Παλαιότερα ο τίτλος του διδακτορικού φοιτητή φάνταζε κάτι ξεχωριστό. Σήμερα στην Κύπρο των πολλών πανεπιστημίων και της ευκολότερης πρόσβασης σε οποιοδήποτε τμήμα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Τα σημερινά δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αμέτρητοι πτυχιούχοι, αφού ο κάθε ένας μπορεί να εξασφαλίσει ένα ή και περισσότερους ακαδημαϊκούς τίτλους σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.
Ο αντίκτυπος της κατάστασης αυτής σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μόνο θετικό δεν είναι. Tα πολλά πτυχία έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά βιογραφικά τα οποία δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για εκμετάλλευση από τους εργοδότες.
Η διδακτορική μου διατριβή πραγματεύεται την διερεύνηση αρρυθμιών μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση Αορτοστεφανιαίας Παράκαμψης και το πώς η παρουσία αρρυθμιών επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης. Ένα άτομο συστήνεται να προβεί στην συγκεκριμένη επέμβαση αν έχει διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο και πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θνησιμότητας ανά το παγκόσμιο.
Οι κύριοι παράγοντες που σχετίζονται με αυτή είναι το οικογενειακό ιστορικό, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος που οδηγεί πολλές φορές σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, η προσωρημένη ηλικία, το ανδρικό φύλο, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπέρταση, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα. Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της καρδιαγγειακής νόσου είναι η στένωση και η πλήρης απόφραξη ενός αγγείου που αιματώνει την καρδία.
Η πρόληψη αποτελεί το σημείο κλειδί αφού οι διαγνωστικοί έλεγχοι που περιλαμβάνονται σε ένα καρδιολογικό έλεγχο έχουν πολύ υψηλά ποσοστά ευαισθησίας. Η ευαισθησία αναφέρεται στην ικανότητα μίας εξέτασης να ανιχνεύσει ορθά ένα άτομο που νοσεί με μία συγκριμένη ασθένεια. Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που ακολουθούν τον ετήσιο καρδιολογικό έλεγχο θα ανιχνεύσουν την νόσο σε πρώιμο στάδιο, έχοντας έτσι υψηλές πιθανότητες θεραπείας με καλή ποιότητα ζωής. Παρόλα αυτά ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με καρδιαγγειακή νόσο καθημερινά πεθαίνουν από Μυοκαρδιακό Έμφραγμα.
Τα άτομα τα οποία διαγιγνώσκονται με σοβαρές στενώσεις στα αγγεία που αιματώνουν τον καρδιακό μυ, αξιολογούνται για πιθανή επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης. Σκοπός της συγκεκριμένης επέμβασης είναι να γίνει παράκαμψη στο σημείο ή σημεία των αγγείων που παρουσιάζουν σημαντική στένωση.
Όπως έχω αναφέρει η διδακτορική μου διατριβή διερευνά αρρυθμίες οι οποίες εμφανίζονται μετά από την συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση. H Κολπική Μαρμαρυγή είναι η συχνότερη αρρυθμία μετά από μία καρδιοχειρουργική επέμβαση με συχνότητα εμφάνισης που κυμαίνεται από 15-40%. Οι πιθανότητες εμφάνισης Κολπικής Μαρμαρυγής αυξάνονται εάν η Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη συνδυάζεται μαζί με επέμβαση αντικατάστασης ή επιδιόρθωσης καρδιακής βαλβίδας. Η εμφάνιση Κολπικής Μαρμαρυγής χρήζει άμεσης εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Η παρουσία της σχετίζεται με αύξηση της διάρκειας νοσηλείας, αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας, αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και επιφέρει σημαντικό κόστος στο σύστημα υγείας.
Οι προεγχειρητικοί παράγοντες που σχετίζονται με την παρουσία αρρυθμιών μετά από χειρουργείο Αορτοστεφανιαίας Παράκαμψης είναι η προχωρημένη ηλικία, το αντρικό φύλο, η παχυσαρκία, η υπέρταση και το χαμηλό κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας.
Στους διεγχειρητικούς παράγοντες που σχετίζονται με την παρουσία νέας Κολπικής Μαρμαρυγής ξεχωρίζει η επέμβαση σε βαλβίδα λόγω των ανατομικών μεταβολών του κόλπου που υπάρχουν από την δυσλειτουργία της βαλβίδας. Επίσης αναφέρονται στην βιβλιογραφία ως αιτιολογικοί παράγοντες ο χρόνος καρδιοπνευμονικής παράκαμψης, το τραύμα που προκαλείται στο μυοκάρδιο από το χειρουργείο και η ανάγκη για υποστήριξη με ινότροπα φάρμακα.
Σχετικά με τους μετεγχειρητικούς παράγοντες που σχετίζονται με την παρουσία Κολπικής Μαρμαρυγής, ο σημαντικότερος από αυτούς φαίνεται να είναι τα χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα. Η υπομαγνησιαιμία, οι αυξημένες ανάγκες σε ινότροπα, η οξεία ισχαιμία του μυοκαρδίου, οι μεγάλες μεταβολές στην Αρτηριακή Πίεση αποτελούν επίσης σημαντικές μεταβλητές που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί Κολπική Μαρμαρυγή. Η Υποκαλιαιμία εκτός από την εμφάνιση Κολπικής Μαρμαρυγής σχετίζεται και με την εμφάνιση Κοιλιακών Αρρυθμιών. Οι κοιλιακές αρρυθμίες είναι μία σοβαρή ομάδα αρρυθμιών που μπορούν να επιφέρουν μέχρι και θάνατο.
Στην Κύπρο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες οι οποίες να αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η συγκεκριμένη διδακτορική διατριβή αναμένεται να αναδείξει το ποσοστό των ατόμων που παρουσιάζουν αρρυθμίες μετά από Αορτοστεφανιαία Παράκαμψη στον κυπριακό πληθυσμό, έτσι ώστε να γίνει σύγκριση με τα ποσοστά που αναφέρονται στην βιβλιογραφία από άλλες χώρες.
Οι αρρυθμίες είναι από τις σημαντικότερες επιπλοκές οι οποίες μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, συνεπώς τα αποτελέσματα της διατριβής θα είναι μία ένδειξη της ποιότητας φροντίδας που έχουμε στην Κύπρο στους καρδιοχειρουργημένους ασθενείς.
Κυριάκος Αλεξάνδρου
Διδακτορικός φοιτητής Τμήμα Νοσηλευτικής-ΤΕ.ΠΑ.Κ