Η ΕΔΟΝ για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού αποτελεί μια ξεκάθαρη, κυνική και ταξική κοροϊδία προς τους εργαζόμενους. Στη δική μας εκτίμηση, η απόφαση αυτή, ούτε καν προσεγγίζει, όχι μόνο τις προσδοκίες των εργαζομένων, αλλά πολύ περισσότερο και πιο ουσιαστικά, τις ανάγκες τους.

Στη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η πλειοψηφία της  Κυπριακής κοινωνίας, λόγω και των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την ανεργία, την αρρύθμιστη και χωρίς δικαιώματα εργασία, τη φτηνή απασχόληση, την ακρίβεια, την μείωση των μισθών και των ωφελημάτων τους, η θέσπιση τουλάχιστον ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού αλλά και η κατοχύρωση των βασικών τους δικαιωμάτων, θα αποτελούσαν καθοριστικές ρυθμίσεις ως προς το μέλλον των εργαζομένων.

Με τις ξεκάθαρες διαφωνίες που υπήρχαν, μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος και των εκπροσώπων της εργοδοσίας, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επέλεξε πλευρά. Για ακόμα μια φορά, αυτή ήταν η ίδια με εκείνη που υπηρετεί και εξυπηρετεί τα 10 χρόνια στα οποία υφίσταται. Η πλευρά της εργοδοσίας, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, διαιωνίζοντας και επιβραβεύοντας τις πρακτικές εκείνες που ενισχύουν την αύξηση της κερδοφορίας τους σε βάρος των εργαζομένων.

Παρόλο που το ύψος του κατώτατου μισθού αποτελεί ξεκάθαρη κοροϊδία, αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος ζωής σήμερα, εντούτοις δεν αποτελεί το μόνο και ίσως, ούτε και το πιο σημαντικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση της Δεξιάς «γράφει ιστορία» με την νομιμοποίηση της απορρύθμισης, με την απουσία αναφοράς σε ωράριο, στον ωριαίο μισθό, στον τρόπο που ανοίγει τον δρόμο για επέκταση του ωραρίου εργασίας χωρίς καταβολή υπερωριακής απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τη δυνατότητα για αμφισβήτηση της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων του 1992 για το 38ωρο. Υποβαθμίζει και κτυπά τις συλλογικές συμβάσεις αφού δεν ξεκαθαρίζει την υπερίσχυση τους έναντι του κατώτατου μισθού.

Επιπλέον ο αποκλεισμός μεγάλων ομάδων εργαζομένων από την κατοχύρωση του Εθνικού Κατώτατου μισθού ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες, ενώ αυξάνει την εκμετάλλευση στους νέους κάτω των 18 (κατά κύριο λόγω μαθητές/τριες σε πρακτική άσκηση δηλαδή) με μισθό κατά 25% χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό.

Η ΕΔΟΝ απευθύνει κάλεσμα στους νέους εργαζόμενους να μην παρασυρθούν, από την κυβερνητική προσπάθεια να παρουσιαστεί η θεσμοθέτηση της υπερεκμετάλλευσης μας, ως δήθεν ιστορική στιγμή και άλλα φαιδρά. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους αλλά και μαθητές - φοιτητές, ως αυριανούς εργαζόμενους, να μην συναινέσουν στις νέες προσπάθειες της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει, τη φτηνή χωρίς αξιοπρέπεια, εργασία. Δηλώνουμε πως βρισκόμαστε σε ετοιμότητα να σταθούμε, δίπλα και μαζί, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για τους αγώνες που έρχονται.

 

Τμήμα Νέων Εργαζομένων
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
1/09/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.