εμφύλιοι, οι δικτατορίες και τα πραξικοπήματα αποτελούν απλά καθημερινότητα για αυτή μεριά της γης. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα το Σουδάν, στο οποίο οι σύντροφοι μας τις τελευταίες μέρες συλλαμβάνονται και βασανίζονται για την αντικαθεστωτική τους δράση.

Η Ασία αποτελεί άλλη μια ήπειρο στην οποία οι λαοί είναι αντιμέτωποι με μεγάλες αντιξοότητες. Η πείνα και η έλλειψή στέγης σε αυτές τις χώρες βρίσκονται σε τεράστια επίπεδα. Η μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα επιτεύγματα της επιστήμης δεν είναι στην διάθεση των λαών αυτών, οι οποίοι αφήνονται στο έλεος των φυσικών καταστροφών που μαστίζουν τις χώρες τους.

Στην πολύ κοντινή σε εμάς Μέση Ανατολή τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού αιματοκυλίζουν εδώ και δεκαετίες τους λαούς. Ο λαός της Παλαιστίνης ζει ακόμα υπό κατοχή ενώ ο υπ’ αριθμόν ένα συνεργάτης των ΗΠΑ στην περιοχή, το Ισραήλ, με συνεχιζόμενες παραβιάσεις των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δίκαιου, προάγει ανενόχλητο τα δυτικά συμφέροντα. Στη Συρία το αίμα δεν έχει ακόμα στεγνώσει ενώ στην Υεμένη ο λαός υποφέρει ακόμα τις βίαιες «ειρηνευτικές» επεμβάσεις. Στην Ιορδανία οι σύντροφοι μας απαγάγονται από το αυταρχικό καθεστώς επειδή διαδηλώνουν για τα δίκαια του λαού τους. Όλα τα πιο πάνω αποτελούν διαφορετικές προεκτάσεις των επίμονων προσπαθειών του δυτικού ιμπεριαλισμού για την δημιουργία μιας «Νέας Μέσης Ανατολής».  

Από την άλλη, στην «πολιτισμένη» Ευρώπη παρακολουθούμε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν έναν άγριο νεοφιλελευθερισμό προκαλώντας κοινωνικά προβλήματα που δεν μπορούν να βρουν λύση στα πλαίσια τους τωρινού συστήματος. Ο ελληνικός λαός που τάχατες βγήκε από τα μνημόνια δεν βλέπει ακόμα καλύτερες μέρες να έρχονται και η καταστολή ως απάντηση των αστικών κρατών στις λαϊκές αντιδράσεις παίρνει νέες διαστάσεις, με την Ισπανία και πολύ πρόσφατα τη Γαλλία, να μας δίνουν χαρακτηριστικά δείγματα για το τι ακολουθεί. Στην Ιταλία η ακροδεξιά συνεχίζει την επικίνδυνη άνοδο της, αλλά φυσικά δεν είναι μόνο η Ιταλία. Το τέρας του φασισμού βρυχάται πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ουκρανία η φασιστική κυβέρνηση συνεχίζει να εγκληματεί ενώ συνολικότερα στην Ανατολική Ευρώπη ο αντικομμουνισμός, όπως και ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, βρίσκονται σε έξαρση.  Αδελφές μας οργανώσεις κηρύσσονται παράνομες και οι σύντροφοι μας ρίχνονται στα κελιά.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Ο λαός της Κύπρου γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ρημάζει ο ιμπεριαλισμός τον τόπο σου. Η πληγή που άνοιξε πριν από 45 χρόνια το σχεδιασμένο από το ΝΑΤΟ, δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής παραμένει ανοιχτή. Η ΠΟΔΝ έσπευσε από την πρώτη στιγμή να στηρίξει τον αγώνα του λαού μας  για τερματισμό της κατοχής κόντρα στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Μαζί με την ΕΔΟΝ, τη μόνη δύναμη που μαζί με κόμμα της, το ΑΚΕΛ, εδώ και δεκαετίες ακολουθεί το δύσκολο δρόμο της αντίστασης και της πάλης, δίνει τον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, μητέρα όλων των παιδιών της.

Σύντροφοι και συντρόφισσες.

Η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα όλος ο πλανήτης δεν πρέπει ούτε να μας πτοεί, ούτε να μας απογοητεύει. Αυτό γιατί, είμαστε εκείνοι που μέσα στα σκοτάδια έχουν τη δύναμη να βλέπουν το φως, είμαστε εκείνοι που μέσα στην εκμετάλλευση και την καταπίεση βλέπουν να υψώνεται η αντίσταση των λαών. Με το διεθνισμό και τη διεθνιστική αλληλεγγύη ψηλά στις αρχές μας, ας δουλέψουμε μαζί, με ενότητα και αποφασιστικότητα, όλες οι δυνάμεις που δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, όλες οι δυνάμεις που αντιπαλεύουμε τον ιμπεριαλισμό, για τον κόσμο της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού.

Ζήτω η αντι-ιμπεριαλιστική πάλη!
Ζήτω η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαίων!
Ζήτω το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ!

© 2024 EDON. All Rights Reserved.