201η Επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης

Ως ΕΔΟΝ τιμούμε την 201η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. 2 αιώνες μετά που ο Ελληνικός λαός πήρε τη μοίρα του στα χέρια του και έσπρωξε την ιστορία προς τα μπρος, κάνοντας πράξη μια ιστορική αναγκαιότητα, διδασκόμαστε από τα κοινωνικά και ιστορικά μηνύματα της επανάστασης του ’21.

Η κυρίαρχη ιστοριογραφία και αντίληψη που οικοδομείται για δεκαετίες, κυρίως στα σχολεία, αναλύουν την Ελληνική Επανάσταση ως μια απλή εθνική επανάσταση, εξυπηρετώντας έτσι την εκκλησία και την σύγχρονη αστική τάξη, κάτι το οποίο στην πραγματικότητα, είναι η μισή αλήθεια.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε σταθμό στην Ιστορία, όμως δεν ήταν μια Επανάσταση, ξεκομμένη από την Παγκόσμια Ιστορία, αλλά κομμάτι μιας εποχής, όπου, η ανάγκη για εξέλιξη της φεουδαρχικής κοινωνικής – οικονομικής βάσης της κοινωνίας ήταν αναγκαία.

Η Ελληνική Επανάσταση δεν ξέσπασε, «γιατί απλά οι Έλληνες ήθελαν να επαναστατήσουν, ενάντια στους Οθωμανούς». Η Ελληνική Επανάσταση, ξέσπασε γιατί Κοινωνικές Τάξεις όπως οι κοτζαμπάσηδες και οι αρματολοί, ένοιωσαν τα προνόμια τους να χάνονται, κάτω από το πρίσμα μιας μεταρρύθμισης της Αυτοκρατορίας που προωθούσε ένα πιο συγκεντρωτικό κράτος, κάτι το όποιο θα καταργούσε πολλές από τις εξουσίες που είχαν. Την ίδια ώρα οι κλέφτες είχαν απηυδήσει με την βαριά φορολογία και την καταπίεση του κράτους και των προεστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με την βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων, όπου η κάθε μια εξυπηρετούσε τα δικά της συμφέροντα, η επανάσταση οδηγεί την Ελλάδα στην μοναρχία. Στην πραγματικότητα, η Ελληνική επανάσταση δεν τέλειωσε με την ανακήρυξη του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους το 1830, καθώς οι ταξικοί αγώνες για κατάληψη της εξουσίας από την αστική τάξη συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα και επικεντρώθηκαν γύρω από το συνταγματικό κίνημα.

Η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης είναι χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την δύναμη του λαού. Δεν προσφέρεται για εθνικιστική εκμετάλλευση και για ψευδοηρωικές μεγαλόστομες εξάρσεις. Η ελληνική επανάσταση μας διδάσκει την ταξική πάλη, τις κοινωνικές αντιθέσεις και τα αντικρουόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα καθώς και την αέναη κίνηση της ιστορίας προς τα εμπρός. Είναι μάθημα και παρακαταθήκη για το τι μπορεί να γίνει πράξη όσο αδύνατο και αν φαντάζει, όταν η ιστορική ανάγκη το απαιτεί και ο λαός το αποφασίσει.

 

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

25/03/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.