Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

Πολλά παιδιά αποτελούν, δυστυχώς, θύματα σχολικού εκφοβισμού, ο οποίος επιφέρει τεράστιες συνέπειες όχι μόνο στην ακαδημαϊκή τους διαπαιδαγώγηση, αλλά κυρίως στον ψυχολογικό τους κόσμο και στη διαδικασία ένταξής τους στην κοινωνία. Συνήθως, τα θύματα προέρχονται από κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως για παράδειγμα, τα παιδιά από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.α.

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα του καπιταλισμού. Η υπερδομή του καπιταλισμού, η οποία συμπεριλαμβάνει πράγματα όπως τα πολιτικά και νομικά συστήματα, τον πολιτισμό και τις τέχνες, τους ρόλους των φύλων κ.ο.κ. είναι υπεύθυνη για τον στείρο ατομικισμό, την απάθεια και την περιθωριοποίηση του «διαφορετικού», ο συνδυασμός των οποίων έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Συγχρόνως, η φύση του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο προωθεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών και τη βαθμοθηρία, ενισχύει τέτοιες συμπεριφορές.

Ως ΕΔΟΝ, θεωρούμε ότι πρέπει γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, όχι μόνο για την εξάλειψη του εκφοβισμού, αλλά και κάθε μορφής βίας και παραβατικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχουν υποδομές στήριξης των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού και να ληφθούν μέτρα προληπτικού και διαπαιδαγωγητικού χαρακτήρα, αντί των πειθαρχικών μέτρων απέναντι στους εκφοβιστές. Η απουσία εκπαιδευτικών ψυχολόγων και υποδομών στήριξης στα σχολεία, πολλές φορές ενισχύουν το πρόβλημα καθώς η πλειοψηφία των παιδιών, θυμάτων σχολικού εκφοβισμού, ντρέπονται ή φοβούνται να μιλήσουν για αυτά που βιώνουν.

Όραμά μας είναι μια κοινωνία και κατ’ επέκταση ένα σχολείο με επίκεντρο τον άνθρωπο. Για να αποκτήσει το σχολείο τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που επιθυμούμε, χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα να στοχεύει στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης, στην ολόπλευρη μόρφωση και στον ανθρωπισμό και να χαρακτηρίζεται από σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των παιδιών.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
06/03/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.