77 χρόνια από την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

77 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα της Μεγάλης Αντιφασιστική Νίκης των Λαών κατά του φασισμού - ναζισμού. Στις 9 Μαΐου του 1945 πραγματοποιείται η άνευ όρων παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας. Η ιστορική αυτή νίκη σταμάτησε την εξάπλωση του χιτλεροφασισμού στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καθοριστικής σημασίας για την νίκη των λαών και το τσάκισμα της ναζιστικής Γερμανίας ήταν η συμμετοχή και η θυσία του Κόκκινου Στρατού και του Σοβιετικού Λαού. Οι ηρωικές μάχες που δόθηκαν στην Μόσχα και Στάλινγκραντ, άλλαξαν την πορεία του πολέμου, αλλά και το ρου της Παγκόσμιας Ιστορίας. Η θυσία του σοβιετικού λαού με πέραν των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων κατάφερε να απελευθερώσει όλες τις χώρες που βρέθηκαν στο διάβα του από την χιτλερική κατοχή και να καρφώσει τη σημαία με το σφυροδρέπανο στην καρδιά του Ναζιστικού κτήνους. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στην οροφή του Ράιχσταγκ, σήμανε ουσιαστικά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ήρθε μετά από 5 χρόνια 8 μήνες και 4 μέρες πολέμου.

Από τον μεγάλο αυτό αντιφασιστικό αγώνα δεν μπορούσε να απουσιάζει το ΑΚΕΛ. Στις 16 Ιούνη 1943 η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος έκανε κάλεσμα σε στελέχη και μέλη του να ταχθούν «εις τας ενόπλους δυνάμεις προς ενίσχυσιν του αγώνος δι’ απελευθέρωσιν της Ελλάδος από την χιτλερικήν τυρρανίαν, απελευθέρωσιν των υποδούλων χωρών και εξασφάλισιν του εθνικού πολιτικού και κοινωνικού μέλλοντος της Νήσου.» 11 από τα 17 μέλη της Κ.Ε μαζί με 700 μέλη του Κόμματος αποφάσισαν συνειδητά να ταχθούν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Η απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ της 16ης του Ιούνη, γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τόπου μας.

77 χρόνια μετά οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται σε εμπόλεμη σύρραξη, μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για ακόμη μία φορά καταδικάζουμε την εισβολή και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο λαό της Ουκρανίας αλλά και με τους λαούς όλου του κόσμου που πληρώνουν βαρύ τίμημα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Στεκόμαστε ενάντια σε κάθε εμπόλεμη σύρραξη και δίνουμε την μάχη για την επικράτηση της ειρήνης.

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς παρακολουθούμε την προσπάθεια της Ε.Ε. αλλά και  άλλων καπιταλιστικών χωρών να εξισώσουν τα εγκλήματα του φασισμού – ναζισμού με τον κομμουνισμό, του θύματος με τον θύτη, με την ανιστόρητη και ανυπόστατη «θεωρία των δύο άκρων».  Το αφήγημα αυτό, πρωτοστατεί στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα, μιας συνολικής προσπάθειας για παραχάραξη της Ιστορίας. Μιας προσπάθειας, που αναπτύσσεται και καλλιεργείται, από την ίδια την Ευρώπη, μέσα από ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και την καθιέρωση της 9ης του Μάη ως «Ημέρα της Ευρώπης». Ταυτόχρονα, με την στήριξη της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, τίθενται εκτός νόμου Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, τιμώνται συνεργάτες των ναζί, και γίνεται αποκαθήλωση μνημείων της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών που θύμιζαν στους λαούς πως και ποιοι με τις θυσίες τους τσάκισαν τον φασισμό.  Όσο βρώμικο μελάνι και να ρίξουν, η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να παραγραφεί. Ό,τι  βάφτηκε με αίμα δεν ξεβάφεται με βρώμικο μελάνι.

Ως ΕΔΟΝ, δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε ενάντια στο μισάνθρωπο αυτό ιδεολόγημα που γέννησε ο καπιταλισμός, το φασισμό.  Με φάρο τις θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων, θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την οριστική εξάλειψη του νεοφασισμού από τις συνειδήσεις των ανθρώπων με την οικοδόμηση της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία του σοσιαλισμού.

Ζήτω η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών!

 

Μορφωτικό Γραφείο

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

09/05/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.