Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμικής Διαφορετικότητας, Διαλόγου και Ανάπτυξης

Ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (ή αλλιώς Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού) έχει καθιερωθεί  από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η 21η Μαΐου. Η μέρα αυτή σκοπό έχει την διεύρυνση της γνώσης των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο, αλλά και της ενθάρρυνσης της γνώσης της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας, μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ενώ τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται στο παρόν στάδιο να αίρονται από την πλειοψηφία των χωρών, εντούτοις  αντίκτυπος των προηγούμενων δύο χρόνων στον τομέα του πολιτισμού είναι δυστυχώς ακόμα ορατός. Αντίκτυπος κοινωνικός, οικονομικός και πολιτικός, ο οποίος - σε συνδυασμό με την βαθιά καπιταλιστική οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση - επηρεάζει το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου για πρόσβαση στον πολιτισμό με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του, την αποκοπή από τις ρίζες του και τις πνευματικές και καλλιτεχνικές του παραδόσεις και αξίες. Την ίδια στιγμή, ο σεβασμός στην πολιτισμική διαφορετικότητα, καθώς και ο διάλογος μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες υπονομεύεται από τις εθνικιστικές εξάρσεις και τις ρατσιστικές συμπεριφορές, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της φτωχοποίησης των λαών.

Για την ΕΔΟΝ, η προβολή του πολιτισμού και της πολιτισμικής διαφορετικότητας, αλλά και η εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων και η καλλιέργεια σεβασμού και αποδοχής των διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της δράσης της.  Μέσω της πολιτιστικής μας δράσης προσπαθούμε να δώσουμε ερεθίσματα στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων καλλιεργώντας μέσω των τεχνών, ανθρωπιστικές αξίες όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη, η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη. Μέσα από τις εκδηλώσεις της, η ΕΔΟΝ έχει ως πρώτιστο σκοπό να προσφέρει βήμα έκφρασης σε νέους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να προσφέρει την ευκαιρία σε ομάδες με διαφορετικές εθνοτικές καταγωγές, να παρουσιάσουν μέσω πολιτιστικών δραστηριοτήτων την κουλτούρα τους, στοχεύοντας έτσι, στην εξάλειψη των στερεότυπων και των προκαταλήψεων.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που μας έχει οδηγήσει η καπιταλιστική κρίση αλλά και η πανδημία, διατρανώνουμε την θέση μας για προάσπιση του πολιτισμού, των πολιτιστικών αξιών, της πολυπολιτισμικότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μέσω του Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) ΕΔΟΝ, του κορυφαίου πολιτιστικού γεγονότος στον τόπο μας, δίνουμε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να απολαύσουν πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα σε τέσσερις σκηνές με πλειάδα σχημάτων και καλλιτεχνών. Παράλληλα, οι συζητήσεις αλλά και τα θεματικά κέντρα τα οποία θα υπάρχουν στο χώρο, θα μετατρέψουν το 34ο ΠΦΝΦ σε ένα μια μικρή πολιτεία διακίνησης ιδεών, ζύμωσης και προβολής του διαλόγου και του πολιτισμού. Με το σύνθημα «Με οργάνωση και αγώνα παίρνουμε το μέλλον στα χέρια μας» καλούμε όλους τους νέους και τις νέες της Κύπρου, να παρευρεθούν στο 34ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ, ένα φεστιβάλ που χωρά κάθε νέο που δεν συμβιβάζεται, αλλά οργανώνεται, αγωνίζεται και νικά!

 

 

 

Πολιτιστικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
21/05/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.