Η ΕΔΟΝ για την επέτειο ίδρυσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ)

Συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (WFDY- World Federation of Democratic Youth).Η ίδρυση της ομοσπονδίας έγινε λίγους μήνες μετά τον τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη των λαών ενάντια στον φασισμό. Στην ιδρυτική συνέλευση συμμετείχαν περίπου 600 αντιπρόσωποι από  64 χώρες που αντιπροσώπευαν πάνω από 30 εκατομμύρια νέες και νέους.

Τα 75 χρόνια ζωής της ΠΟΔΝ είναι συνυφασμένα με κάθε αγώνα της νεολαίας σε κάθε γωνιά της γης, συμβάλλοντας σε αγώνες κατά δικτατοριών, πραξικοπημάτων, εισβολών και πολέμων, δίνοντας πολιτική, ηθική, αλλά και υλική στήριξη στους λαούς. Όντας το μόνο γνήσιο παγκόσμιο νεολαιίστικο αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα, συνεχίζει την ιστορική της αποστολή που δεν είναι άλλη από την ανατροπή του ιμπεριαλισμού και όλων των δεινών που προκαλεί, όπως αιματοχυσίες, εκμετάλλευση, και ανισότητα.

Η ΕΔΟΝ, ως ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας, από το 1945 μέχρι σήμερα παραμένει ενεργή και δραστήρια στις γραμμές της. Αποκορύφωμα της δράσης αυτής, ήταν η εκλογή και επανεκλογή της ΕΔΟΝ στην Προεδρία της ΠΟΔΝ, το 2011 και 2015 αντίστοιχα. Η προεδρία της ΠΟΔΝ για την ΕΔΟΝ αποτελεί μεγάλη τιμή, καθώς επίσης και η φιλοξενία της 20ης Γενικής Συνέλευση της ΠΟΔΝ τη χρονιά που μας πέρασε.

Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την πολύχρονη και ένδοξη ιστορία της Ομοσπονδίας με στόχο το καλύτερο για τους λαούς του κόσμου. Ταυτόχρονα επ’ αφορμής της 75ης επετείου ίδρυσης της ΠΟΔΝ, εκφράζουμε για ακόμα μια φορά τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη, σε όλους τους δοκιμαζόμενους λαούς του κόσμου. Όπως ανέφερε και το σύνθημα της 20ης Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΔΝ: «Εμπρός για το μέλλον μας: Μέχρι να χτίσουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε και για τον οποίο παλεύουμε».

 

 

Γραφείο Διεθνών Σχέσεων

Κ.Σ ΕΔΟΝ

10/11/2020

© 2024 EDON. All Rights Reserved.