Απέναντι στους νέους το τροποποιητικό Νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ

Η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης για πολλούς νέους και νέες μετατρέπεται μέρα με την μέρα σε ένα απατηλό όνειρο. Μέσα σε συνθήκες εντεινόμενης ακρίβειας και της αύξησης του κόστους των υλικών,  η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, αντί να προσφέρει στήριξη στις προσπάθειες των νέων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, προκλητικά δημιουργεί επιπλέον εμπόδια.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει καταθέσει Νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, που αφορά την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, 5% στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας. Με την προτεινόμενη τροποποίηση το μειωμένο ΦΠΑ καλύπτει μόνο τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας, αντί για τα πρώτα 200 τ.μ. κύριας και μόνιμης κατοικίας που ισχύει μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη πιο αυξημένο κόστος στην προσπάθεια νέων ανθρώπων να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι νέοι και οι νέες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εγκαταλείψουν το γονικό τους σπίτι και να ζήσουν ανεξάρτητα, είτε επειδή δεν μπορούν είτε επειδή δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τα οικονομικά τους, εξαιτίας του αυξημένου κόστους.

Πιο συγκεκριμένα η αδυναμία εξασφάλισης ιδιόκτητης στέγης οφείλεται

  • Στην αύξηση της επαγγελματικής αβεβαιότητας
  • Στη μείωση ή στασιμότητα των εισοδημάτων
  • Στην αύξηση των τιμών των ακινήτων
  • Στη δυσκολία χρηματοδότησης

Η στέγη είναι κοινωνικό αγαθό για την εξασφάλιση του οποίου πρωταρχική ευθύνη έχει το κράτος. Η ΕΔΟΝ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη φιλοσοφία του Νομοσχεδίου και να «βάλει χέρι» στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αντί να θυματοποιεί τους νέους.

 

Τμήμα Νέων Εργαζομένων
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
01/02/2022

© 2024 EDON. All Rights Reserved.