Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (ΣγΕ)
Έκδοση του Μορφωτικού Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ 2007
1. Τι είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη;
-Ο ΣγΕ δημιουργήθηκε το 1994, λίγο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και των σοσιαλιστικών χωρών με στόχο την ενσωμάτωση αυτών και άλλων ανεξάρτητων κρατών στο ΝΑΤΟ. Ο ΣγΕ είναι ο προθάλαμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
-Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, την κύρια δηλαδή ενημέρωση για το ΣγΕ, ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε με στόχο τη συνεργασία μεταξύ ξεχωριστών κρατών και του ΝΑΤΟ. Δηλαδή ο σκοπός αρχικά ήταν η ανάπτυξη σχέσεων με το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια η πλήρης ένταξη. Ο συγκεκριμένος σκοπός έχει ήδη επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό αφού 23 χώρες από το πρώην σοσιαλιστικό μπλοκ έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ άλλες τόσες έχουν κάνει αίτηση ένταξης ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης.
-Ο ΣγΕ είναι προθάλαμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ
2. Ποια η σχέση του Συνεταιρισμού με το ΝΑΤΟ;
-Η κάθε χώρα μέλος του ΣγΕ καθορίζει τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της προς το Συνεταιρισμό στη βάση του λεγόμενου «Εγγράφου Πλαισίου» που συμφωνείτε με το ΝΑΤΟ.
-Η κάθε χώρα δεσμεύεται για τη διαφάνεια στη διαμόρφωση της εθνικής της άμυνας και του στρατού της, το «δημοκρατικό» έλεγχο στις στρατιωτικές δυνάμεις και τη κοινή δράση με το ΝΑΤΟ σε «ειρηνικές και ανθρωπιστικές» εκστρατείες. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από την εμπλοκή των χωρών στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, διασφαλίζεται και η δυνατότητα του ΝΑΤΟ να παρακολουθεί και να ελέγχει την άμυνα κάθε χώρας – μέλους του ΣγΕ.
-Η κάθε χώρα με βάση το «Έγγραφο Πλαίσιο» μπορεί να αναλαμβάνει και επιμέρους πρωτοβουλίες με το ΝΑΤΟ, αφού πρώτα εγκριθούν από την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
3. Γιατί διαφωνούμε με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ;
- Το ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους κυριότερους εγκεφάλους του δίδυμου εγκλήματος στην Κύπρο το 1974. Τόσο το πραξικόπημα, όσο και η τουρκική εισβολή είχαν σχεδιαστεί στα κλειστά δωμάτια του ΝΑΤΟ, ενώ τα ΝΑΤΟϊκά όπλα ενίσχυσαν και ενισχύουν μέχρι σήμερα τον κατοχικό στρατό της Τουρκίας. Άλλωστε η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες.
-Πολλές φορές το ΝΑΤΟ ενίσχυσε και συνεργάστηκε με στυγνά δικτατορικά καθεστώτα ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και το παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα.
-Το ΝΑΤΟ πρωταγωνίστησε στην εισβολή στη Γιουγκοσλαβία, στο Πόλεμο του Κόλπου, στην εισβολή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στηρίζει την ισραηλινή κατοχή στη Παλαιστίνη. Έχει μετατρέψει μεγάλες περιοχές των Βαλκανίων, όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσσοβο, σε αμερικάνικα προτεκτοράτα και επιδιώκει τον οριστικό διαμελισμό της περιοχής.
-Το ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικά ένας από τους πιο σημαντικούς βραχίονες του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού με στόχο την επιβολή της αμερικάνικης αιματοβαμμένης κυριαρχίας. Δηλαδή, αποτελεί ένα επιθετικό ιμπεριαλιστικό οργανισμό επιβολής της «Νέας Τάξης».
-Το ΝΑΤΟ είναι ένας από τους συνδιαμορφωτές του Κυπριακού προβλήματος. Ως εκ τούτου δεν θα επιτρέψουμε την ένταξη της πατρίδας μας σε έναν οργανισμό που «δημιούργησε» την κυπριακή τραγωδία.
-Πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, καθόλου δεν σημαίνει ισοτιμία απέναντι σε ένα άλλο μέλος τους οργανισμού όπως η Τουρκία. Αντίθετα θα σημαίνει την πλήρη υποταγή στον ισχυρό. Με βάση τα σημερινά ισοζύγια δυνάμεων στον κόσμο η ένταξη μας στο ΝΑΤΟ θα ισοδυναμούσε με την ένταξη της Κύπρου σε ένα στρατόπεδο με το ρόλο του νεοσύλλεκτου και την Τουρκία με το ρόλο του συνταγματάρχη.
-Πιθανά ένταξη της Κύπρου στο ΣγΕ και ως εκ τούτου στο ΝΑΤΟ, θα σημαίνει την οριστική μετατροπή της Κύπρου σε ένα «αβύθιστο νατοϊκό αεροπλανοφόρο» για επιθέσεις ενάντια στους γειτονικούς λαούς της Μέσης Ανατολής. Επιπρόσθετα θα διευκολύνει την επιβολή μιας «νατοϊκής λύσης» στο Κυπριακό, δηλαδή της οριστικής διχοτόμησης.
-Η διολίσθηση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΝΑΤΟ θα είναι καταστροφική και για άλλους λόγους. Εμείς, ως η αδύνατη πλευρά δεν μπορούμε να δεχτούμε απομάκρυνση του Κυπριακού από τον ΟΗΕ και τις βασικές αρχές λύσεις του προβλήματος. Αντίθετα, πρέπει να εμμένουμε σε αυτές τις αρχές, γιατί πιθανή διολίσθηση του προβλήματος στο ΝΑΤΟ και μακριά από τον ΟΗΕ, θα επιφέρει περαιτέρω πιέσεις για λύσεις διχοτόμησης όπως προτείνονται για το Κόσσοβο, στο οποίο ο ΣγΕ θα «αστυνομεύει». Με αυτό τον τρόπο, αντί να συμβάλουμε στην ορθή λύση του Κυπριακού θα συμβάλουμε στην αναβάθμιση του ΝΑΤΟ και την υποκατάσταση του ΟΗΕ, κάτι που και τώρα επιδιώκεται από τον ιμπεριαλισμό.
4. Ποιες οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα;
-Το ΑΚΕΛ είναι το μοναδικό κόμμα που διαφωνεί με την ένταξη της Κύπρου στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ. Το ΑΚΕΛ και ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα, ως οι πρωτοπόροι του αντιϊμπεριαλιστικού αγώνα του λαού μας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την τελική κατάργηση του ΝΑΤΟ.
-Ο ΔΗΣΥ και ο υποψήφιος του Κασουλίδης, έχουν πολλές φορές τονίσει ότι είναι υπέρ της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Την ίδια θέση έχει και το ΕΥΡΩΚΟ.
-Δυστυχώς πρόσφατα οι ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έχουν συμπορευτεί πλήρως με τις θέσεις των ΔΗΣΥ – ΕΥΡΩΚΟ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
5. Ποια τα επιχειρήματα των υποστηριχτών της ένταξης μας στο ΣγΕ και πως απαντούμε;
-ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, ισχυρίζονται ότι όλες οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. είναι και μέλη του ΣγΕ, άρα θα πρέπει να γίνει και η Κύπρος! Ξεχνούν όμως ότι 22 από τα 27 μέλη της Ε.Ε. είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ.
-Ισχυρίζονται ότι πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΣγΕ θα δώσει νέες δυνατότητες για αξιοποίηση της «αμυντικής» πολιτικής της Ε.Ε., δηλαδή τις στρατιωτικές αποστολές ενίσχυσης της κατοχής σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Λίβανο και ότι θα ενισχύσει το περιβάλλον ασφαλείας.
-Επικαλούνται την γειτνίαση της Κύπρου με την Μέση Ανατολή και την ενίσχυση της προσπάθειας της Ε.Ε. για αυξημένη παρουσία στην περιοχή. Δηλαδή η Κύπρος θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην ιμπεριαλιστική πολιτική της Ε.Ε. για επεμβάσεις στα εσωτερικά γειτονικών χωρών φίλα προσκείμενες προς την Κύπρο και το πολιτικό μας πρόβλημα.
-Αναφέρουν ότι με την ένταξη της Κύπρου στον ΣγΕ θα σταματήσει η Τουρκία να αποκλείει την Κύπρο από λειτουργίες της Ε.Ε. όπως την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ). Η ΚΕΠΑΑ είναι χώρος απόφασης όλων των αντιδραστικών, αντιδημοκρατικών και κατασταλτικών μέτρων εντός Ε.Ε. και όλων των ιμπεριαλιστικών σχεδίων εκτός Ε.Ε.
-Μέσα σε αυτά τα δεδομένα, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ –ΕΔΕΚ επιθυμούν η Κύπρος να ενταχθεί στον ΣγΕ όχι μόνο εγκαταλείποντας τη διαχρονική της θέση για ουδετερότητα, αλλά επίσης να λάβει θέση ενάντια σε μια χώρα όπως τη Ρωσία από την οποία διαχρονικά έχει λάβει στήριξη, με το μέρος του οργανισμού στους κόλπους του οποίου έχουν σχεδιαστεί και εκτελεστεί, τα μεγαλύτερα εγκλήματα εις βάρος της Κύπρου, το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή.
6. Πώς εξελίσσεται ο ΣγΕ μέσα στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον;
-Ο ΣγΕ θα αποτελέσει ακόμη ένα παράγοντα στην αντιπαράθεση που διαγράφεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Σήμερα, η εγκατάστηαση φιλο – νατοϊών κυβερνήσεων στην περιοχή νότια της Ρωσίας, η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην περιοχή και η προσπάθεια δημιουργίας της αντι – πυραυλικής ασπίδας ανεβάζουν τους βαθμούς έντασης στην περιοχή μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η Ρωσία ως απάντηση και επιδιώκοντας να προστατεύσει και να διατηρήσει τα δικά της επεκτατικά συμφέροντα θέλει να διατηρήσει φιλο – ρωσικές κυβερνήσεις στην περιοχή, αναπτύσσει νέα αντιβαλλιστικά όπλα.
-Επιπρόσθετα, η Ρωσία αν και μέλος της ΣγΕ δεν έχει λάβει ποτέ μέρος σε ασκήσεις ή αποστολές αλλά έχει προωθήσει την δημιουργία αντίστοιχων περιφερειακών οργανισμών όπως την «Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας» και την «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης» με πρώην Σοβιετικών Δημοκρατών και της Κίνας ως αντιστάθμισμα στα ΝΑΤΟϊκά πλάνα.
-Γίνεται κατανοητό ότι ο ΣγΕ αποτελεί ακόμα ένα σχεδιασμό και οργανισμό για ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών πλάνων των ΗΠΑ και κατ΄ επέκταση του ΝΑΤΟ, στην αντιπαράθεση τους κύρια με τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικά στάδια και δεν ξέρουμε μέχρι ποιο σημείο μπορεί να επεκταθεί. Αν στην περίοδο του ψυχρού πολέμου είχαμε τη λεγόμενη «ισορροπία του τρόμου» σήμερα έχουμε ήδη χάσει την ισορροπία.