ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ


Το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ το οποίο συνήλθε από τις 4 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2019 στη βάση της συζήτησης των «Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου», της εισαγωγικής ομιλίας του Γενικού Γραμματέα της ΕΔΟΝ και των εισηγητικών ομιλιών που κατατέθηκαν, κατέληξε στην πιο κάτω απόφαση:

Η Διεθνής Κατάσταση

1.    Το Συνέδριο μας πραγματοποιείται στον απόηχο της μεγαλύτερης, σε βάθος και έκταση, καπιταλιστικής κρίσης, που έχει ως αποτέλεσμα τη βαθιά όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στα ισχυρά κέντρα του πλανήτη, καθώς και των ταξικών αντιθέσεων μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.

Πρόκειται για μια δομική κρίση του καπιταλισμού, η οποία έχει επαληθεύσει τις θεωρητικές αναλύσεις των κλασικών του Μαρξισμού και έχει επιβεβαιώσει τη λενινιστική ανάλυση για τον ιμπεριαλισμό. Είναι κρίση που έχει τις ρίζες της στη βασική αντίθεση του καπιταλισμού, που θέλει την παραγωγή να έχει κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά το αποτέλεσμα της παραγωγής να καταλήγει στα χέρια των λίγων, των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, που μοναδικό κίνητρό τους είναι η εξασφάλιση ολοένα και μεγαλύτερου κέρδους.

Η κρίση του συστήματος, η φτώχεια που προκαλεί, οι πόλεμοι και η αστάθεια που γεννά, μαζί με τους ταξικούς φραγμούς που ορθώνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού για την ανθρωπότητα και την ανάγκη οικοδόμησης της κοινωνίας που θα είναι απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, της κοινωνίας της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

2.    Η οικονομική κρίση οδήγησε σε ανακατατάξεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών, σε μεταβολές στους συσχετισμούς δύναμης, αμφισβητήθηκαν παραδοσιακές συμμαχίες και διαμορφώθηκαν νέες,  ενώ η γενικότερη ροπή της διεθνούς πολιτικής πραγματικότητας οδηγεί σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση, σε περισσότερα βίαια και πολεμικά ξεσπάσματα.

Σε συνδυασμό με τις πιο πάνω εξελίξεις λαμβάνει χώρα η άνοδος χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της BRICS (Βραζιλία, Νότια Αφρική), πυροδοτώντας νέες εντάσεις στην οικονομικοπολιτική και στρατιωτική επιθετικότητα από πλευράς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε, προκειμένου να υπερασπιστούν την ηγεμονία τους στην ιμπεριαλιστική «Νέα τάξη πραγμάτων».
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, το αμερικανόπνευστο σχέδιο για τη «Νέα Μέση Ανατολή», η διείσδυση της Ε.Ε. στην Ανατολική Ευρώπη και τα σχέδια γεωπολιτικής περικύκλωσης της Ρωσίας και της Κίνας αντίστοιχα, αποκαλύπτουν τις προθέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την παρούσα φάση, βρίσκεται η προσπάθεια ελέγχου των ενεργειακών πηγών και αγωγών, των θαλάσσιων οδών καθώς και των αγορών. Η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, του ελέγχου των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων καθώς επίσης και της συγκέντρωσης μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων, σε μια περιοχή μάλιστα που ιστορικά βρισκόταν σε αστάθεια.

Στο πλαίσιο της ιδεολογικής επιβολής της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης», εντάσσεται και η καλλιέργεια του αντικομμουνισμού ως μορφή καταπολέμησης των κομμουνιστικών, ριζοσπαστικών και ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων. Ο αντικομμουνισμός θεσμοθετείται και με κορωνίδα την αντιεπιστημονική θεωρία των δύο άκρων, επιχειρείται η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό και γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί  η παραχάραξη και η αναθεώρηση της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.

Νεοναζιστικές και νεοφασιστικές οργανώσεις αναπτύσσονται, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και σε κάποιες χώρες αποκτούν ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ή/και συμμετέχουν σε κυβερνητικά σχήματα. Οι δυνάμεις αυτές αποτελούν γέννημα-θρέμμα του συστήματος και εμφανίζονται πολύ έντονα στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού. Δρουν για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο φροντίζει να τις αξιοποιεί για την κατατρομοκράτηση των λαϊκών μαζών. Την ίδια στιγμή, ποινικοποιούνται και καταδιώκονται κομμουνιστικά, προοδευτικά και αντιφασιστικά κόμματα, οργανώσεις και κινήματα.

Η ΕΔΟΝ απορρίπτει την «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και αγωνίζεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Προτάσσει ακόμα πιο έντονα την θέση της για διάλυση του ΝΑΤΟ και των παρακλαδιών του και την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου. Ακολουθεί το δρόμο της οργανωμένης πάλης και της σφυρηλάτησης ενός μετώπου αντίστασης ενάντια σε οποιαδήποτε αντιδραστική, σκοταδιστική, φασιστική και φονταμενταλιστική δύναμη.

3.    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυναμώνει το χαρακτήρα της ως προωθημένου οργανισμού καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Στη βάση αυτή λαμβάνουν χώρα διεργασίες που εμβαθύνουν την ολοκλήρωση της Ε.Ε. σε μια πορεία όπου η κυριαρχία των κρατών και των λαών περιορίζεται δραματικά και μεταφέρεται στο αντιδραστικό επίπεδο της Ε.Ε. Οι εξελίξεις αυτές αποβαίνουν σε βάρος των λαών και των εργαζομένων, ενώ μέσα στα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι Ευρωπαίοι ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, χωρίς επαρκή χρήματα για να καλύψουν στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες.

Η Ε.Ε πρωτοστατεί στην περαιτέρω θεσμοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού, εφαρμόζοντας πολιτικές που αποδυναμώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους, ενισχύουν το έδαφος για επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα και στο δημόσιο πλούτο, ενισχύουν την κερδοσκοπία των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Τα βάρη της κρίσης επιβάλλονται στους ώμους των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όχι μόνο μέσα από τα μνημόνια που επιβάλλει η Ε.Ε μαζί με το ΔΝΤ σε κράτη-μέλη, αλλά και από την γενικότερη οικονομική της πολιτική.

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, η Ε.Ε συνδέεται όλο και περισσότερο με τους στόχους του ΝΑΤΟ (βλ. νεοσύστατη PESCO – Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Άμυνα). Δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε και των κρατών μελών δίνονται σε εξοπλιστικά προγράμματα και στρατιωτικές αποστολές, προς ενίσχυση των «προληπτικών πολέμων». Παράλληλα, οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών και ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής συνεχίζονται αμείωτα και αποτελούν μαζί με το ΝΑΤΟ τους ένοχους για τη δημιουργία του τεράστιου προσφυγικού ρεύματος των τελευταίων χρόνων.

Η ΕΔΟΝ πιστεύει στη δύναμη και στις αγωνιστικές παραδόσεις των λαών της Ευρώπης που μπορούν και πρέπει να παλέψουν για μια Ευρώπη των λαών, των εργαζομένων, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρήνης και όχι των μονοπωλίων. Ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών του Μάη, στέλνουμε το μήνυμα πως η ενότητα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει και επιβάλλεται να να ενισχυθεί αφού ουσιαστικά αποτελεί τη μόνη εναλλακτική στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Ε.Ε. Θα εργαστούμε για την ενότητα του μαζικού εργατικού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος και για την ενίσχυση του ΑΚΕΛ έτσι ώστε να διατηρηθεί ως πρωταγωνιστική δύναμη.

4.    Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ενότητα σε ταξική και αντιιμπεριαλιστική βάση του διεθνούς κινήματος, είναι όσο ποτέ αναγκαία. Η εργατική τάξη, με μπροστάρη την Αριστερά, έχουν καθήκον να οργανώσουν και να ηγηθούν των αγώνων.

Δυστυχώς, η Αριστερά σήμερα είναι ακόμα πιο ανομοιογενής και βρίσκεται σε παγκόσμιο επίπεδο σε αμυντική διάταξη, κάτι στο οποίο συνέβαλε η οπισθοχώρηση του Κομμουνιστικού Κινήματος, μετά τη διάλυση της κοινότητας των σοσιαλιστικών κρατών. Παρόλα αυτά, η κομμουνιστική Αριστερά μπορεί και πρέπει, μέσα στο σημερινό περιβάλλον, να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων που δεν συμβιβάζονται με την αδικία, τον ιμπεριαλισμό και το μονόδρομο του καπιταλισμού. Η διεθνιστική αλληλεγγύη και ο συντονισμός της δράσης ανάμεσα στις κομμουνιστικές, προοδευτικές οργανώσεις και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα διεθνώς είναι αναγκαία. Στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα πρέπει να παραμείνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών.

Οι δυνάμεις αυτές και ιδιαίτερα το κομμουνιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να συγκεντρώσει ισχυρή λαϊκή στήριξη, μαζικοποιώντας τις γραμμές του και αξιοποιώντας ορθά τις δυνατότητες συμμαχιών με ευρύτερα προοδευτικά κινήματα. Μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό, να διατηρήσει και να ενισχύσει την προοπτική του κοινωνικού μετασχηματισμού, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και να θωρακίζουν τους εργαζόμενους από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Η κατάσταση στην Κύπρο

5.    Το Κυπριακό αποτελεί διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, ξένων επεμβάσεων και κατάφωρης παραβίασης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν και παραμένει προϊόν ιμπεριαλιστικών επιβουλών. Συνιστά καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού. Είναι θέμα εθνικού ξεκαθαρίσματος που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων. Το Κυπριακό είναι συνάμα και πρόβλημα εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

Ο αγώνας του λαού μας για απελευθέρωση και επανένωση διεξάγεται μέσα σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον όξυνσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Περιβάλλον το οποίο οδηγεί στην επικράτηση του δικαίου του ισχυρού σε βάρος του διεθνούς δικαίου, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα συμφέροντα των λαών. Η διαιώνιση του προβλήματος δεν είναι καθόλου άσχετη με τους σύγχρονους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή για γεωπολιτικό και οικονομικό έλεγχο και για διασφάλιση της πρόσβασης σε ενεργειακούς πόρους.

6.    Το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, όπως καθορίστηκε στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-79 και  επαναβεβαιώθηκε μέσα από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008, προνοεί για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη τον Φεβρουάριο του 2013 και για ένα μεγάλο διάστημα δύο χρόνων, η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης βρισκόταν σε στασιμότητα. Η διαδικασία προσέκρουε στην αρνητική στάση του τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου, αλλά και στην άρνηση Αναστασιάδη να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που είχαν σταματήσει.

Όταν το 2015 στην ηγεσία της Τ/Κ κοινότητας αναδείχθηκε ο Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος αποφάσισε τον τερματισμό της πολιτικής Έρογλου και δήλωσε ότι θα προχωρούσε με τις συγκλίσεις, ο Αναστασιάδης ουσιαστικά ακολούθησε. Τότε ξεκίνησε να παρατηρείται πρόοδος στις συνομιλίες έστω και μέσα από εκατέρωθεν παλινδρομήσεις.  

Μέσα από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων οδηγηθήκαμε σε εντατικοποίηση της προσπάθειας στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και καταλήγοντας στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά. Μοναδικό μας μέλημα σε όλη τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά το καλοκαίρι του 2017 ως Αριστερά ήταν να στηρίξουμε όσο μπορούμε την προσπάθεια για να επιτύχουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός διανοίγοντας την προοπτική της λύσης.

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντανά, αποτέλεσμα κυρίως της τουρκικής στάσης, αλλά και των παλινδρομήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, οδήγησε το Κυπριακό σε μια επικίνδυνη στασιμότητα. Ακολούθησαν οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αρνητικές δηλώσεις της τ/κ ηγεσίας, καθώς και η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ η οποία αποενοχοποιούσε την Τουρκία και επέρριπτε την ευθύνη του ναυαγίου στις δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να υποστηρίξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πρέπει να εναρμονιστεί με τη γραμμή την οποία θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτiέρες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν και στη βάση του Πλαισίου Συμπερασμάτων του. Αν η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί θετικά, τότε θα έχουμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αν όχι, τότε την ευθύνη για την όποια αποτυχία θα την επωμιστεί η τουρκική πλευρά και θα μείνει εκτεθειμένη έναντι της διεθνούς κοινότητας.

7.    Η ΕΔΟΝ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Για λύση που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Για λύση που να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικός στόχος παραμένει η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, με τη διάλυση των βρετανικών βάσεων, στόχος που θα προκύψει μέσα από τον ενιαίο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να δίδει δικαιώματα επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα. Να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Kυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Η ΕΔΟΝ με συνέπεια υποστηρίζει την πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών και που σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η ΕΔΟΝ διαφωνεί με τις καινοφανείς και επικίνδυνες θέσεις περί «χαλαρής-αποκεντρωμένης ομοσπονδίας», «διευρυμένων συνομιλιών» και «διαπραγμάτευση από μηδενική βάση». Οι θέσεις αυτές εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα και οδηγούν στο ίδιο τελικό αποτέλεσμα: τη διχοτόμηση.

Για την ΕΔΟΝ είναι αδιαπραγμάτευτο το ενδεχόμενο εισαγωγής στη λύση του Κυπριακού πρόνοιας που να καθιστά εγγυητή το ΝΑΤΟ. Είμαστε αντίθετοι στην πρόσφατη ένταξη της Κύπρου στην PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Άμυνα) και στην όποια προσπάθεια ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ή στα παρακλάδια του, όπως είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη.

8.    Επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια οδηγηθήκαμε στον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων, καθώς και σε σημαντικές συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις στα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών, των φυσικών πόρων και της κατανομής των ομοσπονδιακών εσόδων. Αυτή αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη η οποία περιλαμβάνεται στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων και προσβλέπουμε ότι θα λειτουργήσει μελλοντικά προς όφελος του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να φτάσουμε σύντομα σε λύση του Κυπριακού, ούτως ώστε σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, οι δύο κοινότητες να απολαύσουμε τα οφέλη από τον πλούτο που η φύση έχει χαρίσει στην πατρίδα μας.

9.    Καταδικάζουμε τον κατοχικό ρόλο της Τουρκίας και την καταπιεστική συμπεριφορά της έναντι της τουρκοκυπριακής κοινότητας καθώς και τις απαράδεκτες επιθετικές πολιτικές της που στοχοποιούν συγκεκριμένα τα προοδευτικά τμήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μέσα από την εισροή εποίκων από την Τουρκία και τον σφετερισμό γης και περιουσιών στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας από την εισβολή του 1974 προς παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Καταδικάζουμε τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

10.    Ως ΕΔΟΝ θα παραμείνουμε σταθεροί πολέμιοι του εθνικισμού-σοβινισμού, του σκοταδισμού, του φασισμού και των ακροδεξιών ιδεολογημάτων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Στο εσωτερικό μέτωπο θα συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στις δυνάμεις της μοιρολατρίας και της αμερικανολαγνείας από τη μια και τις δυνάμεις των μαξιμαλιστικών, εθνικιστικών στόχων και επιδιώξεων από την άλλη. Σημειώνουμε ότι θα σταθούμε ανάχωμα στις δυνάμεις που θέλουν την παραχάραξη της κυπριακής ιστορίας.

Η ΕΔΟΝ, απευθύνει σε όλους τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους νέους, θερμό, συναγωνιστικό χαιρετισμό φιλίας, συνεργασίας, αδελφοσύνης και κοινής πάλης για λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Η ΕΔΟΝ είναι δεσμευμένη στην πολιτική της επαναπροσέγγισης και της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και συνεχίζει τους αγώνες της για εμβάθυνση και μαζικοποίηση αυτής της πολιτικής.

11.    Το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται η κυπριακή νεολαία, χαρακτηρίζεται από τα αρνητικά φαινόμενα που συνδέονται με το σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος στον τόπο μας, καθώς και με την καθοριστική επίδραση από την ιμπεριαλιστική «Νέα Τάξη», την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.

Κατά συνέπεια, η κυπριακή κοινωνία παρά τις ιδιομορφίες της, δεν διαφέρει σημαντικά από τις κοινωνίες των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών. Ιδιαίτερα μετά την επάνοδο της δεξιάς στην εξουσία το 2013 και την επανεκλογή της το 2018, τα πολλά κοινωνικά προβλήματα οξύνθηκαν αφού η διαχείριση της οικονομίας βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμισή με τις δοκιμασμένες αντιδραστικές πολιτικές που ασκούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προηγουμένως η κυπριακή οικονομία εισήλθε σε βαθιά ύφεση, αποτέλεσμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και επιδεινώθηκε κύρια εξαιτίας του τραπεζικού τομέα, ως αποτέλεσμα της απουσίας επαρκούς και ουσιαστικού ελέγχου από τις Εποπτικές Αρχές αλλά και των εγκληματικών ενεργειών, λαθών και παραλείψεων από διευθυντικά στελέχη και διοικήσεις των τραπεζών που ζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή οικονομία. Η κρίση επιδεινώθηκε δραματικά μετά τις αποφάσεις Αναστασιάδη-Eurogroup τον Μάρτη του 2013 για κάλυψη των τραπεζικών ζημιών διά του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων.

12.    Σήμερα, οι κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας καθορίστηκαν από την εφαρμογή του Μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε με την Τρόικα από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και την συνέχιση του με πρόγραμμα επιτήρησης. Η φιλοσοφία του Μνημονίου και των πολιτικών της κυβέρνησης εδράζεται στο καταστροφικό τρίπτυχο λιτότητα-ιδιωτικοποιήσεις-περικοπές. Η εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου οδήγησε σε κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους, αύξηση της μετανάστευσης προς το εξωτερικό, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και ωφελήματα, φτωχοποίηση του κυπριακού λαού, διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους λίγους πλούσιους και στους πολλούς φτωχούς και ξήλωμα του κοινωνικού κράτους.

Η εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, δεν μπορεί να αλλάξει την κατρακύλα των κοινωνικών συνθηκών της χώρας. Ως ΕΔΟΝ δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις πως όλα τα προβλήματα της κοινωνίας θα ξεπεραστούν με το τέλος του μνημονίου. Η επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων και οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν με ή χωρίς μνημόνιο, μέρος της νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας της κυβέρνησης, της Ε.Ε, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αντιλαϊκές κοινωνικο-οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης θα ενταθούν μέσω της προώθησης των ούτω καλούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, η ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο ημικρατικών οργανισμών, οι εκποιήσεις κατοικιών, οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, το ξήλωμα της Δημόσιας Υγείας και οι μεθοδεύσεις για ξεπούλημα του κλάδου σε ιδιωτικά συμφέροντα, κ.ά.

13.    Η Αριστερά, με μπροστάρη την ΕΔΟΝ, οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή πάλη για να αποτρέψει την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που ισοπέδωσαν άλλους λαούς στην Ευρώπη και τώρα ισοπεδώνουν τον δικό μας. Πολιτικές, που αποδεικνύονται ανίκανες να επιλύσουν τα προβλήματα, αλλά τα επιτείνουν.

Στις σημερινές συνθήκες και στο σημερινό στάδιο αγώνα του λαού μας, η ΕΔΟΝ μαζί με το Λαϊκό Κίνημα παλεύουν για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους στο οποίο θα βρίσκονται σε αρμονία η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία. Βασική προϋπόθεση είναι η έξοδος από τις μνημονιακές πολιτικές και ο ριζικός αναπροσανατολισμός των προτεραιοτήτων, έτσι που τα διάφορα μέτρα να απευθύνονται στον πλούτο. Όπου θα προωθείται δικαιότερη κατανομή και ανακατανομή του πλούτου που δημιουργεί η κοινωνία. Όπου θα υπάρχει καταμερισμός των οικονομικών βαρών ανάλογα με το εισόδημα και το οικονομικό εκτόπισμα του καθενός. Όπου θα υπάρχει ένα πιο ανθρώπινο και κοινωνικά ευαίσθητο κράτος το οποίο θα προστατεύει και θα στηρίζει τα οικονομικά ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας. Όπου κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι απροστάτευτος και έρμαιο αυθαιρεσιών και εκμετάλλευσης.

Η κατάσταση του Κυπριακού Νεολαιίστικου Κινήματος

14.    Εξετάζοντας το σημερινό κοινωνικό – πολιτικό πλαίσιο, είναι επίσης σημαντικό να καταγραφεί η μεγάλη διαφοροποίηση του σκηνικού που επήλθε με την ανάδειξη του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ στη διακυβέρνηση του τόπου, οι οποίοι επιτίθενται στα λαϊκά δικαιώματα και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Χιλιάδες νέοι οδηγήθηκαν στη μετανάστευση, άλλοι ζουν κάτω από τη μέγγενη της ανεργίας και όσοι εργάζονται αμείβονται με μισθούς πείνας.

Το κοινωνικό σύστημα διαμορφώνει «πλαστές συνειδήσεις», καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και συχνά καταφέρνει να πετύχει την κοινωνική αποστράτευση νέων που είναι, ως κοινωνική ομάδα, η πιο επιρρεπής σε επιδράσεις. Τα πιο πάνω σε συνδυασμό με τα τεράστια αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος οδηγούν μεγάλη μερίδα της νεολαίας αποστασιοποιείται από την πολιτική, τα κόμματα και την οργανωμένη πάλη, χωρίς να μπορεί  να επεξηγήσει - παρά επιφανειακά - τη συγκεκριμένη της στάση, με την πλειοψηφία να προτάσσει τη γενίκευση: «είστε όλοι ίδιοι». Απότοκο του κοινωνικού, αυτού, περίγυρου είναι και η αυξανόμενη αντικοινωνική συμπεριφορά μερίδας της νεολαίας, η οποία εκδηλώνεται με βίαιο και κοινωνικά μη αποδεκτό τρόπο, αλλά συχνά και με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως η καταφυγή σε εξαρτήσεις και αλλά παρόμοια.

Παρ’ όλη την πίεση που νιώθει η νεολαία της Κύπρου, σε γενικές γραμμές αυτή διατηρεί τα χαρακτηριστικά της αμφισβήτησης, του αυθορμητισμού, της τάσης προς κάθε τι το νέο και καινούριο, είναι στοιχείο ριζοσπαστικό και προοδευτικό και φορέας κοινωνικών αλλαγών.

Η συμμετοχή των νέων σε μαζικούς φορείς νεολαίας, όπως φοιτητικές και μαθητικές Οργανώσεις, είναι σημαντική. Την ίδια στιγμή, ακόμα πιο σημαντική είναι η δραστηριοποίηση των νέων στις τάξεις της Οργάνωσής μας.

15.    Για την ΕΔΟΝ η παιδεία αποτελεί ένα αδιαπραγμάτευτο, δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους και είναι προσανατολισμένο στη δημιουργία ενός σύγχρονου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκονται οι μαθητές και οι πραγματικές τους ανάγκες. Όραμα μας συνεχίζει να παραμένει η δημιουργία ενός σχολείου που αντιπαλεύει τις ανισότητες και δίνει ευκαιρίες μόρφωσης σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών τους.

Η εκλογή ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη το 2013, μόνο ως πισωγύρισμα μπορεί να χαρακτηριστεί για τη Δημόσια Εκπαίδευση, αφού η πορεία εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης  που σχεδιάστηκε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, με την καθοριστική συμβολή του ΑΚΕΛ και η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, ανατράπηκε βίαια. Τόσο η Δημοτική, η Ειδική, όσο και η Μέση Εκπαίδευση ταλανίζονται εδώ και καιρό από μια άνευ προηγουμένου κρίση που δημιούργησε με αποκλειστική της ευθύνη η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Η παρούσα κυβέρνηση επιμένει να συμπεριφέρεται ετσιθελικά θυματοποιώντας  τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Ως ΕΔΟΝ, τονίζουμε εδώ και χρόνια την ανάγκη για σχεδιασμό μιας ριζοσπαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα αγγίζει τόσο τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων όσο και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη όχι μόνο διέκοψε την πορεία της προοδευτικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά προχώρησε και με αντιδραστικές πολιτικές μέσω της προώθησης των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων και νέων ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων. Παράλληλα, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ όχι μόνο προχωρεί στη συντηρητικοποίηση της εκπαίδευσης αλλά την προωθεί με ετσιθελισμό και αυταρχισμό χωρίς ίχνος διαβούλευσης με τους οργανωμένους φορείς της παιδείας.

Η πρόσφατη εφαρμογή των νέων κανονισμών λειτουργίας των σχολείων και τα μέτρα σε βάρος των εκπαιδευτικών δείχνουν ξεκάθαρα το στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός σχολείου εξεταστικού κέντρου όπου οι μαθητές θα αναλώνονται σε ένα συνεχές κυνήγι βαθμού χωρίς να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και χωρίς να λαμβάνουν ολόπλευρη μόρφωση και αγωγή που είναι απαραίτητες για τον κάθε άνθρωπο στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

16.    Μετά από 24 χρόνια, η θεσμική κατοχύρωση της ελεύθερης δράσης και έκφρασης Μαθητικών οργανώσεων μέσα στο σχολεία κρίνεται ως επιτακτική αναγκαιότητα. Το ζήτημα της κατοχύρωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μαθητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διαμόρφωση ανθρώπων πολιτικοποιημένων με κριτική άποψη για τον κόσμο που τους περιβάλλει. Η δράση των Μαθητικών Οργανώσεων, πέραν της δουλειάς για τις μαθητικές εκλογές, επεκτείνεται και σε άλλες μορφές δράσης, αυξάνοντας το βαθμό πολιτικοποίησης ανάμεσα στους μαθητές. Σημαντικό ρόλο στην πορεία αυτή έχει η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών (ΠΕΟΜ), η συνδικαλιστική έκφραση της ΕΔΟΝ στους μαθητές, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας για δημιουργία ενός πραγματικά οργανωμένου, μαζικού και διεκδικητικού Μαθητικού Κινήματος.

17.    Μια σωστή και ανθρωποκεντρική τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές και πολιτικές παραμέτρους για την πρόοδο ενός λαού. Η ΕΔΟΝ έχει ως όραμα το Πανεπιστήμιο που θα έχει στο επίκεντρο της προσοχής του τον άνθρωπο. Ένα Πανεπιστήμιο που θα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο ανθρώπινο και δημοκρατικό, δημόσιο και πραγματικά δωρεάν για όλους, που να προάγει την επιστημονική γνώση και την ακαδημαϊκή έρευνα. Να προωθεί την έρευνα με βάση την επιστημονική γνώση και όχι την επιχειρηματικότητα, ως ένας ακόμα κοινωνικός οργανισμός που να υπηρετεί τη νεολαία, το λαό μας γενικότερα και τις ανάγκες του.

Στις προσπάθειες που γίνονται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της υποταγής της παιδείας στις ανάγκες του κεφαλαίου, εμείς προτάσσουμε το δικό μας όραμα για το Πανεπιστήμιο. Στις επιδιώξεις για πτώχευση του περιεχομένου των σπουδών με το σπάσιμο του κύκλου σπουδών, εμείς στοχεύουμε σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ολοκληρωμένα και πλήρη, που να παραδίδουν ολοκληρωμένους επιστήμονες με γενική μόρφωση και αναπτυγμένο κοινωνικό κριτήριο. Ανθρώπους που να μπορούν να ανταπεξέλθουν συνολικά στις απαιτήσεις της ζωής και όχι εξειδικευμένους, κοινωνικά αμόρφωτους. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο να έχει τον προσανατολισμό της δημιουργικής αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και να αφουγκράζεται τις ανάγκες της.

18.    Η εκλογή Αναστασιάδη το 2013 έφερε σημαντικές αλλαγές στο σκηνικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεγονός που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη δράση της οργάνωσης μας στο κίνημα της νεολαίας. Η μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν, παρόλο που έχει σε κάποιο βαθμό συγκρατηθεί, εξακολουθεί να υφίσταται έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στις Φοιτητικές Ενώσεις, αλλά και στις φοιτητικές παρατάξεις που δρουν στους χώρους σπουδών. Στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, το κέντρο βάρους του φοιτητικού κινήματος εξακολούθησε να βρίσκεται στην Κύπρο και δευτερευόντως στην Ελλάδα και την Αγγλία.

19.    Η επιλογή της πλήρους στήριξης των μαζικών φορέων του φοιτητικού κινήματος (Φοιτητικών Ενώσεων - ΠΟΦΕΝ) υπήρξε και παραμένει πρωταρχικός στόχος των δυνάμεών μας στο φοιτητικό κίνημα. Με γνώμονα -πάντοτε- τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του οργανωμένου Κυπριακού Φοιτητικού Κινήματος και με μοναδικό κριτήριο το στόχο για ύπαρξη ενός υγιούς, αυτόνομου, ενωμένου, διεκδικητικού φοιτητικού κινήματος, η μόνη επιλογή ήταν και παραμένει η στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων.

Η ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων που στηρίζουν την ΠΟΦΕΝ είναι επιτακτική ανάγκη, για να διατηρηθεί το φοιτητικό κίνημα στη διεκδικητική πορεία που είχε μέχρι σήμερα.

20.    Οι νέοι οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά, καλούνται να φέρουν σε πέρας μια δύσκολη και σημαντική αποστολή μέσα στις συνθήκες ημικατοχής που βρίσκεται η Κύπρος. Από το προηγούμενο συνέδριο η Στρατιωτική θητεία μειώθηκε σταδιακά από 24 σε 14 Μήνες. Η λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, παρ’ όλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία αρκετά χρόνια σε σχέση κυρίως με τις συνθήκες διαβίωσης των εθνοφρουρών, εντούτοις συνεχίζει να χαρακτηρίζεται και από στοιχεία που δεν συμβαδίζουν με το γενικότερο επίπεδο της κοινωνικής εξέλιξης.

Ιδιαίτερα σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, η στρατιωτική θητεία πρέπει να εδράζεται στην αγάπη για μια Κύπρο ενωμένη, ειρηνική και ελεύθερη και όχι να οικοδομείται πάνω σε εθνικιστικές λογικές, σοβινιστικά συνθήματα και μίσος απέναντι σε οτιδήποτε αλλοεθνές.

21.    Οι Νέοι Εργαζόμενοι αποτελούν το κομμάτι του νεολαιίστικου κινήματος, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο άμεσα με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τους νόμους που διαμορφώνει το καπιταλιστικό σύστημα. Η σκληρότητα του συστήματος και η αδυναμία κάλυψης πραγματικών κοινωνικών αναγκών αποτυπώνεται έντονα στους νέους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα στάδιο ζωής όπου η εξασφάλιση δουλειάς και στέγης αποτελούν προτεραιότητα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της δημιουργίας και αναπαραγωγής κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι η ανεργία, η μείωση μισθών, το κουτσούρεμα δικαιωμάτων, η επιβολή ευέλικτων και ελαστικών ωραρίων εργασίας, η δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες, η δυσκολία στην εξασφάλιση στέγης, οι νέοι εργαζόμενοι καλούνται να αντεπεξέλθουν.

Διαπιστώνουμε σοβαρή αδυναμία στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για να εντάξουμε στη ζωή και τη δράση της οργάνωσης μια μεγάλη μερίδα νέων εργαζομένων και νέων ανέργων. Σε συνεργασία με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να δώσουμε τον αγώνα της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης των νέων εργαζομένων και της διαμόρφωσης ταξικής συνείδησης.

22.    Η ανεργία είναι φαινόμενο σύμφυτο του συστήματος αυτού και υπαγορεύεται από την αντικειμενική δράση των νόμων που διέπουν την καπιταλιστική παραγωγή. Ιδιαίτερα σήμερα, η ανεργία έχει μετατραπεί σε μόνιμη και επομένως δομική. Ο αποκλεισμός από την εργασία ενός ολοένα και αυξανόμενου αριθμού ατόμων και ιδιαίτερα νέων οδηγεί μοιραία στην ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, περιθωριοποίηση της νεολαίας, αυτοκτονίες, ναρκωτικά, έξαρση του ρατσισμού κλπ.

Ζητούμε άμεσα την αποσύνδεση του ορίου αφυπηρέτησης από το προσδόκιμο ζωής, αλλά και να εξεταστεί η σταδιακή μείωση των ορίων αφυπηρέτησης. Ορθώνουμε ανάστημα στην εκμετάλλευση που υφίστανται οι νέοι εργαζόμενοι και τασσόμαστε ενάντια στο καθεστώς εργασίας της αγοράς υπηρεσιών που εφαρμόζει η εργοδοσία αλλά δυστυχώς και το κράτος, καθεστώς που προωθεί την ανασφάλιστη εργασίας και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Επίσης τασσόμαστε ενάντια στην δωρεάν πρακτική άσκηση η οποία ενισχύει την εκμετάλλευση των σπουδαστών και οδηγεί στην απόκρυψη θέσεων εργασίας από την εργοδοτική πλευρά».

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους άνεργους και ιδιαίτερα στους νέους και τις οικογένειες τους. Τους καλούμε να οργανωθούν με την ΕΔΟΝ στον αγώνα μας για το δικαίωμα στη δουλειά και δουλειά με δικαιώματα.

23.    Αν και η στέγη αποτελεί ουσιώδες κοινωνικό αγαθό για την εξασφάλιση του οποίου πρωταρχική ευθύνη έχει το κράτος, η έλλειψη μιας σωστής και ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος για δεκαετίες οδήγησε στην όξυνσή του, ασκώντας πίεση ιδιαίτερα στους νέους.

Παράλληλα, το ξέσπασμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια, η τραπεζική κρίση και η άνοδος των τιμών των ακινήτων οδήγησε το πρόβλημα σε ανησυχητικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα τα νεαρά ζευγάρια να μην έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα απόκτησης της δικής τους στέγης, ενώ η δυνατότητα ενοικίασης είναι σχεδόν αδύνατη αν αναλογιστούμε τις υπερβολικά υψηλές τιμές που επικρατούν ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

24.    Αξιοκρατία είναι η επιλογή και αξιοποίηση των ανθρώπων με τις περισσότερες και καλύτερες ικανότητες σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία από ιδρύσεως της υπήρξε ένα κράτος δομημένο στα μέτρα της συντήρησης, του κατεστημένου και της δεξιάς. Το βαθύ κράτος ήρθε να ενισχύσει η δεκαετής διακυβέρνηση της δεξιάς (1993-2003), η οποία επέτεινε -δυστυχώς-το καρκίνωμα του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας, της νοοτροπίας του βολέματος και του εύκολου κέρδους, ενώ επέβαλε την κομματικοποίηση του δημόσιου τομέα και την κακοδιαχείριση στον μέγιστο βαθμό. Τα φαινόμενα αυτά είχαν καταστεί κοινωνική μάστιγα, με συνεπακόλουθο την ενίσχυση της σήψης και της διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία, φαινόμενα τα οποία -ιδιαίτερα σε συνθήκες ημικατοχής- υποθηκεύουν όχι μόνο το μέλλον της κοινωνίας μας, αλλά και της χώρας μας. Δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά επαναλαμβάνονται και από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Ως ΕΔΟΝ, πιστεύουμε ότι χρειάζεται μεγάλος αγώνας, χωρίς ταλαντεύσεις και ημίμετρα, προκειμένου να επέλθει η ποιοτική αλλαγή, χωρίς βέβαια να τρέφουμε αυταπάτες ότι φαινόμενα τέτοια, σύμφυτα του καπιταλιστικού συστήματος μπορούν να εξαλειφθούν στις δοσμένες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.


25.    Από την ίδρυση του ΟΝΕΚ η ΕΔΟΝ πρωτοστατεί στο να καταστεί μια έπαλξη διεκδίκησης από τον οποίο το μαζικό κίνημα νεολαίας θα δυναμώνει τη φωνή και τη συμμετοχή του στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, ο ΟΝΕΚ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μαζικό κίνημα νεολαίας ούτε και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς αυτό. Ο Οργανισμός Νεολαίας έχει δημιουργηθεί για να συνδιαμορφώνει και να υλοποιεί ολοκληρωμένες και ενίοτε εξειδικευμένες πολιτικές σε θέματα νεολαίας που θα υποβοηθούν στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία.

Ως ΕΔΟΝ διαφωνούμε πλήρως με την φιλοσοφία και την ουσία των εισηγήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο Οργανισμός Νεολαίας. Οι τομείς δραστηριοποίησης του Ο.ΝΕ.Κ όπως έχουν καθοριστεί με βάση τη νομοθεσία και την μέχρι σήμερα εμπειρία, αποτιμώνται θετικοί τόσο από την ίδια την πολιτεία (διαδοχικές κυβερνήσεις, Βουλή κλπ.), όσο και από την κυπριακή νεολαία. Περιθώρια βελτίωσης, βέβαια, πάντα υπάρχουν. Και ως ΕΔΟΝ μέσα και έξω από τον Ο.ΝΕ.Κ για αυτό παλεύουμε καθημερινά, χωρίς όμως να χάνεται ο χαρακτήρας του όπως τον καθορίζουμε πιο πάνω με κύριο μέλημα ώστε οι νέοι να οδηγηθούν στο προσκήνιο, με αναβαθμισμένο τον κοινωνικό τους ρόλο.

26.    Για εμάς, ως πολιτική οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς, ο πολιτισμός αποτελεί ένα ειδικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας και αντικατοπτρίζει το επίπεδο της ιστορικής της εξέλιξης. Αποτελεί έκφραση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και την κοινωνία και ειδική έκφραση της ανάπτυξης των δημιουργικών δυνάμεων και ικανοτήτων του ατόμου. Αποστολή του πολιτισμού, κατά τη δική μας αντίληψη, θα πρέπει να είναι η δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων, η διαπαιδαγώγηση και η συμβολή τους στην κοινωνική πρόοδο. Αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό ως στοιχείο που διαμορφώνει τις πνευματικές, υλικές και ηθικές αξίες ενός λαού, τα αισθητικά του κριτήρια, τα πρότυπά του, τη στάση του έναντι στους άλλους λαούς. Η ΕΔΟΝ είναι από το χαρακτήρα και την ιδεολογία της στρατευμένη στην προσπάθεια ο πολιτισμός να μετατραπεί σε ζωτικό μοχλό πολιτικής και κοινωνικής ανάτασης, θα προβάλει έναν αυθεντικό τρόπο ζωής και ένα πρότυπο ανθρώπου που θα δημιουργεί τη ζωή, θα διεκδικεί το αύριο και θα αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ περιφρόνησε τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, απαξίωσε γενικά τον πολιτισμό, ενώ καμία προεκλογική δέσμευση δεν υλοποιήθηκε. Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε οι δαπάνες για τον Πολιτισμό να μη μειωθούν, προχώρησε σε σημαντικές αποκοπές των κονδυλίων (πέραν του 30%). Μεγάλα θύματα των πολιτικών σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης είναι και οι νέοι καλλιτέχνες, οι οποίοι, ενώ αποφοιτούν με όνειρα,  φιλοδοξίες και ενθουσιασμό για εργασία και προσφορά, μένουν άνεργοι ή αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα της δουλειάς τους.

27.    Η ανάπτυξη αθλητικής δραστηριότητας στους νέους συμβάλει σημαντικά στην δημιουργική αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου, στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, στη σωματική και πνευματική τους υγεία, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και του χαρακτήρα τους μέσα από την ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας. Συμβάλλει στην ανάπτυξη αντιστάσεων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων, τη βία και εγκληματικότητα, αλλά και την μαζική υποκουλτούρα που κατακλύζει τους νέους. Καλλιεργεί συνειδήσεις με πανανθρώπινες αξίες, αναπτύσσει την συναδέλφωση και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε λαούς και ανθρώπους. Για την ΕΔΟΝ ο αθλητισμός είναι λαϊκό δικαίωμα, στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης. Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε από την πολιτεία διεύρυνση των προϋποθέσεων μαζικής άθλησης των νέων. Παράλληλα, πιστεύουμε στην ανάγκη καλλιέργειας και ανάπτυξης του αγωνιστικού αθλητισμού, ο οποίος συμβάλλει στην προβολή της πατρίδας μας με τις διεθνείς αθλητικές επιτυχίες και συμμετοχές.

Η νομοθεσία-τρομονόμος για τη βία στους αθλητικούς χώρους εκπέμπει άκρως κατασταλτική φιλοσοφία, προωθεί το φακέλωμα των πολιτών, ελλοχεύει κινδύνους σοβαρής οικονομικής εκμετάλλευσης και γενικά πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, χωρίς να αντιμετωπίζει ουσιαστικά τη βία, αφού απλά μεταφέρει το πρόβλημα εκτός γηπέδων. Δυστυχώς ήδη εφαρμόζεται γεγονός που μας επιβάλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για κατάργηση του.

28.    Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή και πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε νέου και νέας. Πέραν από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ο τουρισμός αποτελεί επίσης μια δυνατότητα για ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Παράλληλα η περίοδος διακοπών είναι αναγκαία, για να μπορούν οι άνθρωποι να ξεκουραστούν, σωματικά και ψυχικά, από τους εξαντλητικούς ρυθμούς ζωής που επιβάλλει η καπιταλιστική κοινωνία. Στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού, ακόμη και το αυτονόητο δικαίωμα σε διακοπές δεν είναι δεδομένο για όλους. Η ΕΔΟΝ, αντιμετωπίζει τις διακοπές ως δικαίωμα στο οποίο θα πρέπει να έχουν εύκολη και φτηνή πρόσβαση όλοι οι νέοι και νέες της Κύπρου. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε τον τουρισμό ως μέσο επαφής των νέων με τα επιτεύγματα του πολιτισμού της Κύπρου αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και κατ’ επέκταση ως εκπαιδευτικό μέσο.

29.    Ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων αποτελούσε και αποτελεί από τους κορυφαίους πυλώνες της δράσης της Οργάνωσης. Μία μάστιγα σύμφυτη του κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ζούμε, αποτέλεσμα των προβλημάτων, των αδιεξόδων και των ανασφαλειών που παράγει και αναπαράγει το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα στους νέους. Στο σύστημα που χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των πάντων, αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη η αντιμετώπιση του ανθρώπου ως αναλώσιμου είδους, από το οποίο μπορεί να εξαχθεί κέρδος. Μερίδα της νεολαίας οδηγείται στην αναζήτηση υποκατάστατων ευτυχίας, όπως είναι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ο τζόγος και τα τυχερά παιχνίδια, η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η χειραγώγηση από το τεχνητό lifestyle. Το εμπόριο των ναρκωτικών αποτελεί σάρκα από την σάρκα του καπιταλισμού και υπακούει στους νόμους αυτού του συστήματος. Η θέση μας για αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται σε ένα πλέγμα μέτρων για την πρόληψη - θεραπεία – κοινωνική επανένταξη. Η ΕΔΟΝ είναι κάθετα αντίθετη με τις προσεγγίσεις τεχνητού διαχωρισμού μεταξύ μαλακών και σκληρών ναρκωτικών αλλά και της νομιμοποίησής τους. Η προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος περνά μέσα από τους αγώνες για άρση των κοινωνικών ανισοτήτων.

30.    Η υγεία αποτελεί βασικό δικαίωμα, δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, το οποίο ένα κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες του. Η Δημόσια Υγεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών λιτότητας της Κυβέρνησης, η οποία προχώρησε σε σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό για την Υγεία. Η Κύπρος κατατάσσεται στην τελευταία θέση εντός ΕΕ στις δαπάνες υγείας. Δαπανούμε 2.6% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7.2%. Η εικόνα που παρατηρείται σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια καταδεικνύει πως ο τομέας της υγείας στην Κύπρο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η υποστελέχωση, η έλλειψη φαρμάκων, τεχνικού και υλικού εξοπλισμού, είναι μερικά παραδείγματα από την κατάσταση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Ως ΕΔΟΝ, τονίζουμε την ανάγκη για μια δημόσια και δωρεάν υγεία που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική βούληση να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη που ήταν αποτέλεσμα της ψήφισης των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ που ψηφίστηκαν το 2017, με συνέπεια χιλιάδες συμπολίτες μας, ανάμεσα τους και νέοι να μην έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την Υγεία  ως βασικό κοινωνικό αγαθό την οποία να στηρίξει με τα απαραίτητα κονδύλια, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων με πιο γοργούς ρυθμούς. Χρειάζεται η στήριξή τους για να μπορέσουν να αντέξουν στις απαιτήσεις οι οποίες θα προκύψουν από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Θα είναι η ραχοκοκαλιά ο δημόσιος τομέας και ως εκ τούτου χρειάζεται να στηριχτεί.


31.    Ιδιαίτερα επιρρεπείς στο φαινόμενο της παραβατικότητας βρίσκονται οι νέοι που προέρχονται από τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού. Αυτό επιβεβαιώνει τον ταξικό χαρακτήρα του φαινομένου και καταδεικνύει ότι τα εν γένει χαρακτηριστικά του καπιταλισμού, όπως αυτά της οικονομικής ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας, της ανυπαρξίας ίσων ευκαιριών στη ζωή των νέων και της αποξένωσης, αποτελούν τη βασική γενεσιουργό αιτία τέτοιων φαινομένων. Για την ΕΔΟΝ, σημαντικότερη συνεισφορά για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας αποτελεί η ένταξη των νέων στην οργανωμένη ζωή και πάλη, μέσα από τις τάξεις της ίδιας της Οργάνωσης.

32.    Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης παρατηρείται ανά το παγκόσμιο αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η οποία έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια με αφορμή την οικονομική κρίση. Μια εκμετάλλευση η οποία πρώτα και κύρια εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οι οποίες παραβιάζουν τις βασικές παραμέτρους του περιβάλλοντος όπως το θαλάσσιο περιβάλλον και το οικοσύστημα. Οι δραματικές κλιματικές αλλαγές και η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τόσα άλλα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, στέλνουν συνεχώς το δικό τους σήμα κινδύνου. Δυστυχώς και στην Κύπρο, το περιβάλλον θυσιάζεται στο βωμό της «ανάπτυξης» και της αύξησης των κερδών μερικών, με την στήριξη και της Κυβέρνησης. Οι πολλές παραβιάσεις των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και η αδυναμία της κυβέρνησης να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο προστασίας των περιοχών αυτών, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Ανάμεσα στις πολλές και επικίνδυνες παραβιάσεις, σημειώνονται οι εξόφθαλμες παραβιάσεις στην Σκουριώτισσα και τον Μαθιάτη με τα θέματα εξόρυξης χρυσού και κυανίου.

33.    Η ΕΔΟΝ απορρίπτει και αγωνίζεται κατά του ιδεολογήματος του ρατσισμού και αντιπαλεύει με όλες της τις δυνάμεις, τις όποιες πολιτικές και πρακτικές υπαγορεύουν ή υποθάλπουν το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Αυτό πηγάζει από την ιδεολογία μας και το χαρακτήρα μας και αποτελεί για εμάς ιστορικό καθήκον και ευθύνη για το μέλλον. Παλεύουμε για την ισότητα και την ίση μεταχείριση όλων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, γλώσσας, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ο ρατσισμός παράγεται και αναπαράγεται από το καπιταλιστικό σύστημα και έχει ξεκάθαρα ταξικό περιεχόμενο. Αξιοποιείται από την άρχουσα τάξη στην προσπάθεια της για αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από την ταξική πάλη απέναντι στον κοινό τους εχθρό, το κεφάλαιο. Το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα δεν το στερεί στον ντόπιο εργαζόμενο ο ξένος εργαζόμενος, αλλά η εργοδοσία.

Σήμερα ο ρατσισμός σηκώνει κεφάλι και μέσω διαφόρων ακροδεξιών οργανώσεων διεκδικεί πολιτική έκφραση και πολιτικό ρόλο, πότε ολοφάνερα και πότε συγκαλυμμένα. Σε περιόδους στις οποίες οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, προσπαθούν να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι για «όλα φταίνε οι ξένοι» και επικαλούνται τις συνέπειες που δημιούργησε η οικονομική κρίση, για να θυματοποιήσουν τους μετανάστες. Η ΕΔΟΝ όχι μόνο δεν συμμερίζεται, αλλά καταπολεμά τέτοιες νοοτροπίες και αντιλήψεις.

Παράλληλα, θεσμοί όπως το εκπαιδευτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, θα πρέπει να υποβοηθήσουν στην ανάπτυξη κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας και όχι στην παραγωγή ή αναπαραγωγή ρατσιστικών ή εχθρικών προς τους ξένους μηνυμάτων. Επιδίωξη πρέπει να είναι η ένταξη αυτών των ανθρώπων στην υπόλοιπη κυπριακή κοινωνία και όχι η γκετοποίηση τους. Ως Κύπριοι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αρκετοί συμπατριώτες μας αναγκάστηκαν – και αναγκάζονται - να μεταναστεύουν για να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς και τις οικογένειες τους.

Η πολυπολιτισμικότητα αποτελεί κοινωνικό πλούτο για τον τόπο μας. Οι νέοι μετανάστες είναι σημαντικό τμήμα της εργαζόμενης νεολαίας, με ιδιαίτερα προβλήματα και ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά. Σε συνεργασία με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να εντείνουμε την επαφή μας και τη δράση μας μέσα στους νέους μετανάστες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας τόσο προς τους μετανάστες που βρίσκονται στην Κύπρο, όσο και στους Κύπριους που μεταναστεύουν προς το εξωτερικό.»

34.    Η πολιτική των διακρίσεων με βάση το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ήταν και παραμένει απαράδεκτη. Για εμάς είναι απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα  ατόμων  να επιλέγουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Στις σύγχρονες συνθήκες είναι απαράδεκτη η στάση συντηρητικών κύκλων, όπως η Εκκλησία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΙ (Λεσβίες-Ομοφυλόφιλοι-Αμφισεξουαλικοί-Τρανσεξουαλικοί, Ιντερσεξουαλικοί) άτομα ως περιθωριακά και όχι ως ισότιμα. Για εμάς οι άνθρωποι κρίνονται με βάση την ταξική τους θέση και συνείδηση και όχι στη βάση του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Θεωρούμε πως το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να αναπτύξει καλλιέργεια κουλτούρας και αποδοχής της επιλογής του σεξουαλικού προσανατολισμού. Κρίνουμε ως θετικό βήμα την θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια. Επιπλέον, θεωρούμε σημαντικό όπως το κράτος διενεργήσει εκστρατείες καταπολέμησης των στερεότυπων και των προκαταλήψεων εις βάρος των ατόμων ΛΟΑΤΙ. Σε αυτό το πλαίσιο, παλεύουμε για την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων αυτών καθώς και την κατοχύρωση του δικαιώματος νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

35.    Η κοινωνική θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό οφείλεται κύρια στους αγώνες του γυναικείου κινήματος και ευρύτερα του Λαϊκού Κινήματος. Παρόλα αυτά, η γυναίκα καλείται να εκπληρώσει πάρα πολλούς ρόλους, όπως αυτόν της συζύγου, της μητέρας και της εργαζόμενης, μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον, μέσα σε ένα σύστημα που βασίζεται στις ανισότητες και την εκμετάλλευση. Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση και την Ε.Ε, προκαλούν πισωγύρισμα στη θέση της γυναίκας. Η ανεργία, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η ανισομισθία, οι εκβιασμοί και οι απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, η βία κατά των γυναικών, ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων βάσει φύλου, κτυπούν αδυσώπητα τον γυναικείο πληθυσμό και κυρίως τις νέες γυναίκες. Ως Οργάνωση είναι απαραίτητο να συμβάλουμε και με τις δικές μας δυνάμεις ενισχύοντας το γυναικείο κίνημα της ΠΟΓΟ και να αναδείξουμε αποφασιστικά και στην πραγματική του διάσταση, τον ταξικό χαρακτήρα του γυναικείου ζητήματος, συνδέοντας το με τα σύγχρονα προβλήματα της  νέας εργαζόμενης γυναίκας.

36.    Οι νέοι έχουν ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσουν στις τοπικές κοινωνίες τόσο για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα (πολιτισμός, αθλητισμός, επιμόρφωση, κοινωνικά προβλήματα κ.ά.), όσο και για γενικότερα ζητήματα (πολεοδομικός σχεδιασμός και έργα υποδομής, περιβάλλον, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά.). Η ΕΔΟΝ καλείται να συνεχίσει την προσπάθειά της, για να επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες τοπικής διοίκησης. Επιπλέον, πέρα από τα θεσμικά όργανα καλούμαστε να αναπτύξουμε δράση και προσφορά σε τοπικό επίπεδο.


37.    Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι οι δυνατότητες που προσφέρονται από το διαδίκτυο πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία των αναγκών των ανθρώπων όπως και κάθε επιστημονική πρόοδος. Αυτές οι δυνατότητες, μέσα στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο, φυσιολογικά αξιοποιούνται πρωτίστως από την άρχουσα τάξη για τη χειραγώγηση της νεολαίας. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των χρηστών δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη λανθασμένη χρήση του διαδικτύου. Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου μπορεί να προσφέρει ενημέρωση και γνώσεις, οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα χρειάζεται πολύς χρόνος για να βρεθούν. Γι’ αυτό και ως ΕΔΟΝ θεωρούμε πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις στους νέους, για να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια.


Το ΕΔΟΝίτικο Οικοδόμημα

38.    Βάση του όλου οικοδομήματος της ΕΔΟΝ αποτελεί η Tοπική Oργάνωση (Τ.Ο), η οποία αναπτύσσει δράση στην κοινότητα, στη συνοικία, στο σχολείο, στους τόπους δουλειάς, τις σχολές και τα Πανεπιστήμια. Μια τοπική οργάνωση μαζική, η οποία λειτουργεί και αναπτύσσει δραστηριότητα προς διάφορες κατευθύνσεις, μπορεί όσο κανένας άλλος να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από τους νέους, να διοχετεύσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα τη διάθεση της νεολαίας για συλλογική συμμετοχή και δράση. Κατ’ επέκταση, πάγιος στόχος της ΕΔΟΝ είναι η αύξηση των τοπικών οργανώσεων, η συστηματική τους λειτουργία και η μαζική συμμετοχή των μελών της Οργάνωσης στη ζωή και τη δράση των Τ. Ο. Στις σημερινές συνθήκες της όξυνσης τόσο των επιθέσεων ενάντια στην Αριστερά, όσο και των προβλημάτων της νέας γενιάς ένεκα της καπιταλιστικής κρίσης, η άρτια οργανωτική κατάσταση της ΕΔΟΝ καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική.

Ο στόχος του περασμένου 18ου Συνεδρίου για οργανωτική ανασύνταξη και μαζικοποίηση δεν επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα, καθώς η κάμψη που αντιμετωπίσαμε την τριετία 2013-16 οδήγησε με κυλιόμενο τρόπο στη μεταφορά προβλημάτων από Τμήμα σε Τμήμα. Παρόλα αυτά, παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης στο επίπεδο των μελών μας από το 2016 μέχρι σήμερα στο 19ο Συνέδριο.

39.    Στην Τοπική Οργάνωση και στο επίπεδο λειτουργίας της είναι που στηρίζει η ΕΔΟΝ τη σταθερή και συστηματική δράση της, την υλοποίηση των στόχων της και την αξιοποίηση της προσφοράς ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού μελών της. Η συνεχής επιδίωξη λοιπόν της εύρυθμης λειτουργίας των Τοπικών Οργανώσεών μας έχει μια ιδιαίτερη σημασία.

Η Τοπική Επιτροπή, που καθοδηγεί τη δράση της Τοπικής Οργάνωσης από Γενική Συνέλευση σε Γενική Συνέλευση, θα πρέπει να συνεδριάζει συχνά και τακτικά και να φροντίζει για την υλοποίηση του πλάνου δραστηριοτήτων και την εμπλοκή ΕΔΟΝιτών στη δουλειά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών από τοπικά στελέχη.

Τα Επαρχιακά Συμβούλια και ιδιαίτερα οι Επαρχιακές Γραμματείες, θα πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν συγκεκριμένη βοήθεια στις Τοπικές Οργανώσεις και συνεχώς να τις παρακολουθούν, καθοδηγώντας τις και όχι υποκαθιστώντας τις. Έλεγχος και στήριξη της δουλειάς μας πρέπει να γίνεται και από την Κεντρική Γραμματεία προς τις Επαρχιακές Οργανώσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επαρκής στελέχωση των καθοδηγητικών σωμάτων με στελέχη της Οργάνωσης που να έχουν τις πολιτικές και οργανωτικές δυνατότητες.

40.    Ο ρόλος των καθοδηγητικών σωμάτων της ΕΔΟΝ στην υλοποίηση των στόχων και την εύρυθμη λειτουργία της Οργάνωσης είναι αποφασιστικής σημασίας, γι’ αυτό και πάντοτε θα πρέπει να διατηρούν ζωντανή την επαφή τους με τη βάση.

Τα καθοδηγητικά σώματα, για να είναι σε θέση να καθοδηγούν τη δουλειά της Οργάνωσης που αναπτύσσεται σε όλα τα επίπεδα και σε διάφορες κατευθύνσεις χρειάζεται να αφουγκράζονται τον παλμό της νεολαίας, την επικαιρότητα των προβλημάτων, των αναζητήσεων και των προβληματισμών της, έτσι που να γίνεται σωστή αξιολόγηση των στόχων και της δράσης που αναλαμβάνει η Οργάνωση.

41.    Η φύση και ο χαρακτήρας της ΕΔΟΝ επιβάλλει τη συχνή ανανέωση γι’ αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμα να σχεδιάζεται η ανανέωση και ενίσχυση με νέα στελέχη των καθοδηγητικών σωμάτων, όσο και των τοπικών οργανώσεων. Η εμπλοκή νέων στην καθημερινή δραστηριότητα της Οργάνωσης και η ζύμωση στο πεδίο της πάλης για διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα, αποτελούν προϋποθέσεις για δημιουργία της αντικειμενικής βάσης πάνω στην οποία μπορούμε να στηρίξουμε την πολιτική ανάδειξης στελεχών.

Επιβάλλεται να ενισχύσουμε τους δεσμούς και την οργανωτική σχέση των Τ.Ο. του Μαθητικού, του Φοιτητικού και των Νέων Εργαζομένων, έτσι που στη μεταφορά από το ένα τμήμα στο άλλο, όχι μόνο να μην έχουμε απώλειες δυνάμεων, αλλά να επιτύχουμε την ενίσχυση και τη μαζικοποίηση των γραμμών μας, στις Τ.Ο. ξεχωριστά, αλλά και της ΕΔΟΝ γενικότερα.

42.    Η εγγραφή κάποιου νέου ή νέας στην ΕΔΟΝ, είναι μια πράξη πρώτα απ΄ όλα πολιτική. Είναι η ενέργεια, η οποία συνδέει ένα νέο/νέα με την πολιτική οργάνωση νεολαίας της Αριστεράς, την ΕΔΟΝ.

Η επιτυχία της Οργανωτικής μας εξόρμησης στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς αποτελεί τη βάση για την εκπλήρωση των στόχων μας στο υπόλοιπο της χρονιάς. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για μια οργάνωση με το χαρακτήρα της ΕΔΟΝ, της οποίας η μαζικότητα, η στήριξη της Οργάνωσης στη βάση της, η εμπλοκή του κάθε μέλους στη δουλειά και η δυνατότητα να φτάνουμε και στον τελευταίο νέο είναι πρώτιστα ιδεολογική επιλογή. Η διαλεκτική σχέση μεταξύ του ποσοτικού και του ποιοτικού στην οργανωτική εξόρμηση αποτελεί το συστατικό στοιχείο για την επιτυχία.

43.    Το Παγκύπριο Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων μέσα από την πολύπλευρη δράση του, που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-13 χρονών, στοχεύει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών με τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ισότητας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στοχεύει στην καλλιέργεια του αισθήματος της αλληλεγγύης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς όλου του κόσμου.

Δυστυχώς, με τον τρόπο που εξελίσσεται η Κυπριακή κοινωνία, επηρεασμένη από την παγκόσμια κοινωνικό-οικονομική κατάσταση, στερεί από τα παιδιά τις βασικές προϋποθέσεις για να ζήσουν μια πραγματικά παιδική δημιουργική ηλικία. Η προώθηση του ατομικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η εμπορευματοποίηση της μόρφωσης και της ψυχαγωγίας, καλλιεργείται με διάφορους τρόπους στα παιδιά μέσα από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Η Οργάνωση πρέπει να συνεχίσει να θέτει στις προτεραιότητες της τη μαζικοποίηση του παιδικού μας κινήματος. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τον εμπλουτισμό της δράσης του, αλλά κυρίως μέσα από την καλύτερη συνεργασία με τους συλλόγους μας και το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα, καθώς επίσης και με την ανάπτυξη δράσης που να απευθύνεται και να έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Στόχος της Οργάνωσης είναι η συγκρότηση Τοπικών Κινημάτων σε όλες τις επαρχίες, παντού και όπου υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Επιπλέον, στόχος θα πρέπει να είναι η διάδοση του χαρακτήρα και της δράση του Παγκύπριου Κινήματος Εδονόπουλων σε όλα τα τμήματα της Οργάνωσης.

44.    Το σχολείο είναι ένας από τους κατεξοχήν χώρους όπου η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση και η αλληλεπίδραση γύρω από διάφορα ζητήματα είναι κυρίαρχο στοιχείο στην καθημερινότητα όλων των εμπλεκομένων. Το γεγονός αυτό, επιτρέπει τη συνεχή και δραστική επίδραση στις συνειδήσεις τους. Τα δεδομένα αυτά, καθιστούν την παρουσία των Τ.Ο. της ΕΔΟΝ στα σχολεία απαραίτητη για να έχουμε αφενός τη δυνατότητα να αποκτήσουμε αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί  στα σχολεία και να μπορούμε αφετέρου να οργανώνουμε κινηματικά τους εμπλεκόμενους. Η παρουσία και η παρέμβασή μας, διασφαλίζονται μέσα από την ύπαρξη Τοπικών Οργανώσεων της ΕΔΟΝ στα σχολεία, προτάσσοντας παράλληλα την Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών, τη μαθητική συνδικαλιστική κίνηση της Αριστεράς.

Σημαντική προσπάθεια έγινε στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας σε πολιτικό – μορφωτικό επίπεδο, όπως επίσης και προς την κατεύθυνση αναβάθμισης και προβολής της δράσης της ΠΕΟΜ, τόσο εντός και εκτός σχολείου, όσο και διαδικτυακά. Η ΠΕΟΜ εξακολουθεί να αποτελεί πόλο συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων ανάμεσα στο μαθητόκοσμο.

Τα μαθητικά μέλη μας αποτελούν την φωνή της ΕΔΟΝ σε κάθε σχολείο. Συνεπώς, στόχος της καθημερινής μας δουλειάς πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για ανάληψη πολιτικών και οργανωτικών ευθυνών από τα μέλη μας στα σχολεία. Αμετάθετος στόχος μας, επίσης, είναι η ενεργός συμμετοχή όλο και περισσότερων ΕΔΟΝιτών στα συνδικαλιστικά μαθητικά σώματα, λειτουργώντας ως εκφραστές των πραγματικών συμφερόντων των μαθητόκοσμου, όπου με τις ενέργειες και τις πράξεις που αναλαμβάνουν ενισχύουν το κύρος, την αποτελεσματικότητα, τη δυναμική και την αξιοπρέπεια του μαθητικού κινήματος.

45.    Η δημιουργία του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ το 1992 και η λειτουργία Τοπικών Οργανώσεων στη βάση του χώρου σπουδών, ήταν απαραίτητη συγκυρία, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της συνεχούς ανόδου του αριθμού των φοιτητών. Παραμένει το μαζικότερο Τμήμα και παράλληλα Επαρχιακή Οργάνωση της ΕΔΟΝ, με Τ.Ο. σε Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν το φοιτητικό κίνημα, μέσα σε πολύ αρνητικά κοινωνικοοικονομικά δεδομένα για τους φοιτητές, απόρροια των πολιτικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ των τελευταίων 6 χρόνων.

Παραμένει η ραχοκοκαλιά της ΠΟΦΕΝ και του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, μέσα από την αξιοποίηση της πλατιάς συνδικαλιστικής μας έκφρασης, της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών που ιδρύθηκε το 1974. Η Προοδευτική επιμένει να εμπλέκει στις γραμμές της χιλιάδες κόσμο μέσα από την πολύμορφη πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Η σταθεροποίηση σε ψηλά επίπεδα των ποσοστών μας σε αρκετούς χώρους σπουδών αλλά και στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα κρίνεται σημαντική, αφού έχει σοβαρό αντίκτυπο στο Λαϊκό Κίνημα και ευρύτερα στην κοινωνία.

Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που το Φοιτητικό Τμήμα έχει μπροστά του, είναι η ιδεολογική και πολιτική διαπαιδαγώγηση των μελών και ανάδειξη στελεχών. Ταυτόχρονα, το Φοιτητικό Τμήμα έχει σημειώσει πολύ σημαντική βελτίωση στον τομέα της συμμετοχής των φοιτητικών στελεχών στη ζωή και τη δράση της Οργάνωσης και του κινήματος ευρύτερα. Αμετάθετος στόχος παραμένει η συνεχής μαζικοποίηση των γραμμών του φοιτητικού τμήματος.

46.    To Τμήμα Νέων Εργαζομένων αποτελεί το νεότερο σε λειτουργία Τμήμα της Οργάνωσης μας, το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 και σηματοδότησε σειρά αλλαγών στην Οργάνωση. Οι στόχοι που θέταμε εξ αρχής για το Τμήμα αυτό ήταν η μαζικοποίηση της παρουσίας Νέων Εργαζόμενων στη ζωή και δράση της ΕΔΟΝ, η ίδρυση μεγαλύτερου αριθμού Τ.Ο Νέων Εργαζομένων και η εξειδίκευση σε προβλήματα που αφορούν στους Νέους Εργαζόμενους.

Οι Τοπικές Οργανώσεις έχουν σταθεροποιηθεί αριθμητικά, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε μετά το 18ο  Παγκύπριο Συνέδριο. Φαίνεται ότι ακόμα υπάρχει αρκετός δρόμος προς την επίτευξη των στόχων μας για παρέμβαση του Τμήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία ευρύτερα. Το Τμήμα αναπτύσσει πρωτοβουλίες και εκστρατείες, χρήζει όμως ακόμα βελτίωσης. Για να καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το Τμήμα πρέπει να οργανωθούμε περαιτέρω στο κομμάτι της μεταφοράς και σύνδεσης των αποφοίτων του Φοιτητικού Τμήματος της Οργάνωσης στις Επαρχιακές Οργανώσεις της ΕΔΟΝ, μετά το πέρας των σπουδών τους. Η προσπάθεια αυτή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Αρνητικό παραμένει το γεγονός ότι αδυνατούμε να εντάξουμε στην Οργάνωση μια πολύ σημαντική μερίδα της νεολαίας που από το σχολείο εντάσσεται απευθείας στην αγορά εργασίας.   

Στόχος συνεχίζει να παραμένει η λειτουργία Τ.Ο Νέων Εργαζομένων είτε σε τοπική, είτε σε συμπλεγματική βάση, χωρίς αυτό να είναι το ιδανικό. Η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί, για να επανακάμψουμε, να αυξήσουμε τις Τ.Ο και τη δράση τους και  να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση.  

Η οργανωτική ενίσχυση και ανάκαμψη του Τμήματος παραμένει το ζητούμενο, αφού κάτι τέτοιο θα προσθέσει στη δράση των Επαρχιακών Οργανώσεων. Υπάρχουν αρκετά περιθώρια για εμπλοκή περισσοτέρων Νέων Εργαζομένων στη δράση της ΕΔΟΝ. Οι Τ.Ο Νέων Εργαζόμενων θα πρέπει να καταστούν χώροι ζύμωσης, διαπαιδαγώγησης, μορφωτικής και ιδεολογικής δουλειάς, χώροι ανάδειξης προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία και εφαλτήριο αγώνων και διεκδικήσεων για τους νέους στην κάθε περιοχή. Παράλληλα, το Τμήμα πρέπει να ενισχύσει την επαφή του με νέους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό και να δημιουργήσει Τ.Ο όπου είναι δυνατό.

47.    Το Φεστιβαλικό Κίνημα αποτελεί την έκφραση της πολιτιστικής, αλλά και της πολιτικής παρέμβασης της ΕΔΟΝ στα κοινωνικά δρώμενα. Αδιαμφισβήτητα, τα Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των νέων και του λαού μας ως το κορυφαίο πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός, γεμάτο ανθρωπιά και αξιοπρέπεια. Είναι ένας θεσμός που τρέφεται και διατηρεί τη δυναμική της από τα πανανθρώπινα οράματα, τις αξίες και τα ιδανικά που εμπνέουν και καθοδηγούν την ΕΔΟΝ. Αποτελούν ένα ισχυρό μηχανισμό αντεπίθεσης κατά της μαζικής υποκουλτούρας.

48.    Η πλατιά δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης της οργάνωσης και αφορά στον τομέα του πολιτισμού και τον ευρύτερο τομέα ψυχαγωγίας των νέων. Στην πλατιά δραστηριότητα συμπεριλαμβάνονται τα φεστιβάλ, οι συναυλίες, πολιτικό-καλλιτεχνικές  εκδηλώσεις, αθλητικά τουρνουά και πρωταθλήματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές, πάρτι, διοργάνωση μπουάτ, κινηματογραφικές προβολές, διατήρηση μουσικών, χορευτικών, θεατρικών σχημάτων κ.ο.κ. Η ΕΔΟΝ επιδιώκει την ενεργητική εμπλοκή των νέων στις τέχνες, τον πολιτισμό, δίνοντας δημιουργική διέξοδο στις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα όμως, η πλατιά δραστηριότητα με τη δυνατότητα που παρέχει στην Οργάνωση για μαζική επαφή με τους νέους αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μηχανισμό για άμεση και έμμεση πολιτική- ιδεολογική επίδραση σε πλατιά στρώματα νεολαίας.

49.    Οι σύλλογοι του Λαϊκού Κινήματος αποτέλεσαν για δεκαετίες φάρο πολιτιστικής, αθλητικής, αλλά και πολιτικής δραστηριότητας και δημιουργίας. Σήμερα, η δράση τους παρουσιάζει σοβαρή υποχώρηση. Η απουσία της νεολαίας από τους συλλόγους δυστυχώς συνεχίζεται. Η υποδομή και ο τρόπος λειτουργίας των συλλόγων μας, ως καφενεία ως επί το πλείστον,  δεν μπορεί να ελκύσει τη νεολαία. Η αξιοποίηση του όποιου ελεύθερου χρόνου της νεολαίας βρίσκει απάντηση στις πολλές άλλες επιλογές, όπως είναι οι καφετέριες ή το νεανικό στέκι της περιοχής του.

Από την άλλη, εκεί και όπου έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι για τη νεολαία και λειτουργούν πολιτιστικοί όμιλοι και ομάδες (χορού, μουσικής, θεάτρου, ομαδικών και ατομικών αθλημάτων κ.α.) παρατηρείται εμπλοκή νεολαίας, αλλά δυστυχώς τα παραδείγματα δεν είναι πολλά.

Στη βάση των πιο πάνω διαπιστώσεων, και αναγνωρίζοντας τον εξαιρετικής σημασίας ρόλο που επιβάλλεται να διαδραματίσουν οι αθλητικοί-μορφωτικοί μας σύλλογοι, ως το πλέον σημαντικό μέσο επαφής του Λαϊκού Κινήματος με τις τοπικές κοινωνίες, επιβάλλεται να παρθούν μέτρα πρακτικά και εφαρμόσιμα.

50.    Η ιδεολογική δουλειά αποκτά νόημα μόνο όταν μεταφέρεται από τη θεωρία στην πράξη, εξυπηρετώντας την οργανωτική και πολιτική δουλειά της Οργάνωσης.

Η αναβάθμιση της μορφωτικής – ιδεολογικής δουλειάς της ΕΔΟΝ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ισχυρής βάσης στήριξης του αγώνα της ΕΔΟΝ και της προοπτικής του. Σε ένα κόσμο αντιφατικό και σύνθετο, με την κυρίαρχη ιδεολογία να αναπαράγεται όλο και πιο έντονα, η ιδεολογική-μορφωτική ενίσχυση των ΕΔΟΝιτών και των ΕΔΟΝίτισσων προβάλει ως επιτακτική ανάγκη.

Η αυτομόρφωση, ως συμπλήρωμα της μορφωτικής δουλείας της Οργάνωσης, αποτελεί βασικό μοχλό της ιδεολογικής κατάρτισης του κάθε ΕΔΟΝίτη. Με την αυτομόρφωση και το ανέβασμα του ιδεολογικού επίπεδου, ο κάθε ΕΔΟΝίτης είναι πιο ικανός να αντιπαλέψει τις ιδεολογικές επιθέσεις της κυρίαρχης τάξης.

Η μορφωτική μας δραστηριότητα επεκτείνεται ασφαλώς στην ενημέρωση και ανάλυση της πολιτικής επικαιρότητας (διεθνούς και τοπικής), την ιστορία του Λαϊκού Κινήματος και την ανάλυση εξειδικευμένων ζητημάτων που αφορούν τη νεολαία.

51.    Η παρουσία της ΕΔΟΝ στο παγκόσμιο αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό κίνημα νεολαίας στηρίζεται σε δύο βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αφενός στον αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αφετέρου στη διεθνιστική αλληλεγγύη, η οποία πηγάζει από την ιδεολογική μας θεώρηση πως η Αριστερά πρέπει να πρωτοστατεί στην έμπρακτη στήριξη όλων των αγωνιζόμενων λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, κοινωνική ευημερία, πρόοδο και σοσιαλισμό.

Όσον αφορά το ζήτημα του κυπριακού και των εξελίξεων γύρω από αυτό, η Οργάνωση επιδιώκει να κρατά ενημερωμένες τις αδελφές μας οργανώσεις αλλά και τις διεθνείς ή περιφερειακές δομές στις οποίες συμμετέχει.  Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι, στα πλαίσια του 19ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που διεξήχθη το 2017 στη Ρωσία, η Οργάνωση μας παρουσίασε το Κυπριακό πρόβλημα στο Αντιιμπεριαλιστικό Δικαστήριο του φεστιβάλ. Στο επίπεδο της διεθνιστικής αλληλεγγύης και διεθνούς δράσης, η Οργάνωση συμμετείχε σε αποστολές αλληλεγγύης, σε αντιιμπεριαλιστικές κατασκηνώσεις, σε συνέδρια οργανώσεων νεολαίας, στις Συναντήσεις των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών καθώς και στα Γενικά Συμβούλια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών - ΠΟΔΝ.


52.    Βασικός πυλώνας διεθνούς δράσης της ΕΔΟΝ αποτελεί η δραστηριοποίησή της στην ΠΟΔΝ. Η ΠΟΔΝ αναγνωρίζεται ως ο πραγματικός εκφραστής του προοδευτικού νεολαιίστικου κινήματος στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική πρόοδο και ειρήνη. Η ΠΟΔΝ έχει καταφέρει να ανακάμψει σε πολύ μεγάλο βαθμό, μετά τα προβλήματα (πολιτικά και οργανωτικά) που παρουσιάστηκαν το ’90 και να αναπτύξει μια πολύπλευρη και αποτελεσματική δράση σχεδόν σε όλες τις ηπείρους.

Η εκλογή της ΕΔΟΝ στην προεδρία της ΠΟΔΝ από το 2011 και η επανεκλογή της το 2015, επιβεβαίωσε την εκτίμηση που χαίρει η Οργάνωση από το σύνολο των κομμουνιστικών και αριστερών οργανώσεων και του νεολαιίστικου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ευρύτερα. Η προσφορά της ΕΔΟΝ στην προεδρία κρίνεται ως αρκετά ικανοποιητική, ιδιαίτερα ως προς την προσπάθεια διατήρησης του χαρακτήρα της ΠΟΔΝ. Με την παρουσία της στην Προεδρία της Ομοσπονδίας, η ΕΔΟΝ αναλαμβάνει την ευθύνη να συνεχίσει να συντονίζει την κοινή δράση των -πέραν των 130- οργανώσεων μελών της σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΔΟΝ έχει το καθήκον να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, έτσι ώστε το έργο ενίσχυσης της ΠΟΔΝ να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Από την Προεδρία της ΠΟΔΝ, η ΕΔΟΝ συμβάλλει στις προσπάθειες περαιτέρω διεθνοποίησης του Κυπριακού, με την προώθηση του από τις εκατοντάδες οργανώσεις μέλη της ΠΟΔΝ.

Ο θεσμός των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα της νέας γενιάς. Το 19ο ΠΦΝΦ (όπως και το 18ο) βρήκε την ΕΔΟΝ στην Προεδρία της Οργανωτικής του Επιτροπής. Η ευθύνη αυτή ήταν μια τεράστια πρόκληση για την οργάνωση μας λόγω των πολλών ζητημάτων που καλεστήκαμε να διαχειριστούμε. Καταφέραμε ωστόσο να ολοκληρώσουμε το καθήκον μας με συνέπεια και σοβαρότητα φτάνοντας έτσι σε ένα επιτυχές φεστιβάλ με πολύ μεγάλη μαζικότητα και πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.  

53.    Το εκφραστικό όργανο της EΔON, η εφημερίδα «Νεολαία», κατά την πολύχρονη ιστορία του άλλαξε πολλές φορές συχνότητα έκδοσης αλλά και μορφή, κυρίως λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε κατά καιρούς η Οργάνωση. Η ΕΔΟΝ παραμένει η μοναδική πολιτική οργάνωση νεολαίας που εκδίδει σε τακτική βάση εφημερίδα που να απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους.

Οι στόχοι μας για την εφημερίδα «Νεολαία» επικεντρώνονται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός, στην αναβάθμιση και την ποιότητα του περιεχομένου της εφημερίδας, τον εμπλουτισμό της θεματολογίας και την προβολή των θέσεων και δραστηριοτήτων της Οργάνωσης. Αφετέρου, επικεντρώνεται στη διάδοση της, μέσω των επαρχιακών οργανώσεων, έτσι ώστε να φτάνει σε περισσότερους νέους κάθε φορά.

Κύρια έγνοια μας πρέπει να είναι η αύξηση της κυκλοφορίας του εντύπου μας. Εκτός από την οικονομική πτυχή, για την EΔON έχει τεράστια πολιτική σημασία να καταλήγει η εφημερίδα στα χέρια όσο το δυνατό περισσότερων νέων. Αποτελεί, σ’ αυτό τον τόπο, μία από τις ελάχιστες φωνές που αντιπροτάσσουν στα διαβρωμένα ΜΜΕ του σήμερα, τις δικές της ποιοτικές προτάσεις, θέσεις και δράσεις.

54.    Η λειτουργία της κατασκήνωσης της ΕΔΟΝ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες για δύο μεγάλα τμήματα της Οργάνωσης, το Μαθητικό Τμήμα και το Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων. Κάθε χρόνο θα πρέπει να θέτουμε τις βάσεις, ώστε η κατασκήνωση να συνδράμει με τρόπο καθοριστικό στην ιδεολογικοπολιτική κατάρτιση των μαθητικών στελεχών μας, στη δημιουργία ευαισθησιών και συνείδησης στα ΕΔΟΝόπουλα, στην ενδυνάμωση των δεσμών των ΕΔΟΝιτών μεταξύ τους, αλλά και των δεσμών των μελών μας με την Οργάνωση. Παράλληλα, η κατασκήνωση θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει τη δυνατότητα στα ΕΔΟΝόπουλα και τους ΕΔΟΝίτες να αξιοποιήσουν δημιουργικά και παραγωγικά τον ελεύθερο τους χρόνο, ερχόμενοι σε επαφή με ευρύτερες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα της συμμετοχής στις κατασκηνώσεις της ΕΔΟΝ, συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων όλων των ηλικιών ως κατασκηνωτές και όχι μόνο ως επισκέπτες.

55.    Το 19ο Παγκύπριο Συνέδριο αποτελεί πια σταθμό ανασύνταξης και ενδυνάμωσης της ΕΔΟΝ. Μια ανασύνταξη που θα καταστήσει την ΕΔΟΝ γερή και μαζική για αναβάθμιση του αγώνα της προοδευτικής, της αριστερής νεολαίας της Κύπρου με στόχο την κατάκτηση και πραγμάτωση των οραμάτων μας. Θέτουμε στην προμετωπίδα μας τον αγώνα για απελευθέρωση κι επανένωση της πατρίδας μας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά παράλληλα με αυτό στόχο, την πάλη για βελτίωση της ποιότητας ζωής της νέας γενιάς. Διατηρούμε ξεκάθαρη την προοπτική της οικοδόμησης της ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας. Της κοινωνίας της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, του σοσιαλισμού.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η κοινωνική αλλαγή περνάει μέσα από την πάλη για το σήμερα. Μέσα στις σημερινές σύνθετες και εχθρικές συνθήκες, η ΕΔΟΝ θα συνεχίσει να είναι ακλόνητη και συμπαγής, δυνατή και μαζική. Συνεχίζοντας στο δρόμο της πάλης για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.


                                                                                                «ΕΔΟΝ γερή και μαζική, δύναμη στους αγώνες της νεολαίας»

 

 

© 2023 EDON. All Rights Reserved.