Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού


Η 9η Νοεμβρίου καθιερώθηκε διεθνώς, ως ημέρα κατά του Φασισμού και Αντισημιτισμού, σε ανάμνηση του πογκρόμ κατά των Εβραίων που οργανώθηκε μετά από καθοδήγηση της Ναζιστικής Γερμανίας.

Η «Νύχτα των Κρυστάλλων» όπως έμεινε στην ιστορία, εκτυλίχθηκε στη Γερμανία και την Αυστρία, κάτω από τις οδηγίες των Ναζί στις 9 Νοεμβρίου 1938 και είχε ως σκοπό τη συντριβή των Εβραίων. Διάφορες εβραϊκές περιοχές, καταστήματα, κοιμητήρια και συναγωγές λεηλατήθηκαν, εκατοντάδες ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου ενώ χιλιάδες ήταν αυτοί που αιχμαλωτίστηκαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αποτέλεσε την απαρχή, μιας από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του ολοκαυτώματος.

Ο εθνικισμός – σωβινισμός που αναδύθηκε στην Ευρώπη με το τέλος της οικονομικής κρίσης του συστήματος το 1929, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φασιστικών καθεστώτων και εν κατακλείδι τον πιο αιματοβαμμένο πόλεμο στην Παγκόσμια Ιστορία, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 80 εκατομμύρια νεκροί ανάμεσα τους αθώοι πολίτες αλλά και εθελοντές, προοδευτικά και δημοκρατικά σκεπτόμενοι από διάφορες χώρες, εκ των οποίων και πολλοί συμπατριώτες μας, θυσιάστηκαν για τη συντριβή του τέρατος του χιτλεροφασισμού και για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Συμπληρώνονται φέτος 82 χρόνια, και δυστυχώς οι σάπιες ιδέες του εθνικισμού – σωβινισμού, όχι απλά δεν φαίνονται ξεπερασμένες, αλλά σε πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο, ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται σε θέση ισχύος και κυβερνούν. Η ανάδυση του εθνικισμού, βρίσκει εύφορο έδαφος, στην κοινωνία της ανισότητας, της φτώχιας και της εκμετάλλευσης. Είναι άμεση ανάγκη, να ανακοπεί η πορεία του εθνικισμού και των νεοφασιστικών ομάδων/οργανώσεων μέσα από μαζικοπολιτικό αγώνα μέσα σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας. Να καταδείξουμε την εγκληματική φύση της ιδεολογίας του, να ενισχύσουμε τον ταξικό αγώνα εναντίον του και να στείλουμε τον φασισμό στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό αποτελεί μονόδρομο,  ιδιαίτερα για τη μοιρασμένη μας πατρίδα. Η επανένωση του λαού και του τόπου μας, προϋποθέτει την απομόνωση εθνικιστικών και φασιστικών αντιλήψεων, οι οποίες οδήγησαν στο παρελθόν την πατρίδα μας στην καταστροφή. Με την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, η μόνη ελπίδα, βρίσκεται στην επαναπροσέγγιση και την συναδέλφωση των δύο κοινοτήτων, για νέους κοινούς αγώνες, με μπροστάρη το Λαϊκό Κίνημα και τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους.

Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε και στεκόμαστε απέναντι στα μισαλλόδοξα ιδεολογήματα του φασισμού και του εθνικισμού–σωβινισμού.  Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία δίκαιη και δημοκρατική, μια κοινωνία όπου θα εξαλειφθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία μπολιασμένη με τα ευγενέστερα ιδανικά και αξίες που ενέπνευσε ο ανθρώπινος νους. Τα αγαθά της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού. Για την Κύπρο του μέλλοντος, χωρίς συρματομπλέγματα και στρατούς.

Γραφείο Τύπου
Κ.Σ ΕΔΟΝ

9.11.2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.