Η ΕΔΟΝ για τις επιθέσεις σε διανομείς φαγητού

Η ΕΔΟΝ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες νύχτες εντός της Λευκωσίας. Ομάδες νέων, λειτουργώντας ως φασιστικά τάγματα εφόδου επιτίθενται, κλέβουν και βιαιοπραγούν ενάντια σε αλλοδαπούς διανομείς φαγητού στους οποίους «στήνουν ενέδρα». Αυτές οι τραμπούκικες θρασύδειλες συμπεριφορές, αποχτούν ιδιαίτερα ανησυχητικά χαρακτηριστικά, όταν στρέφονται ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί τις καθιστούν ως τα απτά αποτελέσματα της κανονικοποίησης του ρατσισμού και του φασισμού στην κυπριακή κοινωνία.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας με τους διανομείς φαγητού, που ιδιαίτερα τις τελευταίες νύχτες, πάνε στη δουλειά τους χωρίς να είναι σίγουροι τι θα συναντήσουν. Καλούμε κάθε νέα και νέο, να «δώσει το χέρι» σε όλους τους εργάτες που θέτουν καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο στην ξενιτιά για ένα κομμάτι ψωμί.  Οι ανθρώπου αυτοί, «επιλέγουν» να αφήσουν πίσω τις οικογένειες τους και να φτάσουν σε ένα άγνωστο γι’ αυτούς περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να εργαστούν στις πιο αντίξοες συνθήκες. Σε αυτούς του ανθρώπους που κάποιοι επέλεξαν να επιτεθούν, θυμίζοντας μας πως ο ρατσισμός είναι ακόμα διάχυτος στον τόπο μας.

Τέτοιες μισάνθρωπες συμπεριφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και να απομονώνονται μέσα στην νεολαία και την κοινωνία. Την ίδια στιγμή αστυνομία και πολιτεία έχουν άμεσο καθήκον να δράσουν άμεσα. Να μην επιτρέψουμε στον θεσμικό ρατσισμό αυτού του τόπου να μας δώσει κι άλλα θύματα, που η κυπριακή πολιτεία θα προσπεράσει με το «εν ξένοι».

Η ΕΔΟΝ στέκεται απέναντι από αυτά τα φαινόμενα. Με κάθε δυνατό τρόπο θα συνεχίσουμε να φράσουμε τον δρόμο στον ρατσισμό και τον φασισμό. Θα συνεχίσουμε την μάχη στο σήμερα, χωρίς να ξεχνάμε πως, για την πλήρη απαλλαγή της κοινωνίας από αυτά τα ιδεολογήματα πρέπει να ανατραπεί και το σύστημα που τα γεννά και τα αναπαράγει.

Γραφείο Προσφυγικού και Μετανάστευσης
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
16/02/2022

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.