Δικαίωμα στη δουλειά – Δουλειά με δικαιώματα

Της Φάνης Φιλοθέου
Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ
Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ-Λευκωσίας Κερύνειας

Είναι πασιφανές ότι η περίοδος που διανύουμε δεν μοιάζει με προηγούμενες. Εμείς, οι νέοι στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού και της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης αντικρίζουμε ένα κόσμο και μια κοινωνία που ούτε φιλόξενα, ούτε στοργικά δεν μας υποδέχεται. Μέσα σε ένα πολύ σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον δεχόμαστε τις ισχυρότερες επιδράσεις του και αναπόδραστα συγκαταλεγόμαστε στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρώτοι που πλήττονται όταν η ανεργία αυξάνεται είναι οι νέοι, οι πρώτοι που γίνονται θύματα των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης που παραπέμπουν σε συνθήκες εργασιακής σκλαβιάς, είναι και πάλι οι νέοι.

Οι Νέοι Εργαζόμενοι επομένως, αποτελούν το κομμάτι του νεολαιίστικου κινήματος, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο άμεσα με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τους νόμους που διαμορφώνει το καπιταλιστικό σύστημα. Η σκληρότητα του συστήματος και η αδυναμία κάλυψης πραγματικών κοινωνικών αναγκών αποτυπώνεται έντονα στους νέους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα στάδιο ζωής όπου η εξασφάλιση δουλειάς και στέγης αποτελούν προτεραιότητα.

Το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης είχε σοβαρές και σημαντικές επιδράσεις στις συνειδήσεις της νεολαίας. Το κυνήγι των νέων για μια θέση εργασίας και η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε ανάμεσα στη νέα γενιά για το μέλλον της, ο άνισος και εξοντωτικός ανταγωνισμός στον οποίο εισέρχονται, η προβολή και η ανάδειξη του χρήματος ως υπέρτατη αξία, οι άνισες ευκαιρίες στη μόρφωση και στη δουλειά σπρώχνουν τους νέους στον ατομικισμό, στην απάθεια και την υποταγή, στην απαξίωση της πολιτικής, στον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα υπονομεύοντας έτσι την αγωνιστική διάθεση των νέων και την προοπτική διεκδίκησης ενός καλύτερου μέλλοντος.

Μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον, γίνεται όλο και πιο έντονη η ανάγκη οι νέοι εργαζόμενοι μέσα από την οργανωμένη πάλη να διεκδικήσουν και να κερδίσουν την αξιοπρέπεια στη ζωή, το δικαίωμα τους στη δουλειά, αλλά και δουλειά με δικαιώματα.
Έχουμε χρέος λοιπόν να αντιπαρατεθούμε, να οργανωθούμε, να δουλέψουμε και να δραστηριοποιηθούμε, δίνοντας διεξόδους στη νεολαία που δέχεται τις ισχυρότερες επιδράσεις του συστήματος.

Το σύνθημα «Αγώνας για δουλειά – Δουλειά με δικαιώματα» αποτελεί βασική επιδίωξη του τμήματος Νέων Εργαζομένων της ΕΔΟΝ, που δίνει το δικό του αγώνα για την οργάνωση των νέων και τη μαζικοποίηση των γραμμών μας.

Είναι τώρα η ώρα, που ενώ γίνονται προσπάθειες τσαλακώματος της εμπιστοσύνης, αλλά και για απαξίωση της οργανωμένης πάλης και διεκδίκησης να τεθούμε επικεφαλής στον αγώνα για οργάνωση των νέων στην ΕΔΟΝ σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Η οργανωμένη πάλη και η μαζική συμμετοχή είναι η μοναδική, η πιο ισχυρή απάντηση που μπορούν και πρέπει να δώσουν οι νέοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι στις προσπάθειες της εργοδοσίας για απορρύθμιση της εργασίας, είναι εγγύηση ότι τα δικαιώματα μας δεν παζαρεύονται και συλλογικά θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

© 2024 EDON. All Rights Reserved.