Η ΕΔΟΝ για την επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης

Συμπληρώνονται φέτος 103 χρόνια από το γεγονός που άλλαξε για πάντα την ανθρωπότητα, τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Την επανάσταση που απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος και η οικοδόμηση μιας ποιοτικά ανώτερης κοινωνίας χωρίς ταξικά δεσμά και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η σοσιαλιστική κοινωνία, είναι πέρα για πέρα εφικτή και αναγκαία.

Ο Κάρλ Μάρξ μιλώντας για τις επαναστάσεις είπε πως «Οι επαναστάσεις είναι οι ατμομηχανές της ιστορίας». Έτσι και οι μπολσεβίκοι στις 25 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο (7 Νοεμβρίου με το καινούργιο) του 1917 έγραψαν ιστορία. Με ηγέτη τον Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, με άρτια οργάνωση και με φάρο την επαναστατική ιδεολογία τους κατάφεραν να οδηγήσουν εκατομμύρια εξαθλιωμένους εργάτες και αγρότες της Ρωσίας στο να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους θέτοντας τις βάσεις για το πρώτο εργατικό κράτος του κόσμου, τη Σοβιετική Ένωση.

Τα επιτεύγματα της επανάστασης αποτέλεσαν φάρο για όλους τους εργαζόμενους ανά το παγκόσμιο, καθώς μετά την επανάσταση εφαρμόστηκε πολιτική γενικής, δωρεάν, υποχρεωτικής Παιδείας για όλους, εξαλείφοντας τον αναλφαβητισμό της χώρας. Εφαρμόστηκε καθολικά η  δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρείχε στέγη στους πολίτες της και εξασφαλισμένη εργασία, απαλλάσσοντας την κοινωνία από καπιταλιστικά φαινόμενα, όπως η ανεργία. Μαζί φυσικά με τα μεγάλα επιτεύγματα στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού η παγκόσμια αστική τάξη προσπαθεί να πείσει τους πάντες πως η ιστορία τελείωσε και το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο καπιταλισμός. Πως μπορεί όμως ο καπιταλισμός να είναι το ιδανικότερο σύστημα για τους λαούς, όταν όλος ο πλανήτης υποφέρει από πείνα, εξαθλίωση, ανεργία; Όταν οι πολιτικές που ακολουθούνται για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν στο επίκεντρο τους τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων εταιριών και πολυεθνικών αντί την υγεία του λαού; Όταν μειώνουν κονδύλια για τη δημόσια υγεία, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση της; Πως μπορεί να είναι το μέλλον, όταν οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, με το 1% της ανθρωπότητας να κατέχει το 45% του παγκόσμιου πλούτου και μάλιστα με αυξητική τάση;

Ως ΕΔΟΝ, παραμένοντας πιστοί στην πρωτοπόρα επαναστατική κοσμοθεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού τιμούμε και φέτος τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και τα διδάγματα της, που σήμερα είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, τόσο για την Οργάνωση μας, όσο και για όλους τους λαούς του κόσμου. Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλάι του απλού ανθρώπου, του μαθητή, του φοιτητή, του εργαζόμενου, του άνεργου μέχρι την νίκη. Γιατί το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός. Γιατί οι λαοί θα νικήσουν ξανά!

Μορφωτικό Γραφείο
Κ.Σ. ΕΔΟΝ


06/11/2020

 

© 2024 EDON. All Rights Reserved.