Η ΕΔΟΝ για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Από το 1965, η 8η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού. Μια μέρα που ορίστηκε για να θυμίζει ανά το παγκόσμιο, ότι δεν ζούμε σε μια ιδεατή κοινωνία με ίσα δικαιώματα για όλους.

Σύμφωνα με μετρήσεις υπολογίζεται ότι περίπου 750 εκατομμύρια ενήλικες ζουν χωρίς τις βασικές ικανότητες αλφαβητισμού. Όσο αφορά τις πιο μικρές ηλικίες, περίπου 103 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο με αποτέλεσμα να τους υπολείπονται βασικές γνώσεις όπως η ανάγνωση, η γραφή και η αριθμητική. Ποσοστιαία, οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζονται πρώτιστα σε περιοχές της Αφρικής, της Νότιας και Δυτικής Ασίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να συναντάται στα αραβικά κράτη. Ο ΟΗΕ μέσα από μετρήσεις που διενεργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχει καταλήξει ότι η φτώχεια είναι ένας από τους πρώτιστους λόγους που ο αναλφαβητισμός συνεχίζει ακόμα και στις μέρες μας.

Μέχρι και σήμερα, στις μέρες μας, οι αιματηρές συρράξεις και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι συνεχίζουν να καταστρέφουν λαούς, να δημιουργούν φτώχεια, θάνατο και προσφυγιά με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές του πλανήτη, να μην μπορούν να προσφέρουν ούτε τα στοιχειώδη σε παιδιά και ενήλικες. Οι προτεραιότητες του μοιράσματος των φυσικών πόρων, της εδαφικής επέκτασης και της αύξησης της κερδοφορίας μεγάλων πολυεθνικών αφήνουν, ένα τόσο προσβλητικό για την ανθρωπότητα φαινόμενο, όπως τον αναλφαβητισμό να συνεχίσει να διαιωνίζεται.

Ως ΕΔΟΝ, επαναλαμβάνουμε πως το δικαίωμα στην μάθηση είναι αδιαπραγμάτευτο. Η πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν εκπαίδευση πρέπει να είναι καθολική σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στεκόμαστε δίπλα στον κάθε δοκιμαζόμενο λαό και ενάντια στο σύστημα που γεννά τις ανισότητες, την φτώχεια την αμορφωσιά. Παλεύουμε για ένα άλλο κόσμο. Τον κόσμο της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, τον κόσμο του σοσιαλισμού.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
8/09/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.