Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα, μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με στόχο να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης.

Στις μέρες μας μεγάλο μέρος της νεολαίας και ειδικότερα των παιδιών στρέφεται σε παθητικές μορφές ψυχαγωγίας όπως την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μέσα, τα οποία, δεν μπορούν να οξύνουν τη φαντασία των παιδιών, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε εποικοδομητική ψυχαγωγία. Η εγκατάλειψη του βιβλίου οδηγεί σταδιακά και στην αποχαύνωση των παιδιών και της νεολαίας αλλά και στην απουσία κριτικής σκέψης. Ταυτόχρονα χάνεται, ένα πολύτιμο εργαλείο κατανόησης και ανάπτυξης, της ίδιας της γλώσσας, δημιουργώντας ένα κενό το οποίο το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να καλύψει.

Προφανώς δεν υποτιμούμε την προσφορά της τηλεόρασης και του διαδικτύου, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μόνο όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν από αυτά με μια κριτική, εποικοδομητική ματιά. Θεωρούμε όμως πως δεν μπορούν να προσφέρουν και να παρέχουν στα παιδιά, όλα όσα μπορεί ένα βιβλίο. Το βιβλίο αναπτύσσει τη φαντασία των παιδιών, τα οποία μέσα από αυτό δημιουργούν τις δικές τους σκέψεις και οράματα.

Ο ετήσιος αυτός εορτασμός συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίο, με διάφορες εκδηλώσεις. Μέσα από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19, το Παιδικό Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων συνέβαλε και αυτό στην τόνωση του ενδιαφέροντος των παιδιών για το παιδικό βιβλίο, μέσα από τη διαδικτυακή ανάγνωση σειράς επιλεγμένων παραμυθιών από το διαδίκτυο.

Το Παιδικό Κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων, έχει ως βασική του προτεραιότητα την προώθηση του βιβλίου στα παιδιά, ώστε να μεγαλώσουν με όραμα και κριτική σκέψη χωρίς να δέχονται παθητικά όσα τους πλασάρονται σήμερα.

«Το παιδικό βιβλίο είναι μια θαυμαστή δύναμη που ενισχύει τη μεγάλη επιθυμία και την ικανότητα του νεαρού ατόμου να υπάρξει. Ενισχύει το θάρρος του να ζήσει.»
Inese Zandere 

Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων
02/04/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.