Παγκόσμια Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο: Ένα όχι και τόσο μακρινό φαινόμενο

Ένα όχι και τόσο μακρινό φαινόμενο

Η ανάπτυξη του διαδικτύου την τελευταία δεκαετία οφείλεται στην πρόοδο του web 2.0 και την ευρύτερη χρήση των μέσων κοινωνικών δικτύων από το κοινό. Η πληροφορία είναι διάχυτη σε πολλές μορφές περιεχομένου όπως εικόνες, βίντεο και κείμενα κατακλύζοντας και καθορίζοντας ανά πάσα στιγμή την δημόσια σφαίρα τόσο της εκάστοτε χώρας όσο και της παγκόσμιας ενημέρωσης.

Ωστόσο, κυβερνήσεις και κρατικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν τεχνικές, νομικές και σε πολλές περιπτώσεις, μη εγκεκριμένες μεθόδους, για να ρυθμίσουν το διαδικτυακό περιεχόμενο. Ο αποκλεισμός ιστοσελίδων, οι κρυπτογραφημένες συνδέσεις, καθώς και η ανάλυση δεδομένων, μπορούν να ελέγξουν και να καταστείλουν απόψεις, κινήματα αλλά και γενικά την επιρροή της κοινής γνώμης υπέρ ή κατά συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, ιδεολογιών ή/και προσώπων.

Με αφορμή όλα αυτά, η 12η Μαρτίου ορίστηκε από τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF) το 2009 ως η  Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, υπενθυμίζοντας στους λαούς το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, τόσο στην κοινωνία του κυβερνοχώρου όσο και στα παραδοσιακά μέσα.

Τα όσα περιγράφονται δεν αφορούν μόνο άλλες χώρες ούτε είναι μακριά από τον δικό μας τόπο. Ως ΕΔΟΝ απαιτούμε από το κράτος να διαφυλάξει την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης, εντός και εκτός διαδίκτυού, καθώς τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες αυταρχικών και κατασταλτικών συμπεριφορών από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Γίναμε μάρτυρες, προσπάθειας λογοκρισίας και αστυνομικής παρέμβασης, κατά χρηστών που δημοσίευσαν σχόλια κατά υπουργών και πολιτικών προσώπων, κλιμακίων της αστυνομίας να μπουκάρουν σε σπίτι για troll accounts στο Twitter καθώς και έμμεσες και άμεσες διώξεις κατά καθηγητή με καλλιτεχνικό έργο δημοσιευμένο στις προσωπικές του σελίδες στο διαδίκτυο.

Η λογοκρισία και η ποινικοποίηση της έκφρασης δεν μπορεί γίνει ανεκτή και αυτό έγινες εμφανές μέσα από τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της πλειοψηφίας της κοινωνίας που ενεργοποιήθηκαν στις διάφορες περιπτώσεις που βγήκαν στην επιφάνεια. Χρειάζεται να πραγματοποιηθεί  η στροφή της εκπαίδευσης από πρώιμο στάδιο στον ψηφιακό εγγραµµατισµό, ο οποίος θα βοηθήσει τους νέους και τις νέες να αναπτύξουν ικανότητες κριτικής χρήσης των πληροφοριών που τους περιβάλουν και στην ανάπτυξη των ατομικών τους δεξιοτήτων στο διαδίκτυο που θα τους απομακρύνουν από φαινόμενα όπως τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, το Cybersex trafficking και το ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
12/3/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.