Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης

Η 15η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης, ως η Παγκόσμια μέρα Τέχνης, προς τιμή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αναγεννησιακού καλλιτέχνη και συμβόλου της ελευθερίας έκφρασης, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η αποξένωση και η απομόνωση ατόμων ή και ολόκληρων λαών, σε μια εποχή που η πανδημία και  τα συνεπακόλουθά της έχουν απομακρύνει τους ανθρώπους, η Τέχνη αποτελεί ένα ισχυρό μέσο επικοινωνίας. Μέσα από το καλλιτεχνικό έργο, ο δημιουργός συνομιλεί με το κοινό του και μετουσιώνει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τα βιώματα του σε  εικόνα, πίνακα, ποίημα, μουσική, θεατρικό έργο. Η Τέχνη, μέσω των έργων της, οδηγεί τους ανθρώπους στη συνειδητοποίηση των στοιχείων που τους ενώνουν, αλλά και των κοινών προβλημάτων και αγωνιών που τους μαστίζουν.

Η Τέχνη, στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, θυματοποιείται στον βωμό του κέρδους και περιθωριοποιείται. Σε ένα σύστημα, στο οποίο η υψηλότερη αξία είναι το κέρδος, οι ιδέες και οι αξίες που δύναται να αναπτυχθούν μέσω των Τεχνών ισοπεδώνονται, δημιουργώντας ένα είδος ανθρώπου το οποίο εύκολα μπορεί να χειραγωγηθεί και να λειτουργήσει ως γρανάζι στη μηχανή του συστήματος. Έτσι παρατηρούμε μια συνεχώς εντονότερη εμπορευματοποίηση και προώθησης μιας τυποποιημένης υπό-κουλτούρας, η οποία αναπτύσσεται εις βάρος της πραγματικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και μια συνεχή υποτίμηση του ρόλου των Τεχνών στην καλλιέργεια της ανθρώπινης συνείδησης και στη δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων.

Η ΕΔΟΝ και το Λαϊκό Κίνημα, μέσα από την ιστορική τους πορεία, ανέπτυξαν έντονη δράση στον τομέα των Τεχνών, ενώ μέσα από την καθημερινή τους ζωή, δίνουν βήμα έκφρασης στη νεολαία, η οποία βομβαρδίζεται καθημερινά από την υποκουλτούρα. Εκατοντάδες καλλιτέχνες προβάλλουν το ταλέντο τους μέσα από τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΕΔΟΝ, με αποκορύφωμα το Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, μέσα από τις συζητήσεις και ημερίδες που διοργανώνονται. Η ΕΔΟΝ, ενθαρρύνοντας την καλλιτεχνική δημιουργία, προβάλλοντας το έργο των Κυπρίων δημιουργών και αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, προωθεί και αναδεικνύει έμπρακτα τον Πολιτισμό της Κύπρου, ενώ την ίδια στιγμή αγκαλιάζει και προβάλλει την Τέχνη και τον Πολιτισμό των λαών του κόσμου, μέσα από την διεθνιστική της δράση.

Κόντρα στην υποκουλτούρα που προωθείται, κόντρα στις δύσκολες συνθήκες τις οποίες διαμόρφωσε η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, θα συνεχίσουμε να έχουμε στο επίκεντρο της δράσης μας τις Τέχνες. Κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη, οι οποίες πνίγουν την Τέχνη και τους ανθρώπους της, η ΕΔΟΝ συνεχίζει να στηρίζει και να προωθεί τον Πολιτισμό, στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινωνίας που θα έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που θα δημιουργεί και θα εκφράζεται ελεύθερα, θα διεκδικεί το αύριο και θα αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον.

 

«Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας.»
Πάμπλο Πικάσσο
Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος


 

Πολιτιστικό Γραφείο

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

15/04/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.