Ανακοίνωση ΕΔΟΝ για τη σύλληψη του ΓΓ της Κ.Ν. Ουκρανίας

Χθες, 6 Μαρτίου 2022, οι Μυστικές Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας συνέλαβαν το Γενικό Γραμματέα της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας, Mikhail Kononovich, μαζί με τον αδερφό του, Aleksander Kononovich, με την κατηγορία ότι είναι κατάσκοποι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, χωρίς κανένα στοιχείο.

Σημειώνουμε το γεγονός ότι ο ΓΓ της Κομμουνιστικής Νεολαίας, δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται από νεοναζιστικές ομάδες της χώρας, οι οποίες έχουν θεσμικό ρόλο στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι κατά τα τελευταία 4 χρόνια υπήρξε θύμα απαγωγής 4 φορές από νεοναζιστικές ομάδες/υπηρεσίες και κατά το 2019 είχε βασανιστεί σχεδόν μέχρι θανάτου. Επομένως, δεδομένης της «κατάστασης πολέμου» που βρίσκεται η Ουκρανία, το ενδεχόμενο εκτέλεσής του χωρίς δίκη, είναι πιθανό και ορατό.

Η ΕΔΟΝ έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς την Πρεσβεία της Ουκρανίας με την οποία ζητούμε την απελευθέρωση. Επίσης, σε συντονισμό με την Ομάδα του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και σε συνεργασία με άλλα Κόμματα του Ε.Κ., προετοιμάζεται καταγγελία και απαίτηση για άμεση απελευθέρωση. Τέλος, καταδεικνύουμε και καταγγέλλουμε την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ύπαρξη και δράση των νεοναζιστικών ομάδων στην Ουκρανία, όπως και τον εξοπλισμό τους.

Ως ΕΔΟΝ ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους και δηλώνουμε έτοιμοι για ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την κινητοποίηση της νεολαίας προς πίεση για απελευθέρωσή τους, τόσο παγκύπρια, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Γραφείο Διεθνών Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΟΝ

07/03/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.