Η ΕΔΟΝ για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Συμπληρώνονται φέτος 37 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Για μια ακόμη χρονιά, αντικρίζουμε τη σημαία της ντροπής στον Πενταδάκτυλο. Αυτή που μας θυμίζει καθημερινά τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και συνεχίζει να κατέχει το 37% του εδάφους της πατρίδας μας. Διαχρονικός στόχος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων κατά της Κύπρου ήταν ο διαμελισμός της και ο βίαιος εθνικός διαχωρισμός Ε/κ και Τ/κ, κάτι που πέτυχαν με το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής τον Ιούλιο του 1974. Η παράνομη ανακήρυξη, στις 15 Νοεμβρίου 1983, της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου» ήταν το αποκορύφωμα των διχοτομικών σχεδίων της Τουρκίας. Σχέδια που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το αδιέξοδο που υπήρχε για μεγάλο διάστημα στο Κυπριακό με την κυβέρνηση Αναστασιάδη να τηρεί παθητική στάση χωρίς να ασκείται πίεση προς την Άγκυρα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για τις τουρκικές προκλήσεις τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Μετά τις επαναλαμβανόμενες παραβάσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της χώρας μας, τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον εγκάθετο του, Ερσίν Τατάρ, έστησαν φιέστα ανακοινώνοντας το άνοιγμα παράκτιας ζώνης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, θέλοντας έτσι μεταξύ άλλων, να προωθήσει και τον εγκάθετο της ενόψει των επερχόμενων «προεδρικών εκλογών» και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, κάτι που τελικά κατόρθωσε.

Η φετινή επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκει τον Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία για να συμμετάσχει στους «εορτασμούς» του ψευδοκράτους, ενώ στη συνέχεια, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, θα κάνει «πικνίκ» στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στα διχοτομικά του σχέδια με την προκλητική του στάση.

Ως ΕΔΟΝ, απαντούμε, παραμένοντας σταθεροί στη θέση μας για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπου Ε/κ και Τ/κ θα ζήσουν ειρηνικά χωρίς ξένους στρατούς και εγγυητές. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επαναπροσέγγιση Ε/κ και Τ/κ, ενάντια στον εθνικισμό – σοβινισμό που τόσα δεινά έφεραν στον τόπο μας. Καλούμε την Κυβέρνηση να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, επιδεικνύοντας πραγματική πολιτική βούληση.

Σήμερα, τάσσεται ως επιτακτική η ανάγκη, η νεολαία του τόπου να κρατήσει τη φλόγα της απελευθέρωσης και της επανένωσης αναμμένη. Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και καλεί όλους τους νέους, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του αντικατοχικού αγώνα.

 

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ. ΕΔΟΝ
14.11.2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.