Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Φέτος κλείνουν 60 χρόνια από την μέρα καθιέρωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις 27 Μαρτίου του 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Την ίδια στιγμή το 2022 είναι η 2η χρονιά που έχουν τόσα πολλά αλλάξει, τόσο για τους καλλιτέχνες και το θέατρο, όσο και για όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και της ζωής. Η πανδημία έχει περιορίσει τις ζωές των ανθρώπων και έχει σπάσει τους δεσμούς μεταξύ τους, φέρνοντας μας σε ένα νέο «σημείο μηδέν». Όμως αυτή ακριβώς είναι και η στιγμή για ανανέωση «του μυαλού μας, των αισθήσεών μας, της φαντασίας μας, της ιστορίας μας και του μέλλοντος μας». Και το θέατρο αποτελεί «την πρόσκληση για να κάνουμε αυτή τη δουλειά μαζί και συλλογικά», αναφέρει στο μήνυμα του ο Peter Sellars, Διευθυντής Όπερας, Θεάτρου και Φεστιβάλ στο μήνυμά του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για το 2022.

Η αξία του θεάτρου δεν μπορεί να περιοριστεί και να ανακαλείται μόνο σε παγκόσμιες ημέρες, αλλά και ούτε είναι αρκετό να αναγνωρίζεται η σημαντικότητα και η προσφορά του γενικά και αόριστα. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να αναλύεται η δυναμική που είχε και έχει το θέατρο στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνειδήσεων και επαναστατικού πνεύματος. Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα δημιουργών επαναστατικών και ριζοσπαστικών θεατρικών έργων που άφησαν ιστορία, όπως οι Βάρναλης, Μπρεχτ, Ρίτσος, Ανθίας, Ντάριο Φο αλλά και οι σύγχρονοι και νέοι συγγραφείς, που αφήνουν το στίγμα τους με εξαιρετικές παραστάσεις που φέρνουν στο προσκήνιο και αναλύουν σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και ιστορικές αλήθειες κρυμμένες και γνωστές. Το θέατρο είναι μια μορφή τέχνης η οποία έχει την δυνατότητα να προβληματίσει με τον άμεσο χαρακτήρα του, να μιλήσει στο μυαλό και την ψυχή των θεατών και να δημιουργήσει διάλογο με το κοινό του.

Ως ΕΔΟΝ είμαστε σεμνά περήφανοι που στηρίζουμε έμπρακτα την προαγωγή και την ανάδειξη της τέχνης του Θεάτρου. Κάθε χρόνο οργανώνουμε και καλούμε άτομα, να λάβουν μέρος ή να παρακολουθήσουν θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις, τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Στηρίζουμε έμπρακτα το έργο των οργανωμένων ηθοποιών, εκφράζουμε άποψη και αναλαμβάνουμε δράση για τα τεκταινόμενα και τις εξελίξεις γύρω από το χώρο του θεάτρου στη χώρα μας, ιδιαίτερα μέσα στις εξαιρετικά πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Έτσι έχουμε συντελέσει στο να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό κίνημα που από χρόνο σε χρόνο μεταφέρει τις αληθινές πολιτιστικές αξίες, ενθαρρύνει την ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία, προβάλλει το έργο των Κυπρίων δημιουργών, το οποίο αγκαλιάζεται τόσο από τα μέλη και τους φίλους της ΕΔΟΝ όσο και από το κυπριακό κοινό ευρύτερα.

Η σημερινή μέρα αποτελεί ακόμα μια αφορμή για να δηλώσουμε την συμπαράσταση και στήριξη μας στον κόσμο του θεάτρου στην Κύπρο, καταδεικνύοντας τους υπεύθυνους, την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Με επιλεκτικά, δυσανάλογα και παράλογα μέτρα και μη επαρκή επιδόματα στήριξης, η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήξει την καλλιτεχνική δημιουργία, θυματοποιώντας τον κόσμο του θεάτρου για δύο και πλέον χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η μείωση των χορηγιών και του κρατικού προϋπολογισμού στο κομμάτι του πολιτισμού επί ημερών της, καταμαρτυρεί την αντίληψη που έχει ο ΔΗΣΥ και οι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού για τη σημασία και την αξία της Τέχνης και του Πολιτισμού.  

Για την ΕΔΟΝ και την αριστερά, η ανθρωπότητα χρειάζεται τον πολιτισμό, χρειάζεται το Θέατρο και γι’ αυτό είναι καθήκον μας να το προστατεύσουμε, να το προάγουμε και να το αναδείξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Κόντρα στην αυτάρεσκη σιγουριά όσων διατείνονται πως η Τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, απαντούμε πως, η Τέχνη, ο πολιτισμός και το Θέατρο πλάθουν και διαπαιδαγωγούν τους ανθρώπους που στο τέλος θα τον αλλάξουν.

 

Πολιτιστικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ

27/03/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.