Η Συνέλευση μας πραγματοποιείται μετά την μεγαλύτερη, σε βάθος και έκταση, καπιταλιστική οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, τα αποτελέσματα της οποίας εξακολουθούν να είναι εμφανή στους λαούς του κόσμου.
Η κρίση οδήγησε στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την κατανομή των ζωνών επιρροής και τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας σε όλο τον κόσμο, κάτι που οδήγησε σε νέες εκρήξεις πολέμου. Την ίδια στιγμή, η ταξική αντίφαση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας έχει ενταθεί σε διεθνές επίπεδο.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση πλήττει ριζικά την απασχόληση και την εκπαίδευση παγκοσμίως. Η νέα οικονομική κατάσταση, αυξάνει την ανεργία, μειώνει τα εργασιακά δικαιώματα και εντείνει τις εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις υπό την πίεση των μονοπωλίων. Επιπλέον, από το 2008 το συνολικό ποσό που οι κυβερνήσεις δαπανούν για τη δημόσια εκπαίδευση μειώθηκε.
Λαμβάνοντας υπόψη το αντίκτυπο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην απασχόληση και την εκπαίδευση ιδιαίτερα στις νέες γενιές, η Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ υπογραμμίζει τα εξής:
1. Στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, στις περισσότερες χώρες, οι νέοι, οι οποίοι αποτελούν μια ζωτική ομάδα της κοινωνίας, αφού οι περισσότεροι είναι η εργατική τάξη του αύριο, αποτυγχάνουν να έχουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και πολλοί από αυτούς έχουν κολλήσει στην ανεργία. Ακόμη και τώρα, με τα πρωτοφανή επιτεύγματα και την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικής ικανότητας, η νεολαία εξακολουθεί να στερείται των σύγχρονων αναγκών και προσδοκιών. Ως εκ τούτου, η μάζα των νέων ανθρώπων που σήμερα στερείται την πρόσβαση στην εκπαίδευση αυξάνεται. Ο αριθμός των νέων, ανδρών και γυναικών που είναι αναλφάβητοι ανά το παγκόσμιο είναι ανησυχητικός. Επομένως, ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση είναι θέμα κοινωνικού πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα.
2. Αν και οι ιμπεριαλιστές λένε ότι η «παγκοσμιοποίηση» του καπιταλισμού θα έφερνε «ευκαιρίες» και «ευημερία», το γεγονός ότι η διεθνοποίηση του κεφαλαίου οδηγεί μόνο σε σκληρότερους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οδηγεί στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης. Η πλειοψηφία της μάζας και οι νέοι άνθρωποι ζουν μέσα στη δυστυχία και στον πόνο. Ταυτόχρονα, κάθε κέρδος ανάπτυξης πηγαίνει στους λίγους και πλούσιους. Τώρα εκατομμύρια νέοι εργάζονται σε ανασφαλείς συνθήκες εργασίας.
3. Στο πλαίσιο αυτού του Νόμου της Ζούγκλας που δημιουργήθηκε από την «παγκοσμιοποίηση» του καπιταλισμού, ο κίνδυνος απασχόλησης, η έλλειψη τροφίμων και ενέργειας διπλασιάστηκε με την παγκόσμια οικονομική κρίση, προκαλώντας πείνα σε εκατομμύρια ανέργους αλλά και σε πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι, αν και έχουν ένα μισθό ζουν σε συνθήκες φτώχειας και απειλής χωρίς προηγούμενο σε σχέση με τα δικαιώματα τους και την ανάπτυξη των λαών.
4. Η εκπαίδευση είναι ένα στρατηγικό θέμα για τους λαούς που αγωνίζονται να απελευθερωθούν από το εκμεταλλευτικό σύστημα.
5. Απορρίπτουμε την πολιτική που επιδιώκει να περιορίσει με αποκλειστικό τρόπο την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Κριτήρια αυτού του χαρακτήρα ενισχύουν έναν ελιτιστικό και συντηρητικό χαρακτήρα που θεωρεί την εκπαίδευση ως προνόμιο και όχι ως δικαίωμα των λαών μας. Επίσης, απορρίπτουμε την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση σχολείων και πανεπιστημίων, τη συλλογή τελών, μηνιαίων πληρωμών ή τιμολογίων σε οποιοδήποτε στάδιο της εκπαίδευσης, επειδή ενισχύουν μια επιχειρησιακή προσέγγιση στην εκπαίδευση και δημιουργούν φραγμούς στην τάξη για την ελεύθερη πρόσβαση των νέων.
6. Η παρουσία και η εισβολή των πολυεθνικών εταιρειών στην εκπαίδευση αυξάνεται. Οι τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας είτε σε δημόσια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια συνδέονται με την ανάγκη της αγοράς και με την προτεραιότητα της χρηματοδότησης των πολυεθνικών, με αποτέλεσμα την τεράστια απώλεια ποιότητας υπέρ του κεφαλαίου. Τέλος, στεκόμαστε στο πλάι των οργανώσεων μελών μας στον αγώνα τους για το δικαίωμα στην εργασία, εργασία με δικαιώματα και την ελεύθερη και δημόσια εκπαίδευση για όλους.
7. Η ΠΟΔΝ θα αγωνιστεί για να μπορέσουν οι νέοι να συνειδητοποιήσουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και τις απαιτήσεις τους. Επίσης, στηρίζουμε με ενθουσιασμό και παροτρύνουμε τις παγκόσμιες εργατικές μάζες που αγωνίζονται για την ενότητα της τάξης, τις καλές θέσεις και συνθήκες εργασίας όπως και τις σύγχρονες ανάγκες και προσδοκίες τους.
8. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία όπου η εκπαίδευση, η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία νοούνται ως μέρος της καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων και της ανθρώπινης ανάπτυξης, ως πεδίο που θα έχει σαν σκοπό να δημιουργήσει πλούτο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
ΟΔΗΓΙΕΣ
ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΚΡΥΑ