Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

Η 18η  Απριλίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση ως προς την ανάγκη για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσίων (ICOMOS)  έχουν καθιερώσει την εν λόγω παγκόσμια ημέρα, διοργανώνοντας ανήμερα της 18ης Απριλίου πληθώρα εκδηλώσεων διαφορετικών μορφών, αποσκοπώντας στη γνωστοποίηση της αξίας των εκάστοτε μνημείων ανά χώρα, αλλά και το ποια είναι τα προβλήματα που αυτά παρουσιάζουν. Βασικότερο και κυριότερο μέλημα αυτής της προσπάθειας αποτελεί, άλλωστε, η ανάγκη για ένταξη της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οικονομική και κοινωνική πολιτική των χωρών.

Η ανάγκη αυτή, εξάλλου, δεν δημιουργείται αυθαίρετα αλλά πολύ περισσότερο προκύπτει από την περιθωριοποίηση των ζητημάτων που άπτονται της πολιτιστικής κληρονομιάς, ή ακόμα χειρότερα ένεκα του ότι σε πολλές των περιπτώσεων η πολιτιστική κληρονομιά, ενώ κανονικά αποτελεί κτήμα των λαών, θυσιάζεται στο βωμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην Κύπρο, άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί τέτοια πολιτιστικά εγκλήματα, όπως επί παραδείγματι η κατεδάφιση διατηρητέων κτηρίων από τον Αρχιεπίσκοπο, προκειμένου να ανεγερθεί καθεδρικός ναός στη Λευκωσία, χωρίς να λάβει καμία έγκριση από πουθενά, δρώντας αυθαίρετα και παράνομα, με την ανέχεια της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη. Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το μόνο, εφόσον και στο παρελθόν  αρχαίο μνημείο στη Γεροσκήπου αποχαρακτηρίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να αναγερθεί πολυτελές ξενοδοχείο της Αρχιεπισκοπής.

Ως ΕΔΟΝ, τονίζουμε την ανάγκη για διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ψηλά στις προτεραιότητες κάθε πολιτείας που σέβεται τον πολιτισμό και το λαό της, και συνάμα καταδικάζουμε κάθε ενέργεια που καθιστά ιστορικά μνημεία και χώρους ένα ακόμα πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας που υπονομεύει τον πολιτισμό και τον βαρυσήμαντο ρόλο που διαδραματίζει.

 

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
18/04/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.