Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Στις 20 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ένας παγκόσμιος αγώνας που άρχισε πριν από 31 χρόνια για την αναγνώριση και την κατοχύρωση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στις 20 Νοεμβρίου 1989, υιοθετήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία επικυρώθηκε από 196 κράτη. Η Σύμβαση, καλύπτει όλο το φάσμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού και η υιοθέτηση της καθιερώνει ένα παγκόσμιο δεσμευτικό κώδικα από τα κράτη μέλη της σύμβασης για τα δικαιώματα που πρέπει να διασφαλίζονται για όλα τα παιδιά. Χρέος όλων των κρατών που επικύρωσαν την Σύμβαση είναι να συμπεριφέρονται με γνώμονα την ευημερία του παιδιού, διασφαλίζοντας του προστασία, πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση, καθώς και ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητάς, των ικανοτήτων αλλά και των ταλέντων τους.

 

Από την υιοθέτηση της Σύμβασης μέχρι σήμερα, έχουν γίνει προσπάθειες για πρόοδο σε αυτό τον τομέα, παραμένουν όμως σημαντικά προβλήματα άλυτα από τα κράτη: παιδική φτώχεια και θνησιμότητα, παιδική εργασία, προσφυγιά, μετανάστευση, αναλφαβητισμός, παιδικοί γάμοι, κοινωνικός αποκλεισμός, συμμετοχή παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, πώληση παιδιών, σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση, ανεπάρκεια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεπάρκεια ποιοτικού χρόνου και υγιούς ψυχαγωγίας των παιδιών, είναι μερικά από τα δικαιώματα των παιδιών που συνεχίζουν να παραβιάζονται ανά το παγκόσμιο. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η «νέα τάξη πραγμάτων» και η όξυνση των αντιθέσεων στο καπιταλιστικό σύστημα, είναι γενεσιουργά αίτια των προαναφερθέντων. Τα παιδιά στην σημερινή εποχή παίρνουν τον τραγικό ρόλο του θύματος, μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που θέτει ως προτεραιότητα το κέρδος, θυσιάζοντας τον άνθρωπο και κυρίως τα παιδιά.

 

Ως ΕΔΟΝ, τιμούμε την παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Χρέος μας να παραμείνουμε πιστοί στον αγώνα για την τήρηση των δικαιωμάτων του παιδιού αλλά και να θυμίζουμε σε όσους συνειδητά ή μη, ξεχνάνε ότι όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, γλώσσας και του αν είναι πλούσια ή φτωχά, στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο. Η ύπαρξη και η λειτουργία του παιδικού τμήματος της Οργάνωσης αποδεικνύει στην πράξη τη σημασία που δίνει η Οργάνωση μας στην ευημερία και ευζωία όλων των παιδιών. Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων μέσα από την ολόχρονη και συνεχή του δράση, βοηθά τα παιδιά να αποκτούν πρόσβαση σε υγιείς τρόπους ψυχαγωγίας, βήμα έκφρασης, υγιής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και χώρου ψυχαγωγίας. Επιδιώκει να δώσει στα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια για να χαρούν την παιδική τους ηλικία, αλλά και για να αναπτύξουν αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, η ειρήνη και η κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να προβάλουμε τα δικαιώματα του παιδιού, όπου στόχο έχουν την δημιουργία ανθρώπων που θα αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς ανισότητες, εκμετάλλευση και αδικίες. Στοχεύουμε στην ενίσχυση του αγώνα για το παιδί, μέσα από τη συνεργασία με φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με το παιδί, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Η προσπάθεια όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της ανθρωπότητας, θα πρέπει να είναι ο αγώνας για δημιουργία ενός κόσμου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών. Είναι χρέος κάθε κοινωνίας να μεριμνά για την διαμόρφωση ειρηνικών και ασφαλών συνθηκών για να ζουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά .

 

 

Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

19/11/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.